Гана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Гана.

Република Гана
Republic of Ghana
    
Девиз: „Свобода и справедливост“
Национален химн: Химн на Гана
Наименование на местния жител: ганаец
Местоположение на Гана
Местоположение на Гана
География и население
Площ 238 535 km²
(на 91-во място)
Столица Акра
5°33′ с. ш. 0°12′ з. д. / 5.55° с. ш. 0.2° з. д.
Най-голям град Акра
Официален език английски
Население
(пребр., 2014)
27 043 093
(на 45-то място)
Гъстота на нас. 119 души/km²
Управление
Форма Президентска република
Президент Нана Акуфо-Адо
Вицепрезидент Махамуду Баумия
История
от Великобритания 6 март 1957
Обявяване за република 1 юли 1960
Приемане на конституцията 28 април 1992
Икономика
БВП (ППС, 2010) 38,24 млрд $
(на 99-то място)
БВП на човек (ППС) 1600 $
ИЧР (2007) Повишение 0.553 (средно)
Валута Кеди (GHC)
Други данни
Часова зона UTC+0
Код по ISO GH
Интернет домейн .gh
Телефонен код +233

Република Гана (на английски: Republic of Ghana) е държава в Западна Африка. Има площ 238,5 хил. кв. км. и граничи с Того на изток, Буркина Фасо на север, Кот д'Ивоар на запад и Атлантическия океан. По дължина на крайбрежието се простира низина с ширина до 15 км, а в централните части на страната е платото Ашанти (вис. до 300 м). В източните части са разклоненията на планината Атакора.

Столицата на Гана е Акра, в която са и двата национални парка – замъкът Кристианброс от 17 век и националният музей.

В Гана се изповядват едновременно християнската и мюсюлманска религии. От огромно значение за населението е връзката с родовите корени, което личи от имената им.

История[редактиране | редактиране на кода]

В по-голямата част от Африка на юг от Сахара, но на север от тропическите джунгли, след 500-а г. се развива земеделието. Образуват се добре организирани села, подобни на селата каквито са днес. Обработването на земята започва най-рано в южните части на Сахара. Към края на класическата епоха в Западна Африка се оформят районни кралства, като първата голяма държава е Гана. Гана среща предизвикателства като гъстата растителност, болестите по домашните животни, но все пак бавно разпространява земеделието на юг. Земеделската икономика, развита в Гана, въздейства на новите кралства на запад от Нил. Търговията донася нови култури от Югоизточна Азия около 100 от н. е.

Образувана от сливането на британската колония Златен бряг и британската част на Тоголанд, Гана през 1957 година става първата страна в колониална черна Африка, която получава независимост. Основател и първи президент на съвременната Ганайска държава става борецът за колониално освобождение Кваме Нкрума.

Нкрума е свален от подпомогнат от ЦРУ преврат. Серията последващи преврати свършва с идването на власт на лейтенант Джери Раулингс през 1981 година. При неговото управление е преустановено действието на конституцията и са забранени политическите партии. Нова конституция, възстановяваща многопартийната система, е одобрена през 1992 година, като Раулингс е избран в свободни избори през същата година, а също и в следващите през 1996 година. Изборите през 2000 г. са спечелени от Джон Куфур, който след два мандата, през 2009 година отстъпва поста на настоящия президент Джон Атта Милс.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че е член на Британската общност, Гана е република. Държавен глава е президентът Джон Атта Милс, десетият водач на страната от независимостта. Парламента на Гана е еднокамерен и доминиран от двете основни партии – Новата Патриотична Партия и Национален Демократичен Конгрес.

Кофи Анан (бивш генерален секретар на Организацията на Обединените Нации) е от Гана.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Стотици рибарски лодки на пристанище Елмина край град Кейп Коуст
Изглед от столицата Акра

Гана има двойно повече природни богатства на човек от населението от по-бедните страни в Западна Африка. Дори така, Гана остава силно зависима от международната финансова и техническа помощ. Злато, дървесина и производство на какао са главните стоки за износ. Благодарение на ефективното използване на природните си ресурси, сравнително ниската корупция, разнообразните източници на доходи от износ и голямата диаспора, Гана има доста по-висок брутен вътрешен продукт от повечето Западноафрикански държави, но все още на глава от населението се падат едва $1500. Доброто макроикономическо управление, високите цени на златото и какаото поддържат растежа на икономиката в последните години.

Гана разполага с редица важни природни ресурси, като злато, боксити, диаманти, и манган. През 2007 година е открито и голямо петролно находище, съдържащо според оценки 3 милиарда барела нефт.

Вътрешната икономика продължава да се върти около земеделието, което дава 40% от БВП и ангажира 60% от работната сила – главно малки земевладелци. През 1995 – 97, Гана прави цялостен прогрес по тригодишна структурна програма за развитие в сътрудничество с МВФ. Увеличаването на заплатите в обществения сектор и ангажиментите по регионалното мироопазване води до инфлация, обезценяване на кеди и издигащо се обществено недоволство към строгите мерки в Гана.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Гана е разделена на 138 общини, които са обособени в 10 региона:

Дипломатически мисии[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Гана се намира на Гвинейския залив, само на няколко градуса от екватора. Бреговата линия е предимно ниска с песъчлив бряг зад полета и шубраци, пресечена от няколко реки и потоци. Пояса на тропическите гори се простира на север от брега. На север от този пояс страната е покрита от ниски храсти, савана и тревисти полета.

Климатът е тропически. Източният крайбрежен пояс е топъл и сравнително сух, югозападният край е горещ и влажен, северния горещ и сух. Езерото Волта, най-голямото изкуствено езеро в света, се намира в източна Гана.

Средни температури за столицата Акра
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална 24° C 25° C 26° C 26° C 25° C 24° C 23° C 23° C 23° C 24° C 24° C 24° C
максимална 32° C 33° C 33° C 32° C 32° C 30° C 29° C 28° C 29° C 31° C 32° C 32° C

Главни градове[редактиране | редактиране на кода]

Виж също: Градове в Гана

Население[редактиране | редактиране на кода]

  • Главни народи – Акан 44%, Моши-Дагомба 16%, Еве 13%, Га 8% (Неафриканци 0,2%)
  • Религии: Християни 71,2%, Местни религии 5,2%, Мюсюлмани 17,6%

Езици[редактиране | редактиране на кода]

В Гана се говорят 79 местни езика.

Като в повечето бивши колонии в Африка официалният език е колониалният – английски. Девет местни езика имат статуса на държавни: Акан, Дагааре/Вале, Дагбане, Дангме, Еве, Га, Гоня, Казем и Нзема.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.