Гана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Гана.

Република Гана
Republic of Ghana
    
Девиз: Freedom and Justice
Свобода и справедливост
Национален химн: God Bless Our Homeland Ghana
Наименование на местния жител: ганаец
Местоположение на Гана
Местоположение на Гана
География и население
Площ 238 535 km²
(на 91-во място)
Столица Акра
5°33′ с. ш. 0°12′ з. д. / 5.55° с. ш. 0.2° з. д.
Най-голям град Акра
Официален език английски
Население
(пребр., 2014)
27 043 093
(на 45-то място)
Гъстота на нас. 119 души/km²
Управление
Форма Президентска република
Президент Нана Акуфо-Адо
Вицепрезидент Махамуду Баумия
История
Независимост
от Великобритания
6 март 1957
Обявяване
за република
1 юли 1960
Приемане
на конституцията
28 април 1992
Икономика
БВП (ППС, 2010) 38,24 млрд $
(на 99-то място)
БВП на човек (ППС) 1600 $
ИЧР (2007) Повишение 0.553 (средно)
Валута Кеди (GHC)
Други данни
Часова зона UTC+0
Код по ISO GH
Интернет домейн .gh
Телефонен код +233

Република Гана (на английски: Republic of Ghana) е държава в Западна Африка. Има площ 238,5 хил. кв. км и граничи с Того на изток, Буркина Фасо на север, Кот д'Ивоар на запад и Атлантическия океан. По дължина на крайбрежието се простира низина с ширина до 15 км, а в централните части на страната е платото Ашанти (вис. до 300 м). В източните части са разклоненията на планината Атакора.

Столицата на Гана е Акра, в която са и двата национални парка – замъкът Кристианброс от 17 век и националният музей.

В Гана се изповядват едновременно християнската и мюсюлманска религии. От огромно значение за населението е връзката с родовите корени, което личи от имената им.

История[редактиране | редактиране на кода]

В по-голямата част от Африка на юг от Сахара, но на север от тропическите джунгли, след 500 г. се развива земеделието. Образуват се добре организирани села, подобни на селата каквито са днес. Обработването на земята започва най-рано в южните части на Сахара. Към края на класическата епоха в Западна Африка се оформят районни кралства, като първата голяма държава е Гана. Гана среща предизвикателства като гъстата растителност, болестите по домашните животни, но все пак бавно разпространява земеделието на юг. Земеделската икономика, развита в Гана, въздейства на новите кралства на запад от Нил. Търговията донася нови култури от Югоизточна Азия около 100 от н.е.

Образувана от сливането на британската колония Златен бряг и британската част на Тоголанд, Гана през 1957 година става първата страна в колониална черна Африка, която получава независимост. Основател и първи президент на съвременната Ганайска държава става борецът за колониално освобождение Кваме Нкрума.

Нкрума е свален от подпомогнат от ЦРУ преврат. Серията последващи преврати свършва с идването на власт на лейтенант Джери Раулингс през 1981 година. При неговото управление е преустановено действието на конституцията и са забранени политическите партии. Нова конституция, възстановяваща многопартийната система, е одобрена през 1992 година, като Раулингс е избран в свободни избори през същата година, а също и в следващите през 1996 година. Изборите през 2000 г. са спечелени от Джон Куфур, който след два мандата, през 2009 година отстъпва поста на настоящия президент Джон Атта Милс.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че е член на Британската общност, Гана е република. Държавен глава е президентът Джон Атта Милс, десетият водач на страната от независимостта. Парламента на Гана е еднокамерен и доминиран от двете основни партии – Новата Патриотична Партия и Национален Демократичен Конгрес.

Кофи Анан (бивш генерален секретар на Организацията на Обединените Нации) е от Гана.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Стотици рибарски лодки на пристанище Елмина край град Кейп Коуст
Изглед от столицата Акра

Гана има двойно повече природни богатства на човек от населението от по-бедните страни в Западна Африка. Дори така, Гана остава силно зависима от международната финансова и техническа помощ. Злато, дървесина и производство на какао са главните стоки за износ. Благодарение на ефективното използване на природните си ресурси, сравнително ниската корупция, разнообразните източници на доходи от износ и голямата диаспора, Гана има доста по-висок брутен вътрешен продукт от повечето Западноафрикански държави, но все още на глава от населението се падат едва $1500. Доброто макроикономическо управление, високите цени на златото и какаото поддържат растежа на икономиката в последните години.

Гана разполага с редица важни природни ресурси, като злато, боксити, диаманти, и манган. През 2007 година е открито и голямо петролно находище, съдържащо според оценки 3 милиарда барела нефт.

Вътрешната икономика продължава да се върти около земеделието, което дава 40% от БВП и ангажира 60% от работната сила – главно малки земевладелци. През 1995 – 97, Гана прави цялостен прогрес по тригодишна структурна програма за развитие в сътрудничество с МВФ. Увеличаването на заплатите в обществения сектор и ангажиментите по регионалното мироопазване води до инфлация, обезценяване на кеди и издигащо се обществено недоволство към строгите мерки в Гана.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Гана е разделена на 138 общини, които са обособени в 10 региона:

Дипломатически мисии[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Гана се намира на Гвинейския залив, само на няколко градуса от екватора. Бреговата линия е предимно ниска с песъчлив бряг зад полета и шубраци, пресечена от няколко реки и потоци. Пояса на тропическите гори се простира на север от брега. На север от този пояс страната е покрита от ниски храсти, савана и тревисти полета.

Климатът е тропически. Източният крайбрежен пояс е топъл и сравнително сух, югозападният край е горещ и влажен, северния горещ и сух. Езерото Волта, най-голямото изкуствено езеро в света, се намира в източна Гана.

Средни температури за столицата Акра
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална 24 °C 25 °C 26 °C 26 °C 25 °C 24 °C 23 °C 23 °C 23 °C 24 °C 24 °C 24 °C
максимална 32 °C 33 °C 33 °C 32 °C 32 °C 30 °C 29 °C 28 °C 29 °C 31 °C 32 °C 32 °C

Главни градове[редактиране | редактиране на кода]

Виж също: Градове в Гана

Население[редактиране | редактиране на кода]

  • Главни народи – Акан 44%, Моши-Дагомба 16%, Еве 13%, Га 8% (Неафриканци 0,2%)
  • Религии: Християни 71,2%, Местни религии 5,2%, Мюсюлмани 17,6%

Езици[редактиране | редактиране на кода]

В Гана се говорят 79 местни езика.

Като в повечето бивши колонии в Африка официалният език е колониалният – английски. Девет местни езика имат статуса на държавни: Акан, Дагааре/Вале, Дагбане, Дангме, Еве, Га, Гоня, Казем и Нзема.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.