Гвинейски залив

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на Гвинейския залив.

Гвинейският залив е част от Атлантическия океан. Това е най-големият залив в западната половина на Африка и в източната част на Атлантическия океан. Вдава се в сушата между нос Палмас в Либерия и нос Лопес в Габон. Има площ около 753 000 кв. км и дълбочина 5207 m.[1] Дели се на 2 вътрешни залива – Биафра и Бенин.

Нигерия, Камерун, Габон, Екваториална Гвинея, Гана и Кот д'Ивоар имат обширни излази на Гвинейския залив и той е тяхната водна връзка с останалите морски страни.

Икономическо значение[редактиране | редактиране на кода]

Гвинейският залив и най-вече неговият шелф имат огромно икономическо значение за региона. Нигерия, Екваториална Гвинея, Камерун и Габон са разработили огромни нефтени полета в крайбрежията на залива и осигуряват икономиките си с несекващи приходи от нефта и природния газ, залежи от които има по цялото крайбрежие на залива. Ето защо и други страни като Гана, Бенин и Кот д'Ивоар също осъществяват проекти по разработването на безбройните нефтени и газови полета в региона, осигурявайки не само препитание на много хора, давайки им работа, но и осигурявайки бърз растеж на своите икономики.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.