Сао Томе и Принсипи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сао Томе и Принсипи
São Tomé e Príncipe
      
Национален девиз
Unidade, Disciplina, Trabalho
(„Единство, дисциплина, работа“)
Национален химн
Independência total
Местоположение на Сао Томе и Принсипи
Местоположение на Сао Томе и Принсипи
География и население
Площ 1001 km²
(на 171-во място)
Води незначителен%
Климат екваториален
Столица Сао Томе
Най-голям град Сао Томе
Официален език
Религия християнство (82,2%)
неопределени (12,6%)
Демоним саотомеец
Население (2018) Повишение 211 028[1]
(на 186-о място)
Население (2012) 178 739
Гъстота на нас. 204 души/km²
(на 69-о място)
Градско нас. 74,4%
(на 60-о място)
Управление
Форма унитарна полупрезидентска република
Президент Еваристо Карвалхо
Министър-председател Хорхе Бом Исус
Организации ООН, ОПЕД, Африкански съюз
История
Независимост
– обявена
от Португалия
12 юли 1975 г.
Икономика
БВП (ППС, 2019) 720 млн. щ.д.
(на 186-о място)
БВП на човек (ППС) 3313 щ.д.
(на 155-о място)
БВП (ном., 2019) 423 млн. щ.д.
(на 180-о място)
БВП на човек (ном.) 1943 щ.д.
(на 143-то място)
ИЧР (2018) Повишение 0,609 (среден)
(на 137-о място)
Джини (2010) 33,9 (среден)
Прод. на живота 70,2 години
(на 126-о място)
Детска смъртност 29,8/1000
(на 149-о място)
Грамотност 87,9%
(на 118-о място)
Валута Добра (STN)
Други данни
Часова зона GMT (UTC+0)
Автомобилно движение дясно
Код по ISO ST
Интернет домейн .st
Телефонен код +239
ITU префикс S9A-S9Z
Официален сайт www.gov.st
Сао Томе и Принсипи в Общомедия

Демократична република Сао Томе и Принсипи (на португалски: República Democrática de São Tomé e Príncipe) е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Страната има площ от около 1001 км² (остров Сао Томе 836, остров Принсипи – 128, други – 37 км²) и население от 187 хил. души, което я прави най-малката напълно суверенна държава (т.е. отвъд опеката на британската корона или друг подобен съюз). Двата острова се намират на 140 километра един от друг.

Сао Томе и Принсипи е наречена на апостол Тома от португалските изследователи, които откриват островите на деня на апостола през 1471 година. Столица на държавата е град Сао Томе с население от 53 300 души. Градът притежава международно летище, пристанище и няколко предприятия от леката промишленост, в които се произвеждат строителни материали, сапуни и напитки.

География[редактиране | редактиране на кода]

Плаж на о-в Сао Томе

Геология[редактиране | редактиране на кода]

Територията на страната се дели на два основни острова – по-големия Сао Томе и по-малкия Принсипи, разположени съответно на около 250 и 225 км северозападно от Габон. Най-малкият обитаем остров – Илиеу даш Ролаш (с площ 3 км²) е разположен точно на екватора. Съществуват още 4 малки острова – Илиеу даш Кабраш, Илиеу де Сантана, Илиеу де Тиньозаш и Илиеу де Каросо. Геологически те са част от т.нар. камерунска вулканична линия, включваща още близките островни групи Анобон и остров Биоко, както и вулканът Камерун. Общата площ на страната е 1001 км². Бреговата линия е с дължина 209 км. Най-високата точка е връх Пико де Сао Томе, с 2024 м надморска височина.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

На Принсипи климатът е екваториален, влажен, а на Сао Томе – преходен от екваториален към тропичен. Средномесечни температури – от 23 до 27 °C. Като цяло максималните температури не надвишават 32 градуса. Във вътрешните части, където има планини и хълмове, средногодишната температура е 20 °C. Валежите са обилни, от 1000 мм/м² в северните равнинни местности до 5000 мм/м² в южните части. Дъждовният сезон трае от октомври до май. И двата острова са до голяма степен залесени с гъсти, влажни екваториални гори, които са обитавани от разнообразни животински видове.

Поради създаването на плантации обаче горите в крайбрежните низини са силно намалели. Нито на Сао Томе, нито на Принсипи има каквито и да било полезни изкопаеми. По-голямата част от почвите са неподходящи за обикновено поливно земеделие, но водите около островите са чисти и богати на риба. Кокосовите палми също са източник на прехрана. На Принсипи има малки обработваеми площи и бурни потоци.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Сао Томе и Принсипи е република. Ръководи се от президент, избиран за 5-годишен мандат. Законодателният орган е Националното събрание, състоящо се от 55 депутати. Изпълнителната власт се упражнява от Съвета на министрите.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Сао Томе и Принсипи е разделена на две провинции – провинция Сао Томе и провинция Принсипи.

Провинциите се разделени допълнително на окръзи, като общият брой на окръзите е 7 – 6 на провинция Сао Томе и 1 на провинция Принсипи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Островите, дотогава ненаселени, са открити от португалския изследовател Фернао до По и колонизирани от португалците през 1471 г. Приема се, че остров Сао Томе е открит на 21 декември 1471 (ден на свети Тома), а на Принсипи – 17 януари 1472 (ден на Антоний Велики), макар да има разногласия сред историците относно годините. През 1493 е създадено първото селище на Сао Томе от Алваро Каминя по заповед на крал Жуау II. През 1500 по същия начин е основано селище и на Принсипи. Португалците създават захарни плантации и довеждат роби, евреи и престъпници, които да ги обработват. В резултат на това островите стават най-големите производители на захар в Африка. Развитието на захарни плантации в Западна Африка обаче оказва негативно влияние и икономиката на островите почва да запада. Около 1800 започва засяването на нови култури – кафе и какао. Оттогава Сао Томе и Принсипи е най-големият производител на какао в света. Плантациите обаче се оказват проблемни. В повечето случаи португалските земевладелци злоупотребяват с широките си правомощия и това довежда до недоволство от страна на работниците. През 1875 г. е отменено робството на Сао Томе и Принсипи, а в периода 1951 – 1972 г. островите са провинция на Португалия. През 1953 г. избухва въстание на работниците в плантациите срещу португалската власт, което приключва с клането край Батепа – 1000 души са убити от португалците. То полага началото на националистическото Движение за освобождението на Сао Томе и Принсипи. Страната извоюва независимостта си на 12 юли 1975 г.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Страната има слабо развито селско стопанство. Основните експортни суровини са какао, банани, кафе, палмово масло и продуктите на хининовото дърво. Около 33% от територията на островите се обработва. Отглеждат се едър рогат добитък, свине, овце и кози. Сравнително добре развит е риболова и ловът на костенурки.

В Сао Томе и Принсипи има пътна мрежа от около 380 км шосета. Няма жп линии. Има едно летище, близо до столицата Сао Томе.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Голяма част от населението води началото си от роби, докарани на островите от различни части на Африка, за да работят в плантациите със захарна тръстика и какао. Жителите на Сао Томе и Принсипи са около 160 000. Гъстотата е 159,8 ж./км² с естествен прираст 32. Етническият състав е предимно от саотомейци – 97,8%. Официалният език е португалски и местен криол (сантомейски). 41% от сантомейците са неграмотни. В резултат на продължилото дълго време португалско влияние 89,2% от населението са католици, повече от всяка една друга африканска страна.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Основни религиозни общности и изповедания на островите са Католицизъм, Евангелизъм и Църква на адвентистите от седмия ден, които църкви на свой ред поддържат тесни връзки с Португалия. Има незначително на брой, но бързо нарастващо население от мюсюлмани.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division. World Population Prospects, Table A.1 (.PDF). // United Nations, 2009. Посетен на 12 март 2009.
  • Справочник „Страните в света“ – 2002, изд. „Глория палас“ ООД, ISBN 954-90833-2-2

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Администрация

Новини

Общи

Икономика

Туризъм

Други

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.