Екватор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
World map with equator.svg
Екваторът, обозначен с червена линия

Екваторът е мислена окръжност около планета (или друг астрономически обект), на равно разстояние от двата полюса. Екваторът разделя планетата на Северно полукълбо и Южно полукълбо. Екваторът по дефиниция е паралелът на 0° географска ширина. Дължината на земния екватор е около 40 075 километра, или 24 901,5 мили. (Изминаването на това разстояние с автомобил при скорост 55 км/ч би отнело около месец.)

На 1 градус от екватора отговарят 111 321 метра.

Екваторът е един от петте главни паралела според отношението на въртенето на Земята и равнината на орбитата ѝ около слънцето. Освен това, екваторът е единственият паралел, който е голяма окръжност.

Слънцето, при сезонното си движение по небосвода, пресича екватора два пъти годишно при пролетното и есенното равноденствие, съответно през март и септември. На екватора на тези дати слъчевите лъчи падат перпендикулярно спрямо земната повърхност.

Близо до Екватора се наблюдават най-бързите изгреви и залези в света, продължаващи минути. Също така отношението ден/нощ на тези места е относително постоянно спрямо разположените на по-големи географски ширини места.

Екваториален климат[редактиране | редактиране на кода]

В много тропически региони годината се дели на два сезона, влажен и сух, но повечето места, близки до екватора, са влажни по всяко време, въпреки че климатът зависи и от други фактори, включително надморската височина и близостта до океан.

По атрактивните за туристи места край пътищата често има табели, показващи, че се пресича екваторът. На снимката: знак на екватора в Кения.

По екватора сушата е малко.

Най-високата точка на екватора е на 4690 m надморска височина, на 77°59′31" W, на южните склонове на вулкана Каямбе (5 790 m) в Еквадор. Това е малко над снежната линия и е единствената точка от екватора, на която се задържа сняг.

Екваториални държави[редактиране | редактиране на кода]

Екваторът пресича териториите (вкл. териториалните води) на 13 държави:

Ритуали при пресичане на Екватора[редактиране | редактиране на кода]

Според моряшка традиция всички моряци, пресичащи екватора, трябва да изпълнят определени ритуали, даващи им правото да са част от „Официалното тайнство на древния орден на Дълбокото“ (The Solemn Mysteries of the Ancient Order of the Deep). Произходът на тези ритуали може да се проследи до Средновековието, въпреки че днешните традиции най-вероятно са произлезли от обичаите на викингите.

     Портал „География“         Портал „География