Тропик на Козирога

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за географското понятие. За едноименния роман на Хенри Милър вижте Тропик на Козирога (роман).

Карта на света, показваща Тропика на Козирога

Тропикът на Козирога, или Южният тропик, е един от петте основни паралела, които се отбелязват на картите на Земята. Разположен е на 23° 26′ 22″ на юг от екватора, и обозначава най-южната географска ширина, на която Слънцето в 12 часа на обяд може да изглежда разположено в зенит. Това се наблюдава по време на зимното слънцестоене, когато южното полукълбо е наклонено възможно най-много към Слънцето. Аналогично, в северното полукълбо се намира Тропикът на Рака.

Географските ширини на юг от Тропика на Козирога се намират в умерения климатичен пояс. Областите на север от Тропика на Козирога и на юг от Тропика на Рака се наричат тропически пояс и за тях е характерен тропическият климат.

Тропикът на Козирога се нарича така, защото преди около 2000 години на датата на зимното слънцестоене Слънцето е навлизало в съзвездието Козирог. В днешно време, заради прецесията, на тази дата Слънцето навлиза в съзвездието Стрелец. Самата дума „тропик“ произлиза от гръцкото τρόπος, което означава завой, извъртане, във връзка с факта, че в момента на слънцестоене Слънцето сякаш „се обръща“: дотогава денят в южното полукълбо расте, а оттогава нататък започва да намалява.

Разположението на Тропика на Козирога не е строго фиксирано, а се изменя по сложен начин във времето.

География[редактиране | редактиране на кода]

Табела в Намибия, отбелязваща пътя на Тропика на Козирога
Паметник, отбелязващ Тропика на Козирога на север от Алис Спрингс, Австралия

Тропикът на Козирога преминава последователно през следните държави, започвайки от Гринуички меридиан|Гринуичкия меридиан в посока запад:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tropic of Capricorn“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „География“         Портал „География