Южен полярен кръг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта на света, показваща Южния полярен кръг в червено

Южният полярен кръг е един от петте основни паралели от географската мрежа на Земята. Това е мисленна линия, която от 2000 г. лежи на 66° 33′ 39″ южно от екватора. Областта на юг от южния полярен кръг се означава като Антарктика, а зоната, разположена между южния полярен кръг и друг важен паралел (Тропик на Козирога) е известна като южна умерена зона. Аналогичният паралел от северното полукълбо се нарича Северен полярен кръг.

Във всяко място, разположено на юг от южния полярен кръг се наблюдава поне веднъж годишно, както 24-часов ден (полярен ден), така и 24-часова нощ (полярна нощ) в друг период на годината. В точките, лежащи на южния полярен кръг Слънцето грее 24 часа единствено по време на зимно слънцестоене, а 24-часова тъмнина има единствено в деня на лятно слънцестоене. Това се случва, поради факта, че земната ос на въртене е наклонена на 23,5° спрямо еклиптиката на Земята (равнината, в която е разположена земната околослънчева орбита). През периода на лятното слънцестоене, южното полукърбо е максимално отдалечено от Слънцето и областта южно от южния полярен кръг е максимално затъмнена, а по време на зимното слънцестоене именно тази област се огрява най-много от слънчевите лъчи.

Схема на ориентацията на Земята спрямо Слънцето през различните сезони

На практика още няколко фактора влияят върху продължителността на деня и нощта и това са пречупването на лъчи от атмосферата, надморската височина на дадена точка, различни оптически илюзии, както и фактът, че Слънцето представлява диск, а не точка. Оптическите илюзии са значително по-зрелищни, отколкото аналогичните явления в северния полярен кръг, като например поредица от изгреви и залези, въпреки че самото Слънце е разположено под хоризонта.

Позицията на южния полярен кръг не е постоянна и макар и да се определя от наклона на земната ос на въртене към еклиптиката, ъгълът не е постоянен. Затова и позицията на южния полярен кръг се измества периодично.

География и население[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от областта, заключена от южния полярен кръг се заема от континента Антарктида. Земята на Антарктика няма постоянни обитатели, но там са разположени бази на редица научни центрове от различни държави. Базите се поддържат от научни експедиции, като постоянния състав постоянно се обновява. В минали векове в Антарктика са били разположени китоловни станции, чиито обитатели са пребивавали по около година и дори повече.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Antarctic Circle в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​