Сулавеси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Остров Сулавеси

Сулавеси или Целебес (на индонезийски: Sulawesi) е голям остров от Малайския архипелаг, част от територията на Индонезия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Островът е единадесети по големина в света с площ от 174 600 km². На север от острова са Филипините, на изток са Молукските острови, на юг – Флорес и Тимор, а на запад – Борнео. 2290 km² от площта на острова са заети от Национален парк „Лоре Линду“. По-голямата част от Сулавеси е заета от планини, които във вътрешността са по-високи и върховете на някои от тях се издигат на над 3000 m. Тук се намира и най-високата точка на острова – връх Рантемарио (3440 m).

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Сулавеси е разположен около екватора и това обуславя типично екваториалния климат на острова. Поради преобладаващо планинския релеф на острова съществуват някои изменения за различните региони. В малките на площ равнини и планинските части до 1500 m температурите са високи през цялата година със средни стойности между 28 и 33 °С. В районите между 1500 и 2500 m средните годишни стойности са 22 – 26 °С. Ситуацията се изменя над 3000 m, където температурите се понижават, а по най-високите върхове те са около 15 °С. Сулавеси като цяло е с горещ и влажен климат. Дъждовете са почти всекидневни и проливни, типични за районите около екватора. Средните им годишни стойности са между 2000 и 4000 mm (L/m²), а в някои части на острова падат над 7000 mm (L/m²)

Sulawesi map.PNG

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите хора в Сулавеси пристигат на острова преди около 50 000 години. Вероятно са били с австралоидно-папуаски черти. Такива народи и до днес живеят на острова, най-вече в планинските части. Учените считат, че те са хората с най-древната съвременна ДНК и наподобяват на първите хора. Около 600 г. пр. Хр. обаче тук пристигат народи с монголоидни черти, най-вероятно от Борнео или Филипините. И двете расови групи се занимавали изцяло с лов и събирачество. По-късно островитяните започнали да се занимават с примитивно земеделие – отглеждали са банан, кокосова палма, колоказия и др. Интересна атракция днес представляват скалните гробове на племето тораджа, наричани тау-тау, направени в скали и украсени с дървени фигурки.

През 15 век островът е достигнат от кораби на малайския султанат Сулу, но те не създават владения тук и не упражняват влияние върху островното население, но изпращат тук няколко ислямски мисионери.

През 1512 г. португалски мореплаватели откриват Сулавеси, а десет години по-късно острова е достигнат от корабите на Фернандо Магелан, под предводителството на Ел Кано. През 17 век португалците са победени от нидерландците, които колонизират острова и по-точно на Нидерландската източноиндийска компания, която въвежда монопол върху ценната търговия с подправки. Част то населението е покръстено в християнската вяра. През 19 век Нидерландия колонизира целия остров. През втората световна война е окупиран от японците, а след обявяването на независимостта на Индонезия от Нидерландия, островът става индонезийски. Присъединяването към Индонезия обаче не се подкрепя напълно от местните жители, особено от християните и анимистите, които искат отделяне от предимно мюсюлманската държава. Поради това на острова често се стига до етнически и религиозни конфликти, а освен това тук действат и сепаратистки движения.

Сулавеска птица-носорог – ендемит за Сулавеси

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Папагал Лори

Сулавеси е в екваториалния климатичен пояс и затова е покрит с гъсти екваториални гори.

Остров Сулавеси се отличава с изключително разнообразна флора и фауна, уникална в световен мащаб. Сулавеси може да се определи като един „ноев ковчег“, тъй като огромна част то местните растения и животни са ендемити, т.е. не се срещат никъде другаде по света освен тук.

На острова има над 40 000 вида цветни растения, а също и над 1450 вида птици, 34% от които се срещат само в Сулавеси, над 290 вида бозайници, 62% от които се срещат само тук, а също и много влечуги, земноводни, риби и насекоми, сред които също има много ендемити, особено сред пеперудите. Най-интересни сред ендемитите са биволът аноа, 2 вида птици-носорози, някои папагали, дивите свине северен целебески бабирус и дребен елен, голям колкото заек и някои змии.

Сулавеси се намира на границата на 2 природогеографски ареала – азиатски и австралийски. Поради това тук се срещат, както типично азиатски животни като дивите биволи, антилопите, елените, птиците-носорози, кралска кобра и др., така и типични за Австралия и Нова Гвинея животни, като папагалът лори и някои двуутробни. Така стоят нещата и при растенията.

Причина за тази уникалност е факта, че дълго време Сулавеси е бил отделен от азиатския континент и това е довело до развитие, различно от останалото и е довело до появата на ендемичната флора и фауна. Австралийските животни се възползвали от близостта на Сулавеси до Нова Гвинея и някои от тях достигнали, посредством плаващи дънери, а насекомите и чрез вятъра.

Nomorhamphus, сладководна риба, която се среща само в Сулавеси.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Сулавеси има 18 455 058 души население (оценка, 2014 г.), принадлежащо към 96 етнически групи. На острова, приблизително 2 пъти по-голям от България се говорят около 78 различни езика, спадащи към малайско-полинезийската група и към папуаската. Това е предпоставка за честите етнически конфликти, възникващи тук между различните етнически групи, а също и расови, тъй като на острова живеят представители на 2 раси – монголоидна и негроидно-австралоидна. Най-многобройни от сулавеските етноси са бугисите (21%) и макасарците (18%). Говорят се само местните езици (официалния бахаса-индонезийски се говори от по-малко от 2% от островитяните), като функцията на свързващи езици имат бахаса-индонезийски и нидерландски.

Около 60% от сулавесианците са мюсюлмани, 21% са християни (протестанти-17%, католици-4%), останалите са анимисти.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

На острова се намират 6 провинции на Индонезия:

Най-голям град на острова е Макасар, столица на Южно Сулавеси. Друг голям град е Манадо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]