Градус Целзий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
За шведския астроном, на когото е наречена единицита вижте Андерс Целзий.

Формули за превръщане на температурни единици
изходни целеви Формула
градуси Целзий градуси Фаренхайт °F = °C × 1,8 + 32
градуси Фаренхайт градуси Целзий °C = (°F – 32) / 1,8
градуси Целзий келвини K = °C + 273,15
келвини градуси Целзий °C = K – 273,15
Калкулатор за конвертиране на температурни единици

Градус Целзий (означение °C) е единица за измерване на температура.

Наименувана е на шведския астроном Андерс Целзий (Anders Celsius) (1701-1744), който пръв предлага подобна система през 1742 г.

По ска̀лата на Целзий 0,01 °C е тройната точка на водата, а един градус е 1/273,16 част от температурната разлика между тройната точка на водата и абсолютната нула. Преди 1954 г. ска̀лата е дефинирана с точката на замръзване на водата - 0 °C и точката ѝ на кипене - 100 °C при атмосферно налягане от 1 атмосфера.

История[редактиране | редактиране на кода]

В оригиналната скала, създадена от Андерс Ван Целзий, температура на кипене на водата при налягане 1 атмосфера е дефинирана като 0 градуса, а температурата на замръзване - 100 градуса, за разлика от модерната ска̀ла, където е точно обратното. Промяната е направена малко след смъртта му, отчасти поради натиска на Даниел Лежимън Есктрьом - шведски производител на термометри, използвани от Целзий.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Единицата градус Целзий е друго (специално) наименование на единицата келвин от международната система единици, т. е. 1 °C = 1 K. При тази единица се използва пълното ѝ наименование ("градус Целзий", а не просто "Целзий"). Принципно представките от системата биха могли да се използват, но на практика това не става (БДС ISO 1000). Означението (символът) °C, както всички означения на единиците от SI, се пише разделено от цифрата (напр. 17 °C, а не 17°C).

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Термометър, използващ скалата по Целзий.

Ска̀лата на Целзий е без съмнение най-разпространената температурна ска̀ла в света. Тя се използва от всички страни с изключение на САЩ и Ямайка, където ска̀лата Фаренхайт продължава да бъде предпочитана в бита, но е до голяма степен изместена от Целзиевата скала в редица приложения, сред които са космическите изследвания (например НАСА), авиацията, науката, както и военното дело.

Във Великобритания официалната мерна единица за температура също е градус Целзий. Тя е широко използвана от правителството и медиите, но някои по-възрастни британци все още предпочитат да използват старата система Фаренхайт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]