Андерс Целзий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андерс Целзий
Anders Celsius
шведски физик и астроном

Роден
Починал
Упсала, Швеция
ПогребанШвеция

Националност Швеция
Учил вУпсалски университет
Научна дейност
ОбластФизика, астрономия
Работил вУпсалски университет
Семейство
Съпруганяма
Подпис
Андерс Целзий в Общомедия
Обсерваторията на Целзий в Упсала

Андерс Целзий (на шведски: Anders Celsius) е шведски астроном, математик и физик. Той предлага ска̀лата за измерване на температурата спрямо тройната точка на водата, която впоследствие получава неговото име – Градус Целзий.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 ноември 1701 година в Упсала, Швеция. Произлиза от благородническа фамилия от чифлик Дома в Ованекер, провинция Йевлебори. Следва в Университета в Упсала и от 1730 до 1744 г. е професор по астрономия в същия университет. Взема участие (1736) в експедиция за измерване на формата на Земята. През 1741 г. завършва първата шведска обсерватория в Упсала. Пръв изследва светлината на звездите.

Андерс Целзий дефинира през 1742 г. наречения по-късно на него градус Целзий на температурната скала. Освен това е поет и автор на научно-популярна литература.

Целзий умира от туберкулоза на 25 април 1744 година в Упсала на 42-годишна възраст. Погребан е в църквата на Gamla Uppsala.

През 1948 г. на деветата генерална конференция по мерки и теглилки температурната скала е преименувана в памет на Андерс Целзий на скала по Целзий.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]