Математик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Математикът е човек, който се занимава с изучаване и научни изследвания в областта на математиката. Хора, които използват математиката в други научни области, но не допринасят директно към нея, не се считат за математици.

От гледна точка на съвременното трудово законодателство професионална квалификация математик се дава на завършилите висше образование по математика.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Математиците обикновено се занимават не с пресмятания, а с намиране и описване на връзки и закономерности или с измисляне на доказателства, които да обосноват логически дадена теорема. Източници на задачи в математиката са физиката, икономиката, игрите, информатиката и обобщения на вече съществуващи математически задачи. Въпреки че голяма част от математиката не е диретно приложима, историята показва, че приложения могат да бъдат намерени в бъдеще. Например теорията на числата, която е една от най-старите области в математиката, е била считана за напълно неприложима в реалния свят, но след изобретяването на компютрите тя намира приложения в криптографията и компютърните алгоритми.

Не съществува нобелова награда по математика. Наградата, която се смята за най-престижна в областта на математиката, е Филдсовият медал. Този медал се дава веднъж на четири години, като всеки път се награждават не повече от четирима лауреати, ненавършили 40 години.

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Като цяло, математиците са повече от математичките. Едни от най-известните жени математици са: Еми Ньотер, Софи Жермен, София Ковалевская, Рожа Петер, Джулия Робинсън, Мариана Чорни и Емили дьо Шатле.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за