Математик

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Математикът е учен, който се занимава с изучаване и научни изследвания в областта на математиката. Хора, които използват математиката в други области, специфично на бита, но не допринасят директно към нея, обикновено не се считат за математици, макар че днес много математици работят в интердисциплинарни научни области, които са силно гранични на математиката, като например математическата икономика [1].

Българско трудово законодателство[редактиране | редактиране на кода]

От гледна точка на съвременното българско трудово законодателство професионална квалификация математик се дава на завършилите висше образование по математика. Такива най-често работят в БАН, университетите и училищата.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Математиците обикновено се занимават с намиране и описване на връзки и закономерности или с формулиране на доказателства, които да обосноват логически дадена теорема. Източници на задачи в математиката са физиката, икономиката, игрите, информатиката и обобщения на вече съществуващи математически задачи. Въпреки че голяма част от математиката не е диретно приложима, историята показва, че приложения могат да бъдат намерени в бъдеще. Например теорията на числата, която е една от най-старите области в математиката, е била считана за напълно неприложима в реалния свят, но след изобретяването на компютрите тя намира приложения в криптографията и компютърните алгоритми.

Макар да не съществува Нобелова награда по математика, математиците понякога получават нобелови награди в други области за своите изчисления и теории [1], а също съответни на нобеловата награда са Абеловата награда[2], учередена през 2001, и наградата, която се смята за най-престижна в областта на математиката, е Филдсовият медал. Този медал се дава веднъж на четири години, като всеки път се награждават не повече от четирима лауреати, ненавършили 40 години.

Проблеми на пола[редактиране | редактиране на кода]

Сред математиците мъжете са повече от жените. Причината не е известна. В миналото е имало дискриминация, но понастоящем такава няма. Най-вероятната причина е, че математиката е по-привлекателна за мъжете, отколкото за жените.

Известни жени в математиката: Еми Ньотер, Софи Жермен, София Ковалевска, Рожа Петер, Джулия Робинсън, Мариана Чорни и Емили дьо Шатле.  

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Виж например теория на игрите и американският математик Джон Неш, който получава Нобелова награда за икономика за своята теория за некооперативните игри
  2. Неш например е носител, както на Нобелова награда за икономика, също и на Абелова награда.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за