Филдсов медал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
САЩ 13
Франция 12
Русия 7
Великобритания 6
СССР 3
Япония 3
Белгия 2
Република Южна Африка 1
Финландия 1
Италия 1
Норвегия 1
Нова Зеландия 1
Швеция 1
Германия 1
Австралия 1
Виетнам 1
Израел 1

Медал на Филдс се нарича отличието, присъждано на всеки четири години от Международния математически съюз на математици до 40-годишна възраст за особени постижения в областта на математиката, съгласно завещанието на канадския математик Джон Филдс (1863 – 1932).

Лицето
Гърба

Наградата представлява златен медал и парична сума в размер на 15 000 канадски долара и се споделя между двама, трима или четирима учени. Широко прието е, че Филдсовият медал е еквивалент на Нобеловите награди и най-значимото отличие, което някой математик може да получи.

  • За първи път медалът е връчен през 1936 година на финландеца Ларс Алфорс и американеца Джес Дъглас.
  • Най-младият лауреат е французинът Жан-Пиер Сер, който през 1954 година получава наградата на 28-годишна възраст.
  • Заради ограниченията върху пътуванията зад граница, наложени от съветското правителство, лауреатите Сергей Новиков (1970) и Григорий Маргулис (1978) не успяват да стигнат съответно до Ница и Хелзинки, за да получат наградите си.
  • Лауреати за наградата през 2006 година са четирима математици: Венделин Вернер, Теренс Тао, Андрей Окунков и Григорий Перелман. Перелман, който е отличен за доказателството на хипотезата на Поанкаре, отказва да присъства на церемонията и да получи наградата.
  • През 2014 г., медалът връчен Мариам Мирзахани, става първо отличие връчено на жена, а този на Артур Авиля – първото за Латинска Америка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]