София Ковалевска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
София Ковалевска
Софья Ковалевская
руска математичка
Sofja Wassiljewna Kowalewskaja 1.jpg
Родена
Починала
Погребана Швеция

Националност Русия Русия
Образование Гьотингенски университет
Стокхолмски университет
Хайделбергски университет
Хумболтов университет на Берлин
Научна дейност
Област Математика
Образование Гьотингенски университет (1874)
Хумболтов университет на Берлин
Известна с теорема Коши-Ковалски
Награди Кавалер на Ордена Академична палма
Подпис Ковалевская Софья Васильевна подпись.svg
София Ковалевска в Общомедия

София Василиевна Ковалевска е руска математичка, писателка и публицистка.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

София Василиевна Ковалевска е родена на 15 януари 1850 г. в Москва в дворянско семейство.

Ковалевска (по баща Круковская) получава всестранно домашно образование и проявява изключителни математически способности. През 1866 г. заминава за Петербург за да учи физика, но същевременно взема уроци по математика при най-известните математици.

За да се занимава с наука, сключва фиктивен брак (станал по-късно фактически) с естественика В. О. Ковалевски и заминава през 1869 г. за Хайделберг (днешна Германия, тогавашен Северногермански съюз), където учи математика. Премества се в Берлин през 1870 г. и четири години работи с известния математик Карл Вайерщрас. Въз основа на три студии, представени от него, Гьотингенският университет ѝ присъжда през 1874 г. научната степен доктор.

Ковалевска се завръща през 1874 г. в Руската империя, но не получава преподавателско място в Петербургския университет. През следващите години тя общува с интелектуалци и се занимава с литературно-публицистична дейност, без да има възможност за научна работа. Това е периодът когато се ражда дъщеря ѝ и Ковалевска публикува повестта си „Нихилистка“, драмата „Борба за щастие“ и семейната хроника „Спомени от детството“.

През ноември е поканена да стане частен доцент в Стокхолмския университет и тя приема, а на следващата година е избрана за професор. За осем години разработва и изнася лекции по дванадесет курса.

Получава награди за своите научни разработки по математически анализ, механика и астрономия на Парижката и на Шведската академии на науките. През 1889 г. е избрана за първата жена – член кореспондент на Академията на науките на Санкт Петербург.

През 1890 г. посещава за последно Русия с намерението да кандидатства за академик, но не е допусната на заседанието на академията като жена. При завръщането си в Стокхолм се разболява и умира на 29 януари (10 февруари) 1891 г. от пневмония.

Източници[редактиране | редактиране на кода]