Сокотра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за архипелага. За острова вижте Сокотра (остров).

Карта на архипелага.
Сателитна снимка на Сокотра.

Сокотра (на арабски: سُقُطْرَى) е островна група в Индийски океан, принадлежаща на Република Йемен.

От природогеографска гледна точка островите принадлежат към Африка. Сокотра се намира на около 350 км от Арабския полуостров, по-близо до Африканския рог. Островите принадлежат на Йемен, но и Сомалия предявява искания спрямо тях.

Най-големият остров от архипелага е остров Сокотра с площ 3625 km², а площта на целия архипелаг заедно с малките островчета е 3796 km2. В състава на архипелага влизат три обитаеми острова (Сокотра, Абд-ал-Кури и Самха), необитаемият остров Дарса, а също така скалите Сабуния и Кал-Фираун. Климатът е тропичен, пустинен и полупустинен, с малки валежи през зимата, които са по-обилни във вътрешността на острова, отколкото по бреговете. За мусонните сезони са типични силен вятър и високи вълни.

Сокотра се отделя преди милиони години от континента Африка. Поради тази изолация на острова са се появили растения, уникални по своята природа, срещащи се единствено там. Най-известното растение е Dracaena cinnabari (Драконово дърво), официално описано от Исак Бейли Балфур през 1882 г.

Архипелагът е включен Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 2008 г., поради уникалната си екосистема и биоразнообразие, както и ендемитни видове.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.