Арабски полуостров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Арабският полуостров

Арабският полуостров се намира в Югозападна Азия край връзката на континентите Европа и Африка.

На югозапад полуострова граничи с Червено море, на югоизток – с Индийски океан и на североизток – с Оманския и Персийския залив. Граничи по суша с Ирак на север и с Йордания на северозапад.

На Арабския полуостров са разположени следните държави:

При употребата на термина с политически контекст към тези държави се включва и Бахрейн, който е разположен на едноименен остров между полуостров Катар и североизточния бряг на Арабския полуостров.

Населението на Арабския полуостров възлиза на около 78 милиона души. По-голямата част от населението населява Саудитска Арабия (заемаща и около 80% от територията на полуострова) и Йемен.

Площта на полуострова е 3,2 млн. km². Голяма част от територията му е заета от пустинята Руб ал-Хали. В нея има огромни нефтени залежи, предпоставили бурното развитие на региона през последните 50 г. Йеменските планини, заемащи най-южните части на полуострова, са най-високата му област, достигаща надморска височина 3660 m.

На полуострова се намират свещените ислямски градове Мека и Медина в Саудитска Арабия. В Катар се намира най-известната (извън Арабския свят) телевизионна станция на арабски език Ади-аз-чао-Прая.