Хаджар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ал Хаджар
جبال الحجر
Селце в Ал Хаджар.
Селце в Ал Хаджар.
Oman relief location map.jpg
23.2149° с. ш. 57.2752° и. д.
Местоположение на картата на Оман
Общи данни
Местоположение Арабски полуостров
Най-висок връх Шам
Надм. височина 3017 m
Ал Хаджар в Общомедия
Уади в Ал Хаджар.

Ал Ха́джар (на арабски: جبال الحجر; букв. „каменни планини“) е планина в североизточната част на Оман и източната част на Обединените арабски емирства. Това е най-високата планина на Арабския полуостров. Отделя ниските крайбрежни поля от високото пустинно плато и е разположена на 50 – 100 km навътре от брега на Оманския залив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Планината се разпростира на разстояние 450 km във формата на полумесец, от северозапад на югоизток, от границата на Оман с ОАЕ до брега на Индийския океан в Оманския залив.

Ал Хаджар се дели на западна и източна част. Границата между тях е долината на уади Самаил. През нея минава и най-удобния път между крайбрежието и вътрешните райони на страната, тъй като планината е труднопроходима и има много малко проходи. Поради тази причина, в долината на уади Самаил преминават автомобилни шосета, нефтопроводи, електрически далекопроводи и телефонни линии. Планината се пресича и от други уади, които се пълнят с вода през дъждовния сезон. Централната част на Ал Хаджар се нарича Ал Ахдар и е по-висока. Тук се намира най-високата част на масива – Шам (3017 m).[1] Източната част на планината постепенно се снижава в посока изток от 1500 m до 500 m близо до брега на Индийския океан. Склоновете на Ал Хаджар са отвесни и образуват каньони и скали до 1000 метра.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Планината е една от най-младите на планетата. Образувани са в епохата на алпийската орогенеза и представляват слоисти образувания, представляващи голям интерес за геологията. Във връзка с тези обстоятелства, планината е почти лишена от растителна покривка, но въпреки това тук се намират ред ендемити.[2] Голям контраст с голите скали представляват долините на уади, гъсто обрасли с палми, храсти и блатни треви. Тук, както и в оазисите, растат фурми, цитруси и други плодове, за които се използва от столетия местната система за изкуствено напояване фаладж. Отглеждат се и рози. Растителността се променя с надморската височина и е сходна с тази на Иран и други съседни страни. Например дървото Ceratonia oreothauma се среща тук и в Сомалия.

Като се изключат централните уади, планинските райони са слабо населени. Поради тази причина, тук са се запазили такива редки животински видове, като арабски леопард, планинска газела и арабски тар, който е и ендемит. Сред ендемитите се открояват много гущери и гекони.

Заплахи[редактиране | редактиране на кода]

Ал Хаджар се използва обширно за паша на домашни козли, камили и магарета, а теренът е разчистен в някои части за градски зони и рудодобив, което вреди на растителността водните запаси. Бракониерството е друг голям проблем.[2] Оманското правителство е създало резерват в източната част на планината, с цел защита на арабския тар и планинските газели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Хаджар (горы)“ и страницата „Al Hajar Mountains“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.