Свазиленд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кралство Есватини
Umbuso weSwatini
Kingdom of eSwatini
    
Девиз: „Ние сме укреплението“
Национален химн: Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati
Местоположение на Свазиленд
Местоположение на Свазиленд
География и население
Площ 17 364,0 km²
(на 153-то място)
Столица Мбабане(1)
Най-голям град Мбабане
Официален език свази и английски
Население
(пребр., 2008)
1 128 814
(на 154-то място)
Гъстота на нас. 72 души/km²
Управление
Крал Мсвати III
Министър-председател Барнабас Сибусисо Дламини
История
Независимост

-обявена
от Великобритания
6 септември 1968
Икономика
БВП (ППС, 2009) 5,858 млрд $
(на 148-мо място)
БВП на човек (ППС) 5708 $[1]
Валута лилангени (SZL)
Други данни
Часова зона +2
Интернет домейн .sz
Телефонен код 268
(1):Административна столица на Свазиленд е Мбабане, а законодателната – Лобамба
Спътникова снимка на Свазиленд
Горски масив във Свазиленд

Свазиленд (на английски: Swaziland, също Суазиленд[2]), от 19 април 2018 г. официално[3] Кралство Есватини (на свази: Umbuso weSwatini), е държава в Южна Африка.

География[редактиране | редактиране на кода]

Суазиленд

Свазиленд една от най-малките държави на континента Африка (по-малка от нея е само Гамбия). Разположена на границата между Южноафриканската република на запад и Мозамбик на изток. Името произлиза от името на племето свази от групата банту.

Свазиленд предлага голяма разновидност от пейзажи, от планини, разположени по границата с Мозамбик до савани на изток и тропически гори на северозапад. Няколко реки преминават през страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

На територията на кралство Свазиленд са открити предмети, сочещи за човешка дейност още от каменната ера. Праисторически рисунки върху скали, датиращи още от 25 000 пр.н.е.

Най-ранните обитатели на тази територия са ловците Койсан. По-късно те са заменени от племената на Банту по време на техните миграции. Има следи от земеделие и използване на желязо още през 4 век. Хората са говорели език, предшественик на днешните соту и нгуни. Управляващият и днес род Дламини се установява през 18 век.

Държавата на свазите е била обявена за английски протекторат през 1906 година. На 6 септември 1968 страната е провъзгласена отново за независима. В същия ден Мбабане е обявен за столица.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Свазиленд е разделен на 4 района[4]:

Столицата Мбабане има население 95 207 души (преброяване 2007), а вторият по големина град в страната Манзини има 73 000 души население. Други по-големи градове са Лобамба, Ситеки и др.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Свазиленд към 01.07.2008[1] е 1 128 814 души, като през 2005 е било 1 173 900 души, отрицателният естествен прираст се дължи на СПИН епидемията сред чернокожото население. Гъстота на населението е 66,1 жители на кв.км. Естественият прираст е 31. Средна продължителност на живота- мъже – 39.8 г., жени – 39.4 г. Страната е в състава на Британската общност. Името на страната идва от племето свази смесено с малко зулу и бели африканци, потомци най-вече на британци и африкана. Традиционно свазите са земеделци и животновъди, но сега повечето работят в сферата на градската икономика и в правителството. Някои свази работят в мините в Южна Африка. В Свазиленд също има и португалски заселници и черни бежанци от Мозамбик. Християнството в Свазиленд е смесено с традиционни вярвания и религии.

Расов състав[редактиране | редактиране на кода]

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Свазиленд е кралство, като от 1986 г. крал на страната е Мсвати III. Традиционно кралят управлява заедно с майка си Индовузаки (букв. Голямата слоница), като кралят е административен глава на държавата, а майка му е духовен водач.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на страната зависи почти изцяло от селското стопанство, в което е заета преобладаваща част от населението. Главните култури са захарна тръстика, царевица, памук, просо, картофи. Животновъдство: едър рогат добитък, козе, овци, свине.

70% от населението живее в селата и в резултат на сушите хиляди хора остават без препитание. В страната има 40% безработица и почти 70% от населението живее с по-малко от 1 долар на ден. Свазиленд е на средно ниво според индекса на човешкото развитие (ИЧР).

Едни от най-големите проблеми за страната са ерозията на почвата, сушите и наводненията. През 2004 г. Свазиленд оповестява, че 38,8% от населението на страната е заразено с вируса на СПИН (за повече информация: СПИН в Африка). Министър-председателят Темба Дламини обявява хуманитарна криза заради комплексния ефект от растящата бедност, големия брой на заразените със СПИН и многото суши през годината.

Свазиленд има добре подържани връзки с ЮАР, както и железопътни линии от изток на запад и от север на юг.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2010/01/weodata/weorept.aspx?sy=2007&ey=2010&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=734&s=NGDPD,NGDPDPC,PPPGDP,PPPPC,LP&grp=0&a=&pr.x=40&pr.y=5
  2. Енциклопедия АЯ, 1999 г., БАН
  3. UN Member States. // ООН, 30 май 2018. Посетен на 30 септември 2018.
  4. Енциклопедия АЯ, 1999 г., БАН

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Правителство[редактиране | редактиране на кода]

Новини[редактиране | редактиране на кода]

Преглед[редактиране | редактиране на кода]