Непризнати държави

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

С термина непризнати държави се обозначават територии или държавни образувания, които имат всички признаци на държавност – контрол над територията, система на управление, фактически суверенитет, но в същото време са лишени от пълно или частично международно дипломатическо признаване и като такива не могат де юре да бъдат субект на международните отношения. Понякога тези страни се наричат самопровъзгласили се държави.

История[редактиране | редактиране на кода]

Всъщност самопровъзгласили се държави са били едва ли не голямата част от страните по света, като се започне от Нидерландия, която получава международно признаване едва през 1648 г., което е 70 години след обявяването на фактическата ѝ независимост, САЩ, държавите от Латинска Америка и така нататък. Бумът на самопровъзгласилите се държави е през периода 1917 – 1918 г. и е в резултат на разпадането на съществуващите дотогава империи – Руска, Австро-Унгарска и Османската империя. Някои от тези държави доброволно или принудително са ликвидирани, други успяват да получат международно признаване. По отношение на тези новопоявили се държави Антантата заема доста либерална позиция, следвайки своя принцип на правото на нациите на самоопределение.

Списък на непризнатите и частично признатите държави[редактиране | редактиране на кода]

Нов бум на самопровъзгласили се държави има в началото на 90-те години на 20 век след разпадането на Съветския съюз и Югославия и свързаните с тях етно-териториални конфликти – Нагорни Карабах, Приднестровска молдовска република, Южна Осетия, Абхазия, Република Сръбска Крайна, Чеченска република Ичкерия. Този път международната общност заема твърда позиция и фактически налага принципа на нерушимостта на границите над принципа на правото на самоопределение и категорично отказва да признае новите държавни образувания. В резултат на това възниква феноменът постсъветски непризнати държави, чийто статут не е определен, като нерядко международната общност се намесва в тяхното нормално функциониране. Експертите отбелязват, че много от тези държавни образувания де факто са напълно завършени държави, които имат ефективен държавен апарат и се ползват от масовата поддръжка на тяхното население. През 2001 г. постсъветските непризнати държави създават собствено ОНД-2[1].

Частично признати държави с фактически контрол над своята територия[редактиране | редактиране на кода]

Държава Разположение Независимост Независимост, призната от Забележка
Флаг на Абхазия Абхазия Международно признатата територия на Флаг на Грузия Грузия. 1992 г. Флаг на Венецуела Венецуела, Флаг на Науру Науру, Флаг на Никарагуа Никарагуа, Флаг на Русия Русия, Флаг на Сирия Сирия. Призната и от също непризнатите Приднестровие и Южна Осетия. Разположена е между Кавказ и Черно море. Бивша автономна република на Грузинската ССР, обявила независимост, след като Грузия е станала независима държава при разпадането на Съветския съюз.
Знаме на Косово Косово Международно признатата територия на Флаг на Сърбия Сърбия. 2008 г. Флаг на Австралия Австралия, Флаг на Австрия Австрия, Флаг на Албания Албания, Флаг на Афганистан Афганистан, Флаг на Белгия Белгия, Флаг на Белиз Белиз, Флаг на Буркина Фасо Буркина Фасо, Флаг на България България, Флаг на Германия Германия, Флаг на Дания Дания, Флаг на Естония Естония, Флаг на Ирландия Ирландия, Флаг на Исландия Исландия, Флаг на Италия Италия, Флаг на Канада Канада, Флаг на Колумбия Колумбия, Флаг на Коста Рика Коста Рика, Флаг на Латвия Латвия, Флаг на Либерия Либерия, Флаг на Литва Литва, Флаг на Лихтенщайн Лихтенщайн, Флаг на Люксембург Люксембург, Флаг на Малта Малта, Флаг на Маршалови острови Маршалови острови, Флаг на Монако Монако, Флаг на Науру Науру, Флаг на Норвегия Норвегия, Флаг на Великобритания Великобритания, Флаг на Перу Перу, Флаг на Полша Полша, Флаг на Сан Марино Сан Марино, Флаг на Сиера Леоне Сиера Леоне, Флаг на Словения Словения, Флаг на САЩ САЩ, Флаг на Сенегал Сенегал, Флаг на Турция Турция, Флаг на Унгария Унгария, Флаг на Финландия Финландия, Флаг на Франция Франция, Флаг на Нидерландия Нидерландия, Флаг на Хърватия Хърватия, Флаг на Чехия Чехия, Флаг на Швейцария Швейцария, Флаг на Швеция Швеция, Флаг на Южна Корея Южна Корея, Флаг на Япония Япония. Призната и от също непризнатата Тайван. Самопровъзгласила се на 17 февруари 2008 година държава на Балканския полуостров. От 1999 година областта фактически се управлява от ООН, независимо от Сърбия, на основание на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.
Флаг на Северен Кипър Северен Кипър Международно признатата територия на Флаг на Кипър Кипър. 1983 г. Флаг на Турция Турция,Флаг на Пакистан Пакистан. Намира се в северната част на остров Кипър и е образувана след нахлуването на турски военни части в Република Кипър през 1974 година. Тя обявява независимостта си през 1983 година. През 2004 година нейната територия фактически е включена в състава на Европейския съюз като част от Република Кипър
Флаг на Тайван Тайван Международно признатата територия на Флаг на Китай Китай. де факто 1949 г. Флаг на Белиз Белиз, Флаг на Буркина Фасо Буркина Фасо, Флаг на Ватикана Ватикан, Флаг на Гамбия Гамбия, Флаг на Гватемала Гватемала, Флаг на Доминиканска република Доминиканска република, Флаг на Кирибати Кирибати, Флаг на Малави Малави, Флаг на Маршалови острови Маршалови острови, Флаг на Науру Науру, Флаг на Никарагуа Никарагуа, Флаг на Палау Палау, Флаг на Панама Панама, Флаг на Парагвай Парагвай, Флаг на Сао Томе и Принсипи Сао Томе и Принсипи, Флаг на Салвадор Салвадор, Флаг на Есватини Есватини, Флаг на Сейнт Китс и Невис Сейнт Китс и Невис, Флаг на Сейнт Лусия Сейнт Лусия, Флаг на Сейнт Винсент и Гренадини Сейнт Винсент и Гренадини, Флаг на Соломонови острови Соломонови острови, Флаг на Тувалу Тувалу, Флаг на Хаити Хаити, Флаг на Хондурас Хондурас. Контролираща само остров Тайван и няколко малки прилежащи острова. След гражданската война в Китай през 1949 година силите на Китайската народна република побеждават над силите на Република Китай в континенталната част на Китай, правителството на Република Китай се установява на остров Тайван. Тя губи дипломатическото си признаване и мястото си в ООН в полза на Китайската народна република от 25 октомври 1971 година, с Резолюция 2758 на Генералната асамблея на ООН. Към днешно време Република Китай е призната само от 24 държави, в това число и от Ватикана. Както повечето страни, и България не признава Република Китай, а официалното и българско наименование е Тайван. Тайван осъществява дипломатическите си отношения чрез своите т.н. икономически и културни представителства (фактически – посолства). Република Китай всъщност не е обявявала никога независимостта си, тъй като смята себе си за единствен легитимен представител на Китай. Тази политика продължава и до днес, макар че напоследък расте броят на хората, желаещи обявяването на независима тайванска държава.
Флаг на Южна Осетия Южна Осетия Международно признатата територия на Флаг на Грузия Грузия. 1991 г. Флаг на Венецуела Венецуела, Флаг на Науру Науру, Флаг на Никарагуа Никарагуа, Флаг на Русия Русия, Флаг на Сирия Сирия. Призната и от също непризнатите Абхазия, и Приднестровие. Разположена е в Кавказ. Провъзгласява независимостта си при отделянето на Грузия от СССР. Грузия неуспешно се опитва да възвърне контрола си над нея във войната през август 2008 г.

Непризнати държави с фактически контрол над своята територия[редактиране | редактиране на кода]

Държава Разположение Независимост Забележка
Флаг на Нагорно-Карабахската република Нагорни Карабах Международно признатата територия на Флаг на Азербайджан Азербайджан. 1992 г. Провъзгласено в границите на Нагорно-Карабахската автономна област и близкия Шаумяновски район на Азербайджанската ССР. Призната единствено от също непризнатата Приднестровие.
Флаг на Приднестровие Приднестровие Международно признатата територия на Флаг на Молдова Молдова. 1990 г. Обхваща територията на Молдова на изток от река Днестър. Призната единствено от също непризнатите Абхазия, Нагорни Карабах и Южна Осетия.
Флаг на Сомалиленд Сомалиленд Международно признатата територия на Флаг на Сомалия Сомалия. 1991 г. През май 1991 година северните племенни кланове провъзгласяват Независимата република Сомалиленд, включваща в състава си 5 от 18 административни региона на Сомалия.
Флаг на Каталония Каталония Международно признатата територия на Флаг на Испания Испания. 2017 г.

Частично признати държави, намиращи се под военна окупация[редактиране | редактиране на кода]

Държава Разположение Независимост Независимост призната от Забележка
Флаг на Западна Сахара Западна Сахара В северозападна Африка. 1975 г. Флаг на Алжир Алжир, Флаг на Ангола Ангола, Флаг на Антигуа и Барбуда Антигуа и Барбуда, Флаг на Барбадос Барбадос, Флаг на Боливия Боливия, Флаг на Ботсвана Ботсвана, Флаг на Белиз Белиз, Флаг на Бурунди Бурунди, Флаг на Вануату Вануату, Флаг на Венецуела Венецуела, Флаг на Виетнам Виетнам, Флаг на Гренада Гренада, Флаг на Гвиана Гвиана, Флаг на Гвинея-Бисау Гвинея-Бисау, Флаг на Еквадор Еквадор, Флаг на Етиопия Етиопия, Флаг на Замбия Замбия, Флаг на Зимбабве Зимбабве, Флаг на Иран Иран, Флаг на Източен Тимор Източен Тимор, Флаг на Камбоджа Камбоджа, Флаг на Кения Кения, Флаг на Куба Куба, Флаг на Лаос Лаос, Флаг на Лесото Лесото, Флаг на Либия Либия, Флаг на Мали Мали, Флаг на Мавритания Мавритания, Флаг на Мавриций Мавриций, Флаг на Мозамбик Мозамбик, Флаг на Мексико Мексико, Флаг на Намибия Намибия, Флаг на Нигерия Нигерия, Флаг на Панама Панама, Флаг на Папуа Нова Гвинея Папуа Нова Гвинея, Флаг на Руанда Руанда, Флаг на Северна Корея Северна Корея, Флаг на Сейнт Винсент и Гренадини Сейнт Винсент и Гренадини, Флаг на Сейнт Китс и Невис Сейнт Китс и Невис, Флаг на Сирия Сирия, Флаг на Суринам Суринам, Флаг на Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго, Флаг на Танзания Танзания, Флаг на Уганда Уганда, Флаг на Уругвай Уругвай, Флаг на Хаити Хаити, Флаг на Южна Африка Република Южна Африка, Флаг на Ямайка Ямайка. Призната от Африканския съюз. Не е призната от ООН, но фигурира в нейния списък на колониалните територии. По-голямата част от която е под фактическия контрол на Мароко. Сахарска арабска демократична република управлява останалата част от територията, като седалището на правителството на САДР е де факто в Алжир.
Флаг на Палестина Палестина Окупираните от Израел Ивица Газа и Западен бряг. 1988 г. Призната от всички арабски страни. Призната от всички африкански страни с изключение на Еритрея, Кения, Кот д’Ивоар, Либерия, Лесото, Малави, Южна Африка. Призната също така и от: Флаг на Австрия Австрия, Флаг на Албания Албания, Флаг на Афганистан Афганистан, Флаг на Бангладеш Бангладеш, Флаг на Беларус Беларус, Флаг на Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина, Флаг на България България, Флаг на Бутан Бутан, Флаг на Бруней Бруней, Флаг на Вануату Вануату, Флаг на Ватикана Ватикан, Флаг на Виетнам Виетнам, Флаг на Индия Индия, Флаг на Индонезия Индонезия, Флаг на Иран Иран, Флаг на Камбоджа Камбоджа, Флаг на Кипър Кипър, Флаг на Китай Китай, Флаг на Коста Рика Коста Рика, Флаг на Куба Куба, Флаг на Лаос Лаос, Флаг на Малайзия Малайзия, Флаг на Малдиви Малдиви, Флаг на Малта Малта, Флаг на Монголия Монголия, Флаг на Непал Непал, Флаг на Никарагуа Никарагуа, Флаг на Пакистан Пакистан, Флаг на Полша Полша, Флаг на Румъния Румъния, Флаг на Северна Корея Северна Корея, Флаг на Сърбия Сърбия, Флаг на Турция Турция, Флаг на Украйна Украйна, Флаг на Унгария Унгария, Флаг на Филипини Филипини, Флаг на Черна гора Черна гора, Флаг на Чехия Чехия, Флаг на Шри Ланка Шри Ланка. Не е призната официално от ООН като държава, но има официален статус на наблюдател към ООН. Поддържа дипломатически отношения с още 11 страни, без пълноправно признаване от тяхна страна: Белгия, Бразилия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Португалия, Обединено кралство, Франция, Холандия, Швейцария.

Спорна държавност[редактиране | редактиране на кода]

Държава Разположение Забележка
Флаг на Малтийския орден Малтийски орден В Рим. По отношение на статута на Малтийския орден има различни мнения. Според някои Малтийският орден е най-малката държава на света, като държавната ѝ територия е с площ 0,06 км2 – на централната сграда на ордена в Рим, а освен това приема и изпраща дипломатически посланици. Официално е призната като пълноправен дипломатически субект от 105 държави, от които със 100 има редовни дипломатически отношения. Надделява обаче мнението, че Малтийският орден е sui generis субект без държавност, тъй като не са налице важни признаци на държавата – няма суверенна територия, не е признат за държава от другите държави и от ООН (обаче за разлика от други непризнати държави, с изключение на Палестина, Малтийският орден има официален статус на наблюдател към ООН) (няма код на ООН за страна по ISO 3166 – нито за държава, нито за зависима територия).

Частично непризнати държави[редактиране | редактиране на кода]

Държава Не е призната от Статут
Флаг на Армения Армения Флаг на Пакистан Пакистан. Член на ООН.
Флаг на Ватикана Ватикан Флаг на Афганистан Афганистан, Флаг на Бутан Бутан, Флаг на Ботсвана Ботсвана, Флаг на Бруней Бруней, Флаг на Виетнам Виетнам, Флаг на Китай Китай, Флаг на Коморски острови Коморски острови, Флаг на Лаос Лаос, Флаг на Малайзия Малайзия, Флаг на Мианмар Мианмар, Флаг на Малдиви Малдиви, Флаг на Мавритания Мавритания, Флаг на Оман Оман, Флаг на Саудитска Арабия Саудитска Арабия, Флаг на Сомалия Сомалия, Флаг на Северна Корея Северна Корея, Флаг на Тувалу Тувалу. Призната официално от ООН като държава. Не е призната от Флаг на Китай Китай за това, че Светият престол е признал Република Китай (Флаг на Тайван Тайван).
Флаг на Израел Израел Флаг на Алжир Алжир, Флаг на Афганистан Афганистан, Флаг на Бангладеш Бангладеш, Флаг на Бахрейн Бахрейн, Флаг на Бруней Бруней, Флаг на Гвинея Гвинея, Флаг на Джибути Джибути, Флаг на Индонезия Индонезия, Флаг на Иран Иран, Флаг на Ирак Ирак, Флаг на Катар Катар, Флаг на Йемен Йемен, Флаг на Коморски острови Коморски острови, Флаг на Кувейт Кувейт, Флаг на Либия Либия, Флаг на Ливан Ливан, Флаг на Малайзия Малайзия, Флаг на Малдиви Малдиви, Флаг на Мали Мали, Флаг на Пакистан Пакистан, Флаг на Обединени арабски емирства Обединени арабски емирства, Флаг на Саудитска Арабия Саудитска Арабия, Флаг на Сирия Сирия, Флаг на Сомалия Сомалия, Флаг на Судан Судан, Флаг на Чад Чад. Член на ООН. Не е призната от мнозинството арабски държави с изключение на Флаг на Египет Египет, Флаг на Йордания Йордания, Флаг на Мавритания Мавритания, Флаг на Мароко Мароко, Флаг на Оман Оман Флаг на Тунис Тунис, като с Мароко, Оман и Тунис дипломатическите отношения са прекъснати.
Флаг на Кипър Кипър Флаг на Турция Турция. Член на ООН.
Флаг на Китай Китай Флаг на Ватикана Ватикан, Флаг на Кирибати Кирибати, Флаг на Науру Науру, Флаг на Маршалови острови Маршалови острови, Флаг на Палау Палау, Флаг на Тувалу Тувалу, Флаг на Соломонови острови Соломонови острови, Флаг на Буркина Фасо Буркина Фасо, Флаг на Гамбия Гамбия, Флаг на Малави Малави, Флаг на Сао Томе и Принсипи Сао Томе и Принсипи, Флаг на Есватини Есватини, Флаг на Белиз Белиз, Флаг на Гватемала Гватемала, Флаг на Хаити Хаити, Флаг на Хондурас Хондурас, Флаг на Салвадор Салвадор, Флаг на Доминиканска република Доминиканска република, Флаг на Никарагуа Никарагуа, Флаг на Панама Панама, Флаг на Парагвай Парагвай, Флаг на Сейнт Китс и Невис Сейнт Китс и Невис, Флаг на Сейнт Лусия Сейнт Лусия, Флаг на Сейнт Винсент и Гренадини Сейнт Винсент и Гренадини. Член на ООН. Страните, които не я признават, признават Флаг на Тайван Тайван.
Флаг на Северна Корея Северна Корея Флаг на Южна Корея Южна Корея. Член на ООН.
Флаг на Южна Корея Южна Корея Флаг на Северна Корея Северна Корея. Член на ООН.

Бивши непризнати и частично признати държави[редактиране | редактиране на кода]

Във връзка с разпадането на Съветския съюз[редактиране | редактиране на кода]

Държава Независимост Забележка
Флаг на Азербайджан Нахичеван 1990 Реинтегрирана в Флаг на Азербайджан Азербайджан като автономна република през 1990 г.
Flag of Adjara.svg Аджария 1991 – 2005 Бивша автономна република на Грузинската ССР, обявява независимост, след като Грузия става независима държава през 1991 г. През 2005 г. Флаг на Грузия Грузия възвръща контрола и я реинтегрира като автономна република
Flag of Tatarstan.svg Татарстан 1992 – 1994 Реинтегрирана в Флаг на Русия Русия през 1994 г.
Flag of Gagauzia.svg Гагаузия 1991 – 1994 Реинтегрирана в Флаг на Молдова Молдова като автономна република през 1994 г.
Flag of Chechen Republic of Ichkeria.svg Чечения 1991 – 1999 Реинтегрирана в Флаг на Русия Русия през 1999 г.
Flag of Talysh-Mugan Autonomous Republic (the talysh national flag).jpg Талиш-муганска автономна република 1993 Реинтегрирана в Флаг на Азербайджан Азербайджан през 1993 г.

Във връзка с разпадането на Югославия[редактиране | редактиране на кода]

Държава Независимост Забележка
Западна Босна 1993 – 1995 Реинтегрирана в Флаг на Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина през 1995 г.
Flag of the Republika Srpska.svg Република Сръбска 1991 – 1995 Реинтегрирана в Флаг на Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина през 1995 г. като една от двете федерални единици на страната.
Дубровнишка република 1991 – 1992 Реинтегрирана в Флаг на Хърватия Хърватия през 1991 г.
State Flag of Serbian Krajina (1991).svg Сръбска Крайна 1990 – 1995 Реинтегрирана в Флаг на Хърватия Хърватия през 1995 г.

Държавни образувания във връзка с Втората световна война[редактиране | редактиране на кода]

Държава Независимост Забележка
Flag of Belarus (1918, 1991–1995).svg Беларуска Централна Рада 1943 – 1944 Про-нацистко беларуско държавно образувание.
Flag of Ukraine.svg Карпатска Украйна 1939 Образувана при разпадане на Чехословакия през 1939 г. Просъщесвувала е само три дни, поради военна намеса и анексиране от Унгария. В днешно време територията ѝ е част от Украйна.
Локотско самоуправление 1941 – 1943 Про-нацистко руско държавно образувание около гр. Локот, Русия.
Flag of Manchukuo.svg Манджоу-Го 1932 – 1945 Про-японско китайско държавно образувание. Била е призната само от нацистка Германия и нейни съюзнички.
Flag of Croatia (1941–1945).svg Независима хърватска държава 1941 – 1944 Реинтегрирана в Югославия през 1944 г. Била е призната само от нацистка Германия и нейни съюзнички, и още няколко неутрални държави. Територията ѝ обхваща днешните държави Хърватия и Босна и Херцеговина и част от Сърбия.
Flag of Kurdistan.svg Република Махабад 1945 – 1946 Про-съветска кюрдска държава в Иран. Реинтегрирана в Иран през 1946 г.
Flag of the Republic of China.svg Република Китай – Нандджинг 1940 – 1945 Про-японско китайско държавно образувание. Била е призната само от нацистка Германия и нейни съюзнички.
Република Ужице 1941 Държавно образувание под контрола на партизаните.
Flag of Slovakia (1939–1945).svg Словашка република 1939 – 1945 Образувана при разпадане на Чехословакия през 1939 г. Била е призната само от нацистка Германия и нейни съюзнички, и още няколко неутрални държави. Реинтегрирана в Чехословакия през 1945 г. Територията ѝ обхваща част от днешната независима държава Словакия.

В Африка[редактиране | редактиране на кода]

Държава Независимост Забележка
Flag of Anjouan (1997-2012).svg Анжуан 1997 – 2002, 2007 – 2008 Откъсва се от Коморските острови през 1997 г., през 2002 г. се връща в състава на Коморските острови. През 2007 г. обявява отново независимост, през 2008 г. е реинтегрирана отново в състава на Коморските острови.
Flag of Biafra.svg Биафра 1967 – 1970 Самообявила се независима държава в южна Нигерия.
Flag of Bophuthatswana (1972–1994).svg Бопутатсвана 1977 – 1994 Бивш Бантустан.
Flag of Venda (1973–1994).svg Венда 1979 – 1994 Бивш Бантустан.
Flag of Jubaland.svg Джубаланд 1998 – 1999 В Сомалия.
Flag of Cabinda (FLEC propose).svg Кабинда 1975 – 1976 Бивша португалска колония, присъединена към Ангола.
Flag of Katanga.svg Катанга 1960 – 1963 Самообявила се независима държава в южната част на Демократична република Конго.
Flag of Mohéli.svg Мохели 1997 – 2002 Откъсва се от Коморските острови през 1997 г., през 2002 г. се връща в състава на Коморските острови.
Flag of the Republic of the Rif.svg Република Риф 1921 – 1926 Самообявила се независима държава в днешно Мароко.
Flag of Rhodesia (1968–1979).svg Родезия 1965 – 1979 Бивша британска колония, обявила едностранно независимостта си. Днес: Зимбабве.
Flag of Transkei.svg Транскей 1979 – 1994 Бивш Бантустан.
Flag of Ciskei.svg Цискей 1981 – 1994 Бивш Бантустан.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]