Барбадос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Барбадос
Barbados
      
Национален девиз
Pride and Industry
(„Гордост и индустрия“)
Национален химн
In Plenty and In Time of Need
Местоположение на Барбадос
Местоположение на Барбадос
География и население
Площ 439 km²
(на 183-то място)
Води незначителен%
Климат тропичен
Столица Бриджтаун
Най-голям град Бриджтаун
Официален език
Религия християни (75,6%)
нерелигиозни (20,6%)
Демоним барбадосец
Население (2019) Повишение 287 025
(на 182-ро място)
Население (2010) 277 821
Гъстота на нас. 651 души/km²
(на 15-о място)
Градско нас. 31,2%
(на 164-то място)
Управление
Форма унитарна парламентарна конституционна монархия
Монарх Елизабет II
Генерал-губернатор Сандра Мейсън
Организации ООН
История
Независимост 30 ноември 1966 г.
Икономика
БВП (ППС, 2019) 5,398 млрд. щ.д.
БВП на човек (ППС) 18 798 щ.д.
БВП (ном., 2019) 5,207 млрд. щ.д.
БВП на човек (ном.) 18 133 щ.д.
ИЧР (2018) Безизменение 0,813 (много висок)
(на 56-о място)
Прод. на живота 79,1 години
(на 36-о място)
Детска смъртност 12,7/1000
(на 15-о място)
Грамотност 99,8%
(на 9-о място)
Валута Барбадоски долар (BBD)
Други данни
Часова зона AST (UTC-4)
Автомобилно движение ляво
Код по ISO BB
Интернет домейн .bb
Телефонен код +1 -246
ITU префикс 8PA-8PZ
Барбадос в Общомедия

Барбадос (също Барбейдос[1][2]; на английски: Barbados, /bɑrˈbeɪdɒs, bɑrˈbeɪdoʊs/) е островна държава, част от островната група Малки Антили. Той е с дължина 34 km и ширина до 23 km, като покрива площ от 432 km². Разположен е в западната част на северната част на Атлантическия океан, на 100 km източно от Подветрени островите и Карибско море[3]. Барбадос е част от Малките Антили, приблизително на 13° с.ш. от екватора. Намира се на около 168 km източно от двете страни на Сейнт Лусия и Сейнт Винсент и Гренадини и на 400 km североизточно от Тринидад и Тобаго. Барбадос е извън атлантическата „Алея на ураганите“. Негова столица и най-голям град е Бриджтаун.

Обитаван от индианци кариби от 13 век и преди това от други американски индианци, Барбадос е посетен от испански мореплаватели в края на 15 век и обявен за владение на испанската корона[4]. Островът се появява за първи път в испанска карта през 1511 г. Португалците посещават острова през 1536 г., но не успяват да установят свое влияние и присъствие, като единственият им принос е въвеждането на диви свине за добро снабдяване с месо. Английски кораб пристига на Барбадос през 1625 г. и англичаните завладяват острова в името на крал Джеймс I. През 1627 г. първите постоянни заселници пристигат от Англия и той става английска и по-късно британска колония[5]. Като богата захарна колония, тя се превръща в английски център на африканската търговия с роби, докато тази търговия не е обявена за незаконна през 1807 г., с окончателно освобождаване на робите в Барбадос през 1833 г.

На 30 ноември 1966 г. Барбадос става независима държава и член на Британската общност с британския монарх (понастоящем кралица Елизабет II) като наследствен държавен глава[6]. Има население от 284 996 души, предимно от африкански произход. Въпреки че е класифициран като атлантически остров, Барбадос се счита за част от Карибите, където е класиран като водеща туристическа дестинация. Четиридесет процента от туристите идват от Великобритания, като следващите големи групи посетители на острова са от САЩ и Канада.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името „Барбадос“ е или от португалския термин Oda Barbados или от испанския еквивалент Los Barbados, като и двете означават „брадатите“. Не е ясно дали „брадат“ се отнася до дългите, висящи корени на „брадатото“ смокиново дърво (Ficus citrifolia), местно на острова, или за предполагаемо брадатите кариби, които някога са обитавали острова, или по-приказно, за визуално впечатление за брада, образувана от морската пяна, която се разпръсква върху околните рифове. През 1519 г. карта, произведена от генуезкия картограф Visconte Maggiolo, посочва Барбадос в правилната му позиция. Освен това остров Барбуда в Лийвъри е много сходен по име и някога е бил наричан от испанците Las Barbudas.

Не е сигурно кой европейски народ е пристигнал първо в Барбадос. Един по-малко известен източник сочи към по-рано разкрити произведения, предшестващи съвременните източници, които показват, че това може да са испанците. Много, ако не и повечето, вярват, че португалците са първите европейци, които, пътувайки към Бразилия, са дошли на острова.

Разговорно, барбадосците се отнасят към своя остров като „Bim“ или други прякори, свързани с Барбадос, включително „Bimshire“. Произходът е несигурен, но съществуват няколко теории. Името може би е възникнало поради относително големия процент роби от племето игбо от днешна югоизточна Нигерия, пристигнали в Барбадос през 18 век.

Думите „Bim“ и „Bimshire“ са записани в речника на Оксфордския английски и речниците на Chambers Twentieth Century.

География[редактиране | редактиране на кода]

Барбадос е с дължина 34 km и широчина най-много 23 km, което прави приблизително площ от 431 km². Разположен в западната част на Северния Атлантически океан и на 100 km източно от Карибско море. Намира се на 168 km източно от островите Сейнт Винсент и Гренадини и на 400 km североизточно от Тринидад и Тобаго.

Повърхността на острова се издига терасовидно към централните части до 336 m (връх Хилаби). Изграден е от варовици със силно развити карстови процеси.

Климатът е тропичен, с дъждовен период от юни до ноември и сух период от декември до май. Количеството на валежите през дъждовния период е около 1000 – 2300 mm. Барбадос често е пощадяван от най-лошите ефекти на тропическите бури и урагани в региона по време на дъждовния период. Неговото по-източно разположение в сравнение с останалите Карибски острови го поставя извън основната зона на честите урагани.

По-голямата част от острова е обградена от коралови рифове. Западното крайбрежие привлича с плажовете с бял пясък, но източният бряг е скалист.

История[редактиране | редактиране на кода]

 • 1518 г. – открит от испански мореплаватели;
 • 1625 г. – основана първата английска колония;
 • 1628 г. – започва изграждането на Бриджтаун;
 • до края на ХVIII в. – внос на роби от Африка;
 • 1838 г. – отмяна на робството;
 • 1937 г. – антиколониално въстание, потушено от англичаните;
 • 30 ноември 1966 г. – получава независимост.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от Бриджтаун

В състава на населението 96% са барбадосци (баджани) – потомци на чернокожи роби и мулати. Барбадос има население от около 281 968 души и темп на растеж на населението от 0,33% (изчислено в средата на 2005 г.). Понастоящем Барбадос е четвъртата най-гъсто населена страна в Америка (18-а в света), и десетата най-населена островна държава в региона (101-ва в света).

Островът бил населен от индианците араваки, които около 1200 г. били прогонени от войнствените карибски индианци. Останалата част от населението включва групи от европейци („англо-баджани“, „евро-баджани“), основно от Великобритания, Ирландия, Китай, баджани-мюсюлмани от Индия.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Парламентарна република, част от Британската общност. Глава на държавата е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор. Законодателна власт – парламент (избиран за 5 години), състоящ се от сенат (21 назначавани сенатора) и палата на събранието (28 депутати). Изпълнителната власт – правителство, начело с премиер-министър.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Административно страната е разделена на 11 енории (parishes).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основни отрасли са туризмът и селското стопанство, специализирано в отглеждане на захарна тръстика (около 65 хил. т. захар годишно). Отглежда се още царевица, тропически плодове, памук. Развито е животновъдството и риболовът.

Промишленост – лека и хранително-вкусова (преработка на захарна тръстика). Добива се нефт, природен газ и варовик. Развива се застраховането и офшорните финансови услуги.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Английското влияние е по-видимо в Барбадос, отколкото на другите острови в региона. Като добър пример за това е националният спорт на острова – крикетът. В Барабадос са родени някои от най-великите играчи на крикет, включително сър Гарфийлд Собърс и Франк Уоръл.

В Барбадос е родена RnB певицата Риана. През 2009 г. тя е официално назначена за почетен посланик на младежта и културата на Барбадос от министър-председателя Дейвид Томпсън (починал през 2010 г.).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. „Българска енциклопедия А-Я“, 2007.
 2. „Нов правописен речник на българския език“, 2002.
 3. ^ Chapter 4 – The Windward Islands and Barbados – U.S. Library of Congress
 4. Sauer, Carl Ortwin (1969) [1966]. Early Spanish Main, The. University of California Press. pp. 192 – 197
 5. Secretariat. Barbados – History. Commonwealth of Nations. Архивиран от оригинала на 20 август 2014.
 6. HRM Queen Elizabeth II (2010). History and present government – Barbados.