Барбадос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Барбадос
Barbados
    
Девиз: „Гордост и индустрия“
Национален химн: In Plenty and In Time of Need
Местоположение на Барбадос
Местоположение на Барбадос
География и население
Площ 439,0 km²
(на 181 място)
Столица Бриджтаун
Официален език английски
Население
(пребр., юли 2006)
279 000
(на 174 място)
Гъстота на нас. 648 души/km²
Управление
Монарх Кралица Елизабет II
Министър-председател Фрейндъл Стюарт
История
Независимост
30 ноември 1966
Икономика
БВП (ППС, 2010) $6 175 млн
БВП на човек (ППС) $22 296
Валута Барбадоски долар (BBD)
Други данни
Часова зона (UTC-4)
Интернет домейн .bb

Барбадос (също Барбейдос[1][2]; на английски: Barbados, /bɑrˈbeɪdɒs, bɑrˈbeɪdoʊs/) е островна държава, част от островната група Малки Антили.

География[редактиране | редактиране на кода]

Барбадос е с дължина 34 km и широчина най-много 23 km, което прави приблизително площ от 431 km². Разположен в западната част на Северния Атлантически океан и на 100 km източно от Карибско море. Намира се на 168 km източно от островите Сейнт Винсент и Гренадини и на 400 km североизточно от Тринидад и Тобаго.

Повърхността на острова се издига терасовидно към централните части до 336 m (връх Хилаби). Изграден е от варовици със силно развити карстови процеси.

Климатът е тропичен, с дъждовен период от юни до ноември и сух период от декември до май. Количеството на валежите през дъждовния период е около 1000 – 2300 mm. Барбадос често е пощадяван от най-лошите ефекти на тропическите бури и урагани в региона по време на дъждовния период. Неговото по-източно разположение в сравнение с останалите Карибски острови го поставя извън основната зона на честите урагани.

По-голямата част от острова е обградена от коралови рифове. Западното крайбрежие привлича с плажовете с бял пясък, но източният бряг е скалист.

История[редактиране | редактиране на кода]

  • 1518 г. – открит от испански мореплаватели;
  • 1625 г. – основана първата английска колония;
  • 1628 г. – започва изграждането на Бриджтаун;
  • до края на ХVIII в. – внос на роби от Африка;
  • 1838 г. – отмяна на робството;
  • 1937 г. – антиколониално въстание, потушено от англичаните;
  • 30 ноември 1966 г. – получава независимост.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от Бриджтаун

В състава на населението 96% са барбадосци (баджани) – потомци на чернокожи роби и мулати. Барбадос има население от около 281 968 души и темп на растеж на населението от 0,33% (изчислено в средата на 2005 г.). Понастоящем Барбадос е четвъртата най-гъсто населена страна в Америка (18-та в света), и десетата най-населена островна държава в региона (101-ва в света).

Островът бил населен от индианците араваки, които около 1200 г. били прогонени от войнствените карибски индианци. Останалата част от населението включва групи от европейци („англо-баджани“, „евро-баджани“), основно от Великобритания, Ирландия, Китай, баджани-мюсюлмани от Индия.

Столица е Бриджтаун (20 хил. жители).

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Парламентарна република, част от Британската общност. Глава на държавата е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор. Законодателна власт – парламент (избиран за 5 години), състоящ се от сенат (21 назначавани сенатора) и палата на събранието (28 депутата). Изпълнителната власт – правителство, начело с премиер-министър.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Административно страната е разделена на 11 енории (parishes).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основни отрасли са туризмът и селското стопанство, специализирано в отглеждане на захарна тръстика (около 65 хил. т. захар годишно). Отглежда се още царевица, тропически плодове, памук. Развито е животновъдството и риболовът.

Промишленост – лека и хранително-вкусова (преработка на захарна тръстика). Добива се нефт, природен газ и варовик. Развива се застраховането и офшорните финансови услуги.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Английското влияние е по-видимо в Барбадос, отколкото на другите острови в региона. Като добър пример за това е националният спорт на острова – крикетът. В Барабадос са родени някои от най-великите играчи на крикет, включително сър Гарфийлд Собърс и Франк Уоръл.

В Барбадос е родена RnB певицата Риана. През 2009 г. тя бе официално назначена за почетен посланик на младежта и културата на Барбадос от министър-председателя Дейвид Томпсън (починал през 2010 г.).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Българска енциклопедия А-Я“, 2007.
  2. „Нов правописен речник на българския език“, 2002.