Барбадос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Барбадос
Barbados
      
Девиз: Pride and Industry
(„Гордост и индустрия“)
Химн: In Plenty and In Time of Need
Местоположение на Барбадос
Местоположение на Барбадос
СтолицаБриджтаун
Най-голям градБриджтаун
Официален език
Религияхристияни (75,6%)
нерелигиозни (20,6%)
Демонимбарбадосец
Климаттропичен
Управление
Формаунитарна парламентарна конституционна република
 • ПрезидентСандра Мейсън
 • Министър-председателМиа Мотли
ОрганизацииООН
История
Независимост30 ноември 1966 г.
 • Членство в ООН7 декември 1966 г.
 • Република от30 ноември 2021 г.
География
Площ
 • Общо439 km2 (183-то)
 • Води (%)незначителен
Население
 • 2019Повишение 287 025 (182-ро )
 • оценка, 2010277 821
 • Гъстота651 души/km² (15-о)
 • Градско нас.31,2% (164-то)
Икономика
БВП (ППС)≈ 2019
 • Общо5,398 млрд. щ.д.
 • На човек18 798 щ.д.
БВП (ном.)≈ 2019
 • Общо5,207 млрд. щ.д.
 • На човек18 133 щ.д.
ИЧР (2018)Безизменение 0,813
много висок · 56-о
Прод. на живота79,1 години (36-о)
Детска смъртност12,7/1000 (15-о)
Грамотност99,8% (9-о)
ВалутаБарбадоски долар (BBD)
Други данни
Часова зонаAST (UTC-4)
Автомобилно движениеляво
Код по ISOBB
Интернет домейн.bb
Телефонен код+1 -246
ITU префикс8PA-8PZ
Барбадос в Общомедия

Република Барбадос (също Барбейдос[1][2]; на английски: Barbados, /bɑrˈbeɪdɒs, bɑrˈbeɪdoʊs/) е островна държава, част от островната група Малки Антили. Той е с дължина 34 km и ширина до 23 km, като покрива площ от 432 km². Разположен е в западната част на северната част на Атлантическия океан, на 100 km източно от Подветрените острови и Карибско море[3]. Барбадос е част от Малките Антили, приблизително на 13° с.ш. от екватора. Намира се на около 168 km източно от двете страни на Сейнт Лусия и Сейнт Винсент и Гренадини и на 400 km североизточно от Тринидад и Тобаго. Барбадос е извън атлантическата „Алея на ураганите“. Негова столица и най-голям град е Бриджтаун.

Обитаван от индианци кариби от 13 век и преди това от други американски индианци, Барбадос е посетен от испански мореплаватели в края на 15 век и обявен за владение на испанската корона[4]. Островът се появява за първи път в испанска карта през 1511 г. Португалците посещават острова през 1536 г., но не успяват да установят свое влияние и присъствие, като единственият им принос е въвеждането на диви свине за добро снабдяване с месо. Английски кораб пристига на Барбадос през 1625 г. и англичаните завладяват острова в името на крал Джеймс I. През 1627 г. първите постоянни заселници пристигат от Англия и той става английска и по-късно британска колония[5]. Като богата захарна колония, тя се превръща в английски център на африканската търговия с роби, докато тази търговия не е обявена за незаконна през 1807 г., с окончателно освобождаване на робите в Барбадос през 1833 г.

На 30 ноември 1966 г. Барбадос става независима държава и член на Британската общност с британския монарх (до 30.11.2021 – кралица Елизабет II) като наследствен държавен глава.[6] Има население от 284 996 души, предимно от африкански произход. Въпреки че е класифициран като атлантически остров, Барбадос се счита за част от Карибите, където е класиран като водеща туристическа дестинация. Четиридесет процента от туристите идват от Великобритания, като следващите големи групи посетители на острова са от САЩ и Канада.

През октомври 2021 г. г-жа Сандра Мейсън е избрана от парламента на Барбадос за първия президент на Барбадос. На 30 ноември 2021 г. Мейсън замества кралица Елизабет като държавен глава, едновременно с трансформирането на Барбадос в република.[7]

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името „Барбадос“ е или от португалския термин Oda Barbados или от испанския еквивалент Los Barbados, като и двете означават „брадатите“. Не е ясно дали „брадат“ се отнася до дългите, висящи корени на „брадатото“ смокиново дърво (Ficus citrifolia), местно на острова, или за предполагаемо брадатите кариби, които някога са обитавали острова, или по-приказно, за визуално впечатление за брада, образувана от морската пяна, която се разпръсква върху околните рифове. През 1519 г. карта, произведена от генуезкия картограф Visconte Maggiolo, посочва Барбадос в правилната му позиция. Освен това остров Барбуда в Лийвъри е много сходен по име и някога е бил наричан от испанците Las Barbudas.

Не е сигурно кой европейски народ е пристигнал първо в Барбадос. Един по-малко известен източник сочи към по-рано разкрити произведения, предшестващи съвременните източници, които показват, че това може да са испанците. Много, ако не и повечето, вярват, че португалците са първите европейци, които, пътувайки към Бразилия, са дошли на острова.

Разговорно, барбадосците се отнасят към своя остров като „Bim“ или други прякори, свързани с Барбадос, включително „Bimshire“. Произходът е несигурен, но съществуват няколко теории. Името може би е възникнало поради относително големия процент роби от племето игбо от днешна югоизточна Нигерия, пристигнали в Барбадос през 18 век.

Думите „Bim“ и „Bimshire“ са записани в речника на Оксфордския английски и речниците на Chambers Twentieth Century.

География[редактиране | редактиране на кода]

Барбадос е с дължина 34 km и широчина най-много 23 km, което прави приблизително площ от 431 km². Разположен в западната част на Северния Атлантически океан и на 100 km източно от Карибско море. Намира се на 168 km източно от островите Сейнт Винсент и Гренадини и на 400 km североизточно от Тринидад и Тобаго.

Повърхността на острова се издига терасовидно към централните части до 336 m (връх Хилаби). Изграден е от варовици със силно развити карстови процеси.

Климатът е тропичен, с дъждовен период от юни до ноември и сух период от декември до май. Количеството на валежите през дъждовния период е около 1000 – 2300 mm. Барбадос често е пощадяван от най-лошите ефекти на тропическите бури и урагани в региона по време на дъждовния период. Неговото по-източно разположение в сравнение с останалите Карибски острови го поставя извън основната зона на честите урагани.

По-голямата част от острова е обградена от коралови рифове. Западното крайбрежие привлича с плажовете с бял пясък, но източният бряг е скалист.

История[редактиране | редактиране на кода]

 • 1518 г. – открит от испански мореплаватели;
 • 1625 г. – основана първата английска колония;
 • 1628 г. – започва изграждането на Бриджтаун;
 • до края на ХVIII в. – внос на роби от Африка;
 • 1838 г. – отмяна на робството;
 • 1937 г. – антиколониално въстание, потушено от англичаните;
 • 30 ноември 1966 г. – получава независимост.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от Бриджтаун

В състава на населението 96% са барбадосци (баджани) – потомци на чернокожи роби и мулати. Барбадос има население от около 281 968 души и темп на растеж на населението от 0,33% (изчислено в средата на 2005 г.). Понастоящем Барбадос е четвъртата най-гъсто населена страна в Америка (18-а в света), и десетата най-населена островна държава в региона (101-ва в света).

Островът бил населен от индианците араваки, които около 1200 г. били прогонени от войнствените карибски индианци. Останалата част от населението включва групи от европейци („англо-баджани“, „евро-баджани“), основно от Великобритания, Ирландия, Китай, баджани-мюсюлмани от Индия.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Парламентарна република, част от Британската общност. Глава на държавата е президентът, избиран за срок от 5 години. Законодателна власт – парламент (избиран за 5 години), състоящ се от сенат (21 назначавани сенатора) и палата на събранието (28 депутати). Изпълнителната власт – правителство, начело с премиер-министър.

На 16 септември 2020 г. премиер-министърът Миа Мотли обявява намерението Барбадос да се превърне в република, като се откаже от властта на Великобритания[8]. От 30 ноември 2021 г. Барбадос е република.[9]

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Административно страната е разделена на 11 енории (parishes).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основни отрасли са туризмът и селското стопанство, специализирано в отглеждане на захарна тръстика (около 65 хил. т. захар годишно). Отглежда се още царевица, тропически плодове, памук. Развито е животновъдството и риболовът.

Промишленост – лека и хранително-вкусова (преработка на захарна тръстика). Добива се нефт, природен газ и варовик. Развива се застраховането и офшорните финансови услуги.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Английското влияние е по-видимо в Барбадос, отколкото на другите острови в региона. Като добър пример за това е националният спорт на острова – крикетът. В Барабадос са родени някои от най-великите играчи на крикет, включително сър Гарфийлд Собърс и Франк Уоръл.

В Барбадос е родена RnB певицата Риана. През 2009 г. тя е официално назначена за почетен посланик на младежта и културата на Барбадос от министър-председателя Дейвид Томпсън (починал през 2010 г.).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. „Българска енциклопедия А-Я“, 2007.
 2. „Нов правописен речник на българския език“, 2002.
 3. ^ Chapter 4 – The Windward Islands and Barbados – U.S. Library of Congress
 4. Sauer, Carl Ortwin (1969) [1966]. Early Spanish Main, The. University of California Press. pp. 192 – 197
 5. Secretariat. Barbados – History. Commonwealth of Nations. Архивиран от оригинала на 20 август 2014.
 6. HRM Queen Elizabeth II (2010). History and present government – Barbados.
 7. Barbadians celebrate the birth of a republic and bid farewell to the Queen. // Архивиран от оригинала на 30 November 2021. Посетен на 30 November 2021.
 8. На Барбадосе избрана первый президент после отказа от власти Елизаветы II
 9. Последний день монархии: Елизавета II больше не будет главой Барбадоса. // Посетен на 2021-11-29.