Гватемала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Република Гватемала
República de Guatemala
'
Гватемала
Герб на Гватемала
(знаме) (герб)
Национален химн: Himno Nacional de Guatemala
Местоположение на Гватемала
Местоположение на Гватемала
География и население
Площ 108 889 km²
(на 107 място)
Столица Гватемала
14° с. ш. 90° з. д. / 14.6262° с. ш. 90.4925° з. д.
Най-голям град Гватемала
Официален език испански
Население
(пребр., юли 2014)
15 806 675
(на 66 място)
Гъстота на нас. 142 души/km²
Управление
Президент Джими Моралес (Jimmy Morales)
История
Независимост
15 септември 1821
Икономика
БВП (ППС, 2015) 66,04 млрд $
БВП на човек (ППС) 3 302 $
Валута Кетцал (GTQ)
Други данни
Часова зона (UTC-6)
Интернет домейн .gt
Телефонен код +502
Гватемала
Гватемалски момичета

Република Гватемала (на испански: República de Guatemala) е страна в Централна Америка, на юг от Северна Америка, граничеща с Тихия океан и Карибско море. Граничи с Мексико на север, с Белиз на североизток и с Хондурас и Ел Салвадор на югоизток. Името идва от езика науатъл и означава „място с много дървета“ (Cuauhtēmallān).

История[редактиране | редактиране на кода]

До идването на испанските конкистадори (16 век) територията на Гватемала е населявана от индианските племена маи. 16 век – испанско владение. 15 септември 1821 – по време на Войната за независимост на испанските колонии в Америка Гватемала получава независимост. 1824 – отменено е робството. 1898 – 1920 – икономически възход, износ на кафе, банани и др. 1931-44 – управление на Х. Убико, свален по време на Гватемалската революция. 1954 – преврат с помощта на САЩ. 1985 – за президент е избран В. Сересо Аревало. 1987 – с активното участие на група „Контадора“ президентите на Гватемала, Коста Рика, Салвадор, Хондурас и Никарагуа подписват в Гватемала договор за мир. 1991-93 – президент Х. Серано; отстранен и заменен с Р. де Леон Карпио. 2004 – президент Оскар Бергер Пердомо. 2007 – президент Алваро Колом. Гватемала е членка на ОАД (1948), на ООН (1945).

География[редактиране | редактиране на кода]

Гватемала е планинска страна, с изключение на нейните южни крайбрежни региони и обширните низини на департамента Петен. Две планински вериги пресичат Гватемала от запад на изток и разделят страната на три по-важни области: високопланинска област, където са разположени планините; Тихоокеанско крайбрежие, южно от планините; и департаментът Петен, на север от планините. Всички по-големи градове са разположени във високопланинската област и по тихоокеанското крайбрежие, а департаментът Петен е по-рядко заселен. Тези три области на страната се различават по климат, надморска височина и природа. Климатът в низините е горещ и влажен, а в планинските части е по-студен и по-сух.

Вулканът Тахумулко, висок 4 220 m е разположен на територията на Гватемала и е най-високата точка на Централна Америка.

Реките в Гватемала са къси и плитки в тихоокеанския водосборен басейн, по-големи и по-дълбоки в Карибския водосборен басейн и във водосборния басейн на мексиканския залив. Големи гватемалски реки са Полочик, Дулсе, Мотагуа и др.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Гватемала е президентска република. Изпълнителната власт е представена от президент и правителство на 13 министри. Законодателният орган в Гватемала е еднокамарен парламент със 158 депутати избирани за срок от 4 г.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Гватемала е разделена на 22 департамента, които съдържат 332 общини. Департаментите са:

Гватемала, Горен Верапас, Долен Верапас, Ел Киче, Ел Прогресо, Ескуинтла, Исабал, Кецалтенанго, Петен, Реталулеу, Сакапа, Сакатепекес, Сан Маркос, Санта Роса, Солола, Сучитепекес, Тотоникапан, Уеуетенанго, Халапа, Хутиапа, Чикимула, Чималтенанго.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Гватемала през юли месец 2007 година е 12 728 111 души, от които 59,4% са бели.

В гватемалски земи, между 300 и 900 г., процъфтявали древните градове държави на маите. Днес почти 40% от гватемалците са потомци на древните маи и други местни индиански племена.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Гватемала е аграрна страна. Над 60% от заетите са в селското стопанство. Основни земеделски култури, отглеждани за местния пазар са ориз, царевица, фасул, плодове (банани). Кафето е най-важната експортна култура, която носи големи доходи. Гватемала е най-големият световен производител на кардамонови семена - национална ароматична подправка за ястия и напитки.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Старата столица на страната – Антигуа Гватемала е главният туристически център. Градът е заобиколен от вулканите Агуа, Фуего, Серо де ла Круз и в него има множество църкви и дворци, построени в стил барок.

Тикал е древен култов център на цивилизацията на маите и един от най-интересните туристически обекти. Днес са съхранени само 16 храма, сред които и гробници с удивително красиви стенописи. В Такил има и шест пирамиди.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]