Гватемала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
sioliwauoiuuusuuht7tegbeiuopip[s./sp[--0[s;ls;p0[w-0República de Guatemala
Знаме на Гватемала

(Информация)

Герб на Гватемала

(Информация)

Национален девиз: няма
Местонахождение
Официален език испански (признати са 32 местни езика)
Столица Гватемала
Координати на столицата 14° 37' 16 с. ш.,
90° 31' 37 з. д.
Най-голям град Гватемала
Президент Алваро Колом
Площ
 - Общо
 - % вода
на 104-то място108 890 км²
0,4%

Население


 - Общо (2007)
 - Гъстота

на 62-ро място


13 354 189
119 д/км²

БВП

 - Общо (2007)
 - На глава от
   населението


около 33,6 млрд $


около 2 535 $
 

Независимост


 - Обявена
 - Призната

От Испания
15 септември 1821 г.


1823 г.

Валута Кетцал
Часова зона UTC –6
Национален химн Guatemala feliz
Internet TLD .gt
Телефонен код 502
Гватемала
Гватемалски момичета

Република Гватемала е страна в Северна Америка, граничеща с Тихия океан и Карибско море. Граничи с Мексико на север, с Белиз на kiiiisoo,efodiufkerif.ewafhjkreryuusuuuudowyqu

\североизток и с Хондурас и Ел Салвадор на югоизток. Името идва от езика на̀хуат и означава "място с много дървета" (Quauhtlemallan).

История[редактиране | редактиране на кода]

До идването на испанските конкистадори (16 век) територията на Гватемала е населявана от индианските племена маи. 16 век - испанско владение. 15 септември 1821 - по време на Войната за независимост на испанските колонии в Америка Гватемала получава независимост. 1824 - отменено е робството. 1898-1920 - икономически възход, износ на кафе, банани и др. 1931-44 - управление на Х. Убико, свален по време на Гватемалската революция. 1954 - преврат с помощта на САЩ. 1985 - за президент е избран В. Сересо Аревало. 1987 - с активното участие на група "Контадора" президентите на Гватемала, Коста Рика, Салвадор, Хондурас и Никарагуа подписват в Гватемала договор за мир. 1991-93 - президент Х. Серано; отстранен и заменен с Р. де Леон Карпио. 2004 - президент Оскар Бергер Пердомо. 2007 - президент Алваро Колом. Гватемала е членка на ОАД (1948), на ООН (1945).

География[редактиране | редактиране на кода]

Гватемала е планинска страна, с изключение на нейните южни крайбрежни региони и обширните низини на департамента Петен. Две планински вериги пресичат Гватемала от запад на изток и разделят страната на три по-важни области: високопланинска област, където са разположени планините; Тихоокеанско кражбрежие, южно от планините; и департамента Петен, на север от планините. Всички по-големи градове са разположени във високопланинската област и по тихоокеанското крайбрежие, а департаментът Петен е по-рядко заселен. Тези три области на страната се различават по климат, надморска височина и природа. Климатът в низините е горещ и влажен, а в планинските части е по-студен и по-сух.

Вулканът Тахумулко,висок 4 220 метра е разположен на територията на Гватемала и е най-високата точка на Централна Америка.

Реките в Гватемала са къси и плитки в тихоокеанския водосборен басейн, по-големи и по-дълбоки в Карибския водосборен басейн и във водосборния басейн на мексиканския залив. Големи гватемалски реки са Полочик, Дулсе, Мотагуа и др.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Гватемала е президентска република. Изпълнителната власт e представена от президент и правителство на 13 министри. Законодателният орган в Гватемала е еднокамарен парламент съc 158 депутати избирани за срок от 4 год.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Гватемала е разделена на 22 департамента, които съдържат 332 общини. Департаментите са:

Гватемала, Горен Верапас, Долен Верапас, Ел Киче, Ел Прогресо, Ескуинтла, Исабал, Кецалтенанго, Петен, Реталулеу, Сакапа, Сакатепекес, Сан Маркос, Санта Роса, Солола, Сучитепекес, Тотоникапан, Уеуетенанго, Халапа, Хутиапа, Чикимула, Чималтенанго.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Гватемала през юли месец 2007 година е 12 728 111 души, от които 59.4% са бели.

В гватемалски земи , между 300 и 900 г., процъфтявали древните градове държави на маите. Днес почти половината от гватемалците са потомци на древните маи и други местни индиански племена. Останалата част от населението са метисти (потомци на смесени бракове между испанци и индианци).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Гватемала е аграрна страна. Над 60% от заетите са в селското стопанство. Основни земеделски култури, отглеждани за местния пазар са ориз, царевица, фасул, плодове (банани). Кафето е най-важната експортна култура, която носи големи доходи. Гватемала е най-големият световен производител на кардамонови семена - национална ароматична подправка за ястия и напитки.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]