Президентска република

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Forms of government 2021.svg
Форма на управление

Президентската република е форма на управление, при която президентът има широки правомощия в държавното управление. В неговите ръце са съсредоточени както функциите на държавния глава, така и тези на министър-председателя. Тази система на управление се нарича Дуалистична република, като по този начин се подчертава факта, че изпълнителната власт е съсредоточена в президента, а законодателната – в парламента.

Характеристики на президентската република[редактиране | редактиране на кода]

  • извънпарламентарен начин на избиране на президента (или от населението, като в Бразилия, Франция, или от изборна колегия, както е в САЩ),
  • извънпарламентарен начин на сформиране на правителство, което се сформира от президента. Той и де юре и де факто е глава на правителството (постът министър-председател отсътства, като например в САЩ), или президентът назначава премиера. Правителството се отчита само пред президента, а не пред парламента, като само той може да свали правителството.
  • като цяло, при тази форма на управление президентът има много повече пълномощия в сравнение с този на парламентарната република (той държи изпълнителната власт, утвърждава законите като ги подписва, има право да уволни правителството), но особеното в президентската република е, че президентът, по правило, няма право да разпуска парламента, а парламентът от своя страна не може да поиска вот на недоверие на правителството.

Президентската република създава благоприятни предпоставки за съсредоточаване в ръцете на президента на големи пълномощия, което стабилизира държавната власт. Това е крайно необходимо за държави, намиращи се в преход (Мексико, Русия), за държави, в които има силни монархически традиции (Румъния), за държави в период на провеждане на реформи (Перу), за държави с огромна територия и многонационален състав (САЩ, Русия), при наличие на извънредни събития, като в Югославия например. Към президентските републики спадат САЩ, Аржентина, Бразилия и други.

Класическа президентска република са Съединените американски щати. В основата на Конституцията на САЩ е залегнал принципът на разделение на властите. Съгласно същата конституция, законодателната власт принадлежи на Конгреса, а изпълнителната – на президента, съдебната – на Върховния съд. Президентът, избиран от избирателната колегия, сформира правителство от неговите съпартийци.

Президентските републики са разпространени предимно в страните на Латинска Америка. Тази форма на управление се среща и в някои от страните в Азия и Африка. Често в тези страни президентите излизат извън конституционните рамки на своите правомощия, като според политолози тези републики често се определят като суперпрезидентски.

През 2018 г. Турция се присъединява към президентските републики.

     Портал „Политика“         Портал „Политика