Президентска република

от Уикипедия, свободната енциклопедия


Президентската република е форма на управление, при която президентът има широки правомощия в държавното управление. В неговите ръце са съсредоточени както функциите на държавния глава, така и тези на министър-председателя. Тази система на управление се нарича Дуалистична република, като по този начин се подчертава факта, че изпълнителната власт е съсредоточена в президента, а законодателната – в парламента.

Характеристики на президентската република[редактиране | редактиране на кода]

  • извънпарламентарен начин на избиране на президента (или от населението, като в Бразилия, Франция, или от изборна колегия, както е в САЩ),
  • извънпарламентарен начин на сформиране на правителство, което се сформира от президента. Той и де юре и де факто е глава на правителството (постът министър-председател отсъства, като например в САЩ), или президентът назначава премиера. Правителството се отчита само пред президента, а не пред парламента, като само той може да свали правителството.
  • като цяло, при тази форма на управление президентът има много повече пълномощия в сравнение с този на парламентарната република (той държи изпълнителната власт, утвърждава законите като ги подписва, има право да уволни правителството), но особеното в президентската република е, че президентът, по правило, няма право да разпуска парламента, а парламентът от своя страна не може да поиска вот на недоверие на правителството.

Президентската република създава благоприятни предпоставки за съсредоточаване в ръцете на президента на големи пълномощия, което стабилизира държавната власт. Това е крайно необходимо за държави, намиращи се в преход (Мексико, Русия), за държави, в които има силни монархически традиции (Румъния), за държави в период на провеждане на реформи (Перу), за държави с огромна територия и многонационален състав (САЩ, Русия), при наличие на извънредни събития, като в Югославия например.[източник? (Поискан преди 101 дни)] Към президентските републики спадат САЩ, Аржентина, Бразилия и други.

Класическа президентска република са Съединените американски щати. В основата на Конституцията на САЩ е залегнал принципът на разделение на властите. Съгласно същата конституция, законодателната власт принадлежи на Конгреса, а изпълнителната – на президента, съдебната – на Върховния съд. Президентът, избиран от избирателната колегия, сформира правителство от неговите съпартийци.

Президентските републики са разпространени предимно в страните на Латинска Америка. Тази форма на управление се среща и в някои от страните в Азия и Африка. Често в тези страни президентите излизат извън конституционните рамки на своите правомощия, като според политолози тези републики често се определят като суперпрезидентски.

През 2018 г. Турция се присъединява към президентските републики.