Аристокрация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за социалната класа. За формата на управление вижте Аристокрация (форма на управление).

Аристокрацията танцува менует

Аристокрация (от гръцки: ἀριστεύς, благороден произход, елит, и κράτος, власт, могъщество) представлява най-висшата привилегирована класа в обществото, състояща се от знатни, благороднически семейства. Основна характеристика на аристокрацията е, че се предава по наследство. В ежедневието думата аристократ се използва като синоним на благородник.

Терминът "аристокрация" е въведен от древните гръцки философи - Платон, Аристотел.

Изразът "синя кръв" за първи път е употребен в Англия през 1834 година за да отличи потомци с "чиста" и благородническа кръв. В Русия към аристокрацията принадлежи руското дворянство.

Едмънд Бърк пише:

Аристокрацията е изящен орнамент към гражданското общество. Тя е коринтски капител на изисканото общество... връзката, която споява поколенията на нацията.

В съсловната структура на средновековния Запад аристокрацията е второто съсловие (на "воюващите"), която се състои от нисша и висша аристокрация. Нисшата за рицарите, които се обединяват в рицарски ордени. Оформят свой рицарски кодекс на честта, рицарска литература и куртоазия. Тяхната функция била да защитава държавата. Висшата аристокрация, съставлявала крале, барони, херцози и пр. Тяхната функция била да управляват обществото.

Аристокрацията 1697-1795

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Открийте още информация за Аристокрация в нашите сродни проекти:

Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)
Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)
Wiktionary-logo-en.svg Уикиречник