Институт за български език „Професор Любомир Андрейчин“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Институт за български език „Проф. Любомир Андрейчин“
Информация
Основана 1942
Седалище София
Ръководител Лучия Антонова-Василева
Сайт ibl.bas.bg

Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ е научен институт в Българската академия на науките. От 2004 година носи името на проф. Любомир Андрейчин.

Занимава се с изследване на състоянието, историята и диалектите на българския език, отговаря за неговото описание и определя националната езикова политика.

В института се разработват речници, граматики, помагала, атласи на българските диалекти и други. Той е един от най-старите институти на Българската академия на науките. Основан е на 15 май 1942 година, когато официално се създава Службата за български речник към Президиума на БАН.

Състои се от 11 секции и информационен център с библиотека:

ИБЕ издава 2 научни списания, в които се публикуват изследвания в областта на лингвистиката – „Български език“ и „Балканско езикознание“. Информационният център към института изготвя библиография на публикуваните в българската периодика научни трудове в областта на лингвистиката.

Институтът е разположен в блок 17 в академичното градче в кв. „Гео Милев“, София. В същата сграда се помещават и Институтът за литература и Институтът по история.

Директори[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Езикознание“         Портал „Езикознание          Портал „България“         Портал „България