Ономастика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ономастиката е раздел от лингвистиката, който се занимава със значението, произхода и разпространението на имена, преди всичко лични имена (антропонимия), но също и имена на географски понятия (топономастика) и др.

Сродни с нея области са например лингвистичната дисциплина етимология, която изследва като цяло значението, произхода и разпространението, и генеалогията, която се интересува от произхода на отделни хора и семейства.

Ономастиката описва като поддисциплина на езикознанието специфичните качества на собствените имена (лични, фамилни имена, имена на места, водни източници, стоки и др.). Тъй като този обект на изследване засяга много области от средата около нас, науката има допир с нея, а също и с многобройни обществени и природонаучни науки, за които имената имат важно значение.

Ономастиката се занимава с възникването и историята на имената във връзка с хората, които дават и използват имена, и със сменящите се ситуации на назоваване. Международният координиращ орган е International Council of Onomastic Sciences (ICOS със седалище Упсала/Швеция).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]