Антропонимия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Антропонимия (от гръцки: anthropos - човек и ōnoma - име) или също антропонимика (от руски: антропонимика) е дял на ономастиката, който се занимава с личните, бащините, фамилните и родовите имена на хората, с техните прякори, както и с имената и прозвищата на литературните герои и псевдонимите на техните автори.

Когато изучава личните и родовите имена на хората, задача на антропонимиката е да изясни разпространението на дадени етнически групи на определена територия през различните исторически периоди.

Предмет на антропонимиката са и лично избраните от писателите и други творци псевдоними, изразяващи:

Освен с имената и псевдонимите на реални личности, антропонимиката се занимава и с избраните от писателите имена на литературните им герои като свидетелства на въплътените в тях психологически характеристики. Връзката между името на литературен герой и неговия характер е двупосочна. От една страна писателите се стремят да задават на героите си образно-осмислени имена, каквито са например имената на Бойчо Огнянов и Рачко Пръдлето от „Под игото“ на Иван Вазов или Душко Добродушков на Елин Пелин. От друга страна антропонимиката изучава и онези примери в литературата, когато под силното влияние на убедително обрисувания персонаж името или прозвището му се превръща в нарицателно за дадена черта от характера. Така например Плюшкин е синоним на скъперник, Тартюф — на двуличник, Яго – на ревнивец.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедичен речник на литературните термини, Иван Богданов, Издателство “Петър Берон”, София, 1993
  • Речник на литературните термини, Наука и изкуство, София, 1968

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]