Секция за българска диалектология и лингвистична география

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Секцията за българска диалектология и лингвистична география е звено на Института за български език към Българската академия на науките. Занимава се с изучаването, систематизирането и картографирането на българските говори.

Проблематиката на Секцията е свързана с решаването на актуални проблеми с национално значение, които са част от духовната култура на българската нация. Проучването на народните говори дава възможност да се разкрият редица специфични особености на българския език като основа на националната идентичност на българския народ и като част от културното разнообразие в Европа и света. Запазените в българските диалекти архаични особености от старобългарски и от други периоди от развоя на нашия език и тяхното изследване е принос в съхраняването на културно-историческото наследство на България. Проучването на говорите извън страната е тясно свързано с проблемите за техния български характер и за единството на българския език в съвременен и в исторически аспект1.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

1Сайт на Института за български език на БАН

     Портал „Българска диалектология“         Портал „Българска диалектология          Портал „Езикознание“         Портал „Езикознание          Портал „География“         Портал „География