Парламент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сградата на българския парламент - Народното събрание в София
Сградата на канадския парламент в Отава
Сградата на германския парламент - Бундестага, в Берлин

Парламентът (от старофренски: parlement = разговор, съвещание: от френски: parler = говоря) или Камарата на представителите е политическа институция, състояща се от представители на гражданите на държавата, избрани (частично или изцяло) пряко от тях и служи като законодателна власт в страните с представителна демокрация.

Може да се състои от 1 или 2 камари (палати).

История на Парламентите[редактиране | редактиране на кода]

В съвременния си вид възниква в края на 12 век в Испания - т.нар. Кортеси, като орган на съсловно представителство, като парламентарният режим се формира до 18 век.

В духа на парламентаризма е олицетворяването на демократичното начало в управлението на една страна. Съставът му се формира обикновено чрез преки избори от населението на държавата. Парламентът осъществява напълно или ограничено законодателната власт съобразно с формата на управление и политическия режим на държавата. Законодателната дейност на парламента може да бъде ограничена от държавния глава, от правителството или от специален съд за конституционен надзор. Парламентът приема бюджета и отчета за неговото изпълнение и участва във формирането на вътрешната и външната политика на държавата, осъществява парламентарен контрол над правителствената дейност, гласува вот на доверие или на недоверие на правителството. Поставя въпроса за политическата и за съдебната отговорност на министрите.

Парламентарни системи[редактиране | редактиране на кода]

Еднокамарна система[редактиране | редактиране на кода]

Система, при която законодателният орган на държавата се състои от един орган (камара или палата). В България Народното събрание е еднокамарно.

Двукамарна система[редактиране | редактиране на кода]

Система, при която законодателният орган на държавата се състои от 2 органа (наричани камари или палати) с различен начин на образуване. Обикновено в едната камара представителството е териториално (по окръзи, области, щати или републики), а в другата е популярно (по гласоподаватели). Съществува в САЩ (Камара на представителите и Сенат), Великобритания (Камара на общините и Камара на лордовете), Франция (Национално събрание и Сенат), Италия (Камара на депутатите и Сенат), Испания (Генерални кортеси и Сенат) и др.

Функции на Парламента[редактиране | редактиране на кода]

Парламентът е един, а в някои държави - единственият законодателен орган на държавата. Парламентът също така се занимава с наблюдение на дейността на правителството (изпълнителната власт). Това разпределение е в съответствие с теорията за „разделение на властите“ на Монтескьо.

Национални парламенти[редактиране | редактиране на кода]

Виж още[редактиране | редактиране на кода]