Бундестаг (Германия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бундестаг.

Пленарната зала на Бундестага

Германският Бундестаг (на немски: Deutscher Bundestag) е парламентът на Федерална Република Германия, със седалище в историческата сграда на Райхстага в Берлин. В политическата система на Германия той е единственият законодателен орган на федерацията, легитимиран чрез преки избори от народа. Трябва да се разграничава от парламентите на отделните федерални провинции, наречени Ландтаг. Бившата горна камара (сенат) на германския парламент бе премахната след референдум през 1998 год.

Периодът му на дейност е 4-годишен, а поради особености в избирателната система членовете му варират около 600 души. Предишният, 16-ти Бундестаг се е състоял от 612 души, а сегашният (17-ти) - от 622 народни представители с председател Норберт Ламерт от ХСС, който бе преизбран на поста с голямо мнозинство. Федералното събрание е конституционният орган, избиращ Президента на Германия.

Настоящият 17-ти Бундестаг бе избран на 27 септември 2009 год., като депутатските места се разпределят така: Християндемократически съюз (CDU/CSU) - 239, Германска социалдемократическа партия (SPD) - 146, Свободна демократическа партия (FDP) - 93, Левица (Германия) (Die Linke) - 76 и Съюз 90/Партия на Зелените - 68 депутати. На последните избори са участвали около 62,2 милиона избиратели или 70.78% от гласоподавателите - най ниската стойност от основаването на ФРГ.

Функции[редактиране | редактиране на кода]

Най-важните функции на Бундестага са приемане на закони, избор на федералния канцлер и контрол на действията на общото държавно управление. На заседанията на парламентарните комисии се осъществява главната работа по подготвянето на законите. В хода на заседанията трябва да бъдат съгласувани политическата воля и експертните мнения и оценки в съответната област. На комисиите е възложен контрола на държавното управление започвайки с комисията по външната политика и стигайки до комисията по бюджета.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]