Бундестаг (Германия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бундестаг.

Пленарната зала на Бундестага

Германският Бундестаг (на немски: Deutscher Bundestag) е парламентът на Федерална република Германия, със седалище в историческата сграда на Райхстага в Берлин. В политическата система на Германия той е единственият законодателен орган на федерацията, легитимиран чрез преки избори от народа. Трябва да се разграничава от парламентите на отделните федерални провинции, наречени Ландтаг. Бившата горна камара (сенат) на германския парламент бе премахната след референдум през 1998 г.

Периодът му на дейност е 4-годишен, а поради особености в избирателната система членовете му варират около 600 души. Федералното събрание е конституционният орган, избиращ президента на Германия.

Функции[редактиране | редактиране на кода]

Най-важните функции на Бундестага са приемане на закони, избор на федерален канцлер и контрол на действията на общото държавно управление. На заседанията на парламентарните комисии се осъществява главната работа по подготвянето на законите. В хода на заседанията трябва да бъдат съгласувани политическата воля и експертните мнения и оценки в съответната област. На комисиите е възложен контролът на държавното управление, започвайки с комисията по външната политика и стигайки до комисията по бюджета.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]