Западна Германия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Западна Германия
Bundesrepublik Deutschland
1949 – 1990
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Национален химн
Deutschlandlied
Местоположение на ФРГ
Местоположение на ФРГ
Континент Европа
Столица Бон
Най-голям град Хамбург
Официален език немски
Форма на управление
История Студена война
Създаване 1949 г.
Обединение 1990 г.
Площ
Общо (1990) 248 577 km2
Население
По оценка от 1950 г. 50 958 000
Валута германска марка
Часова зона UTC+1
Предшественик
Окупация на Германия от Съюзниците Окупация на Германия от Съюзниците
Наследник
Германия Германия
Днес част от Германия Германия
Западна Германия в Общомедия

Западна Германия е неофициалното наименование на Федерална република Германия (съкратено ФРГ) в периода от нейното създаване през май 1949 г. до Обединението на Германия на 3 октомври 1990 г., когато Източна Германия (официално: Германска демократична република) се присъединява към Западна Германия[1].

С това обединение приключва 40-годишното разделение на Германия и столицата Берлин. След обединението от 1990 г. увеличената Федерална република Германия продължава да съществува, но вече широко известна като Германия.

Нерядко името на Федерална република Германия се използва неправилно, включително и чрез съкращенията ФРГ и ГФР (от по-старото наименование Германска федерална република[2]), за да обозначи западната от двете германски държави, образувани няколко години след окупацията на Германия след Втората световна война.

Федерална република Германия е провъзгласена на 23 май 1949 г., включвайки британската, френската и американската окупационни зони, със столица Бон. Обявена е за „напълно независима“ на 5 май 1955 г.

Територията на Западен Берлин, подобно съставена от британската, френската и американската окупационни зони в града, формално не влиза в състава на Западна Германия, макар че политически, икономически и културно е тясно свързана с нея, а не с обкръжаващата я териториално Германска демократична република. Територията на Източен Берлин е включена, както и останалата част от съветската окупационна зона, в състава на ГДР и е нейна столица.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. West Germany – в britannica.com
  2. Първоначално пълното име официално на държавата е превеждано в България като Германска федерална република, но през 1980-те години то става Федерална република Германия, без да има промяна в името на немски език.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]