Западна Германия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Западна Германия
Westdeutschland
—  федерална република  —
 
1949 — 1990  
Знаме на Западна Германия Герб на Западна Германия
Национален химн
Das Deutschlandlied

Местоположение на Западна Германия

Западна Германия на картата на Европа
Континент Европа
Столица Бон
Официален език немски
История Студена война
 - Създаване
1949
 - Обединение на Германия
1990
Площ
 - Общо (1949-1990) 248 577 km²
Население  
 - Преброяване 63 254 000 (1990)
Валута Германска марка
редактиране

За̀падна Герма̀ния (също ФРГ) е неофициалното название на Федера̀лна репу̀блика Герма̀ния в периода от нейното създаване през май 1949 г. до Обединението на Германия на 3 октомври 1990, когато комунистическата Източна Германия се присъединява и петте нейни провинции стават част от ФРГ. С това приключва близо 40-годишното разделение на Германия и Берлин. След обединението от 1990 г. увеличената Федерална република Германия продължава да съществува, но вече широко известна като Германия.

Нерядко името на Федерална република Германия, се използва неправилно, включително и чрез съкращенията ФРГ и ГФР (от по-старото название Герма̀нска федера̀лна репу̀блика), за да обозначи едната (западната) от двете германски държави, образувани след окупацията на Германия след Втората световна война.

Федерална република Германия е провъзгласена на 23 май 1949 г., включвайки британската, френската и американската окупационни зони, със столица Бон. Обявена е за „напълно независима“ на 5 май 1955 г.

Територията на Западен Берлин, съставена също от британската, френската и американската окупационнa зонa в града, формално не е влизала в състава на Западна Германия, макар че политически, икономически и културно е била тясно свързана с нея, а не с обкръжаващата я териториално Германска демократичана република. Територията на Източен Берлин е била включена, както и останаланата част от съветската окупационна зона, в състава на ГДР и е била нейна столица.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]