Административно деление на Германия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Германия е федерална република, състояща се от 16 провинции или земи (на немски: Bundesländer). Те от своя страна се разделят на 439 окръга (Kreise) и невключени в окръзи градове (kreisfreie Städte). 5 провинции се делят и на общо 22 региона (Regierungsbezirk), обединяващи по няколко окръга.

Създаването на Федерална република Германия през 1949 г. става чрез обединяване на западните провинции (които дотогава са под американско, британско и френско управление) след края на Втората световна война. Първоначално провинциите са следните: Бавария, Бремен, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц, Хамбург, Хесен, Шлезвиг-Холщайн, както и до 1952 г. Баден, Вюртемберг-Баден и Вюртемберг-Хоенцолерн. Град Западен Берлин, който официално не е във федерацията, е до голяма степен интегриран и смятан де факто за провинция.

През 1952 г. след референдум федералните провинции Баден, Вюртемберг-Баден и Вюртемберг-Хоенцолерн се сливат в провинция Баден-Вюртемберг. През 1957 г. протекторатът Саар се присъединява към ФРГ като Саарланд. Германското обединение през 1990 г., в което Германската демократична република се присъединява към Федерална република Германия, довежда до присъединяването на възстановените източногермански провинции Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, както и обединението на Западен и Източен Берлин и създаването на провинция Берлин. Регионалният референдум през 1996 г. за сливане на Берлин с обкръжаващия го Бранденбург като Берлин-Бранденбург не успява да постигне необходимото мнозинство в Бранденбург, докато мнозинството от берлинчани гласуват в полза на сливането.

Федерализмът е сред утвърдените конституционни принципи на Германия. Съгласно германската конституция (Grundgesetz) някои въпроси като външните работи и отбраната са от изключителната отговорност на федерацията (т.е. федералното равнище), докато други попадат в отговорността на провинциите и федерациите; провинциите запазват остатъчните законодателни правомощия за всички други области, включително културата, която в Германия включва не само теми като финансова промоция на изкуствата и науките, но и повечето форми на образование и професионално обучение. Въпреки че международните отношения, включително международните договори, са основно отговорност на федералното равнище, конституционните провинции имат определени ограничени правомощия в тази област: по въпроси, които ги засягат пряко, провинциите защитават интересите си на федерално ниво чрез федералния съвет (в горната част на германския федерален парламент), а по областите, където имат законодателни правомощия, те са правомощия да сключват международни договори „със съгласието на федералното правителство“.

Karte Bundesrepublik Deutschland.svg