Административно деление на Литва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Територията на Литва е разделена на 10 окръга (на литовски: apskritis). Окръзите са разделени на 43 районни общини (rajono savivaldybė), 7 градски общини (miesto savivaldybė) и 10 общини (savivaldybė). Те от своя страна се делят на 546 енории (seniūnija).

Градските общини (Алитус, Вилнюс, Каунас, Клайпеда, Паневежис, Шaуляй) обхващат територията на 1 град, а в някои случаи и на крайградските райони.

двата градски курортни района (Паланга и Неринга) включават и близките им селища.

Така 1 окръг може да включва различни административни единици. Например Вилнюски окръг обхваща градската община Вилнюс, Електренайска община, както и Вилнюска, Тракайска, Укмергска, Шалчининкайска, Швенчьониска и Ширвинтоска районни общини. На свой ред Вилнюската районна община е разделена на 22 енории, като включва в себе си град Неменчине, градчетата Бездонис, Майшаголу, Мицкунай, Шумскас и няколко села.

Всеки окръг е управляван от окръжен управител, назначаван от правителството на Литовската република. Неговата основна задача е да гарантира съблюдаването на Конституцията и законите на Литва на територията на окръга.

Списък на окръзите[редактиране | редактиране на кода]

Окръзи в Литва.