Административно деление на Швеция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
N Лени Карта на Кралство Швеция
1 Лен Готлан
Лени в Кралство Швеция
Лени в Кралство Швеция
2 Лен Сконе
3 Лен Блекинге
4 Лен Калмар
5 Лен Крунубери
6 Лен Халанд
7 Лен Йоншьопинг
8 Лен Йостерйотланд
9 Лен Вестра Йоталанд
10 Лен Вермланд
11 Лен Йоребру
12 Лен Сьодерманланд
13 Лен Вестманланд
14 Лен Стокхолм
15 Лен Упсала
16 Лен Даларна
17 Лен Йевлебори
18 Лен Йемтланд
19 Лен Вестернорланд
20 Лен Вестерботен
21 Лен Норботен

Кралство Швеция се разделя на 21 основни административни области, наречени лени (на шведски: län). Всяка област се управлява от администрация назначена от правителството и органи на местното самуправление, избиран от населението. Обособяването на лените като административни единици става през 1634 г., когато по инициатива на граф Аксел Уксенхерна се извършва преобразуване на тогавашните исторически земи и провинции в лени. Границите на лените съвпадат значително с тези на историческите провинции, като разликите са продукт на интересите на шведската корона.

Областите (лените), административно са разделени на общини - комун (на шведски: kommun). От 2004 г. в Швеция има общо 290 общини.

Комисията Ansvarskommittén по поръчение на парламента разглежда възможността областите да се обединят. Текущото предложение (от 23 септември 2005 г.) е за 9 региона, и ако бъде прието може да влезе в сила около 2015 г.

Управление на лените[редактиране | редактиране на кода]

Всеки лен се управлява от областна административна комисия (на шведски: länsstyrelse) оглавявана от губернатор (на шведски: landshövding), както и от областен съвет (на шведски: landsting). Областната административна комисия се назначава от правителството за координация на администрацията и приоритетното спазване на целите на правителството. Областния съвет е избиран пряко от населението и е форма на регионално управление, занимаващо се с проблемите на здравеопазването, регионалния транспорт, образование и култура. Някои други правителствени организации са също организирани на областен признак, като например полицията, бюрата по труда, социалните осигурителни институти и лесовъдните отдели.

Историческо деление[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че официално не се ползват от почти четири века, историческите земи (на шведски: landsdelar) и провинции (на шведски: landskap) продължават да се използват в ежедневието. Тези подразделения нямат полтическа или статистическа функция, но носят определена културно-историческа идентичност. Провинциите са притежавали своя юридическа система и често са имали различия в културен и дори религиозен аспект. Например историческата провинция Смоланд е обединявала по-малки провинции в които погребалните церемонии от времето преди викингите са се различавали.

Исторически първото деление на Швеция е на три отделни исторически земи: Йоталанд, разположена в южната и западна част на страната, Свеаланд в централната и източна част и Норланд на север. Имената на първите две исторически земи са заимствани от племената населявали тези региони. Трите исторически земи не носят административна тежест, но се използват почти всекидневно в прогнозата за времето или в туристическите бюлетини. Границите на тези земи се променят с времето, като по-съществените промени са през 1658 г.(преминаване към Шведско владение на няколко провинции) и през 1812 г. (загубата на Финландия след края на Финската война).

Бивши лени[редактиране | редактиране на кода]

Няколко лени са загубили административно значение, като последица от административни реформи. Такива са:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]