Смоланд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Смоланд
      
Герб
Герб
Sverigekarta-Landskap Småland.svg
Площ
29 330 km²
Население
По оценка от 31 декември 2020 г.776 277 души
Смоланд в Общомедия

Смоланд (на шведски: Småland) е историческа провинция в източна Йоталанд, южна Швеция.[1] На юг граничи със Сконе и Блекинге, на запад с Халанд, на северозапад с Вестерйотланд, на север с Остерйотланд, а на изток водите на Калмарския пролив я разделят от остров Йоланд.

На шведски името означава „малка земя“. В Смоланд е родена детската писателка Астрид Линдгрен. Там е малкото село Льонеберя – местоживеенето на нейния герой Емил.

История[редактиране | редактиране на кода]

Още през викингската епоха в Смоланд се е добивало желязо. През Средновековието Калмар е най-големият град в Швеция, благодарение на контролирания от германски търговци износ.

География[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част на Смоланд е гористо плато. Най-високата точка е връх Томтабакен – 377 м надм. височина. Почвите върху платото са песъчливи и каменисти, което ги прави слабо пригодни за земеделие. В провинцията има много езера и тресавища. Най-голямото езеро изцяло в Смоланд е Болмен, а по-голямото от него Ветерн е разделено между четири провинции. Второто по големина езеро Оснен е голямо почти колкото Болмен.

В югоизточната част, по крайбрежието, е разположена Калмарската равнина, където е почти цялата обработваема земя. Общо обработваеми са 14% от общата площ, 7% са ливади и 50% от провинцията е заета от гори. Северното крайбрежие се състои от множество островчета и заливи.

По-значимите градове са Йоншьопинг, Калмар, Несшьо, Оскаршхамн, Вернаму, Вестервик, Векшьо и Вимербю.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Провинциите са били основа на административното деление на Швеция през Средновековието, но впоследствие са заменени от лените. В Смоланд влизат лените Калмар, Йоншьопинг, Крунубери, както и части от Халанд и Източно-Йотландска област.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Празници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]