Сконе (провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за историческата провинция. За административната единица вижте Сконе (лен).

Сконе
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Площ
11 027 km²
Население
По оценка от 31 декември 2020 г.1 386 530 души
Сконе в Общомедия

Сконе е най-южната историческа провинция на Швеция и до голяма степен се припокрива със сегашния административен лен Сконе. Тя граничи на северозапад с Халанд, на север със Смоланд и на североизток с Блекинге. На юг и на изток се намира Балтийско море, а на запад пролива Йоресун я разделя от датския остров Зеланд.

На брега на Йоресун се намира третия по големина град в Швеция, Малмьо.

История[редактиране | редактиране на кода]

Исторически Сконе е част от Сконеланд (лат. Terra Scania) и заедно с полуостров Ютланд е била част от основните земи на Дания през средните векове. По силата на договора от Роскиле цялата Сконеланд е преминала към Кралство Швеция. Впоследствие Борнхолм се разбунтува и се връща към Дания, а Сконе, Халанд и Блекинге остават част от Швеция.

Сконе е сравнявана от регионалистите с Прованс в Южна Франция, заради историческите и културни различия спрямо останалата част на страната.

География[редактиране | редактиране на кода]

Географията на Сконе е оформена през последната ледникова епоха, когато е била изцяло покрита с лед. Релефът е почти изцяло равнинен, което значително се различава от гористите планини в другите части на Швеция. В Сконе няма планини и съвсем малко хълмове, езера или гори. От северозапад към югоизток се простира хълмистата верига Линдерьодсосен, която е определяла границата на бившите лени Малмьохус и Криханстад. Гъсти елови гори има в североизточните части на Йоинге по продължение на границата със силно гористата провинция Смоланд.

Останалите части са плодородна земеделска земя, която е много важна за останалите части на Швеция. Почвите са едни от най-плодородните на планетата. Например 90% от шведското производство на захарно цвекло е в Сконе.

Гори, полета и градски части в Сконе