Релеф (геоморфология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Релеф)
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за географското понятие. За скулптурния жанр вижте Релеф (скулптура).

Релеф и батиметрия на Земята.

Релеф ({{lang-fr|rel=ст на даден регион. Определя се от вида и разположението на геоморфоложките форми като планини, долини, каньони, клисури и други. Характеризира наклона на терена, геоложкия строеж, климата и много други. Релефът се сформира под въздействието на вътрешни (ендогенни) и външни (екзогенни) процеси, характерезираийки се с изпъкнали и вдлъбнати земни форми.

Релефът оказва влияние върху годишните сезони, водите, почвите, растенията и животните. Формите му улесняват или затрудняват живота и трудовата дейност на хората.

Форми[редактиране | редактиране на кода]

Формите имат малка абсолютна височина и малка разлика между относителните височини на отделните обекти. Равнинни форми са равнините, низините и полетата.

  • Изпъкнали форми на релефа – Имат голяПЙХУУУЪ

ма абсолютна височина. Разликите между абсолютните височини на отделните обекти е значителна. Изпъкнали форми са планините, хълмовете и платата.

  • Вдлъбнати форми на релефа – Понижения на земната кора, образувани в равнините и изпъкналите форми на релефа. Някой от тях са котловините, долините, депресиите. Нагъването и разгъването на скалите води до високи планини .

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]