Релеф (геоморфология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Релеф)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за географското понятие. За скулптурния жанр вижте Релеф (скулптура).

Релеф (на френски: relief, от на латински: relevo – вдигам, повдигам) е географски термин, с който се означава съвкупността до всички форми на горната граница на земната кора, които са много разнообразни по външен вид, размери, възраст, начин на образуване. Представлява географска особеност на даден регион. Определя се от вида и разположението на геоморфоложките форми като планини, долини, каньони, клисури и други. Характеризира наклона на терена, геоложкия строеж, климата и много други. Релефът се сформира под въздействието на вътрешни (ендогенни) и външни (екзогенни) процеси, характерезираийки се с изпъкнали и вдлъбнати земни форми.

Релефът оказва влияние върху годишните сезони, водите, почвите, растенията и животните. Формите му улесняват или затрудняват живота и трудовата дейност на хората.

Форми[редактиране | редактиране на кода]

Формите имат малка абсолютна височина и малка разлика между относителните височини на отделните обекти. Равнинни форми са равнините, низините и полетата.

  • Изпъкнали форми на релефа – Имат голяма абсолютна височина. Разликите между абсолютните височини на отделните обекти е значителна. Изпъкнали форми са планините, хълмовете и платата.
  • Вдлъбнати форми на релефа – Понижения на земната кора, образувани в равнините и изпъкналите форми на релефа. Някой от тях са котловините, долините, депресиите. Нагъването и разгъването на скалите води до високи планини.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]