Ждрело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ждрелото на Вердон
Буйновско ждрело, България

Ждрелото (на английски и френски език: gorge) е вид проломна форма на релефа, характерна с относително малките си размери и изключителна теснина.

Всъщност това е ерозионна долина или част от долина, образувана от разрушителната сила на река. Подобно на пролома, ждрелото се създава в планински район през коренни скали. Те не се отличават с ронлив и мек характер, ето защо ерозията не се разпространява (както е например при каньона). За разлика от пролома обаче страните на долината са отвесни, а дъното ѝ е толкова широко, колкото е и речното корито.[1]

Ждрелата не са подходящи да прокарване на пътища или железопътни линии, а когато това трябва да се направи, се налага вкопаване в скалите под формата на сводове и тунели. Те обаче са туристическа атракция за мнохо хора по света, защото се отличават с изумителна красота. Три от ждрелата в България са включени в 100-те национални туристически обекта: Триградското и Буйновското в Родопите и ждрелото на река Ерма в Краище (Трънско ждрело).[2] Освен това в България се намира и Тъжанското ждрело, а в Сърбия пак на Ерма - Погановското ждрело.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Курчатов, Всеволод. Геология за всеки. София, Пенсофт, 2004. ISBN 954-642-094-8. с. 179.
  2. 100 Национални Туристически Обекта, btsbg.org
  3. Проломът на река Вердон - преходи и каяк в Прованс!, на сайта Пейка
  4. Списъкът е създаден по статията 22 of the World’s Most Unique Canyons and Gorges, на сайта Qantas.com