Апалачи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Апалачи
Appalachians NC BLRI9242.jpg
North America laea relief location map with borders.jpg
38° с. ш. -79° и. д.
Местоположение на картата на Северна Америка
Общи данни
Местоположение  САЩ
 Канада
Надм. височина 2037 m
Апалачи в Общомедия

Апалачите са най-старата планинска верига в Северна Америка.[1]

Тя е много обширна и се простира на север от Нюфаундленд в Канада до щата Алабама в САЩ на юг. Дълга е 2600 километра.

Съставена е от по-малки планини, вериги и планински долини. Известни са Гранд Смоуки маунтинс, които се простират от щата Тенеси до щата Северна Каролина. Гръбнакът на планинската система на Апалачите е хребетът Блу Ридж. Техните върхове са най-високите в източната част на САЩ и по американското крайбрежие на Атлантическия океан. Най-висок сред тях е връх Мичъл. По протежение на главната верига и югоизточно от нея е разположено предпланинското плато Пидмънт, отделящо планината от Атлантическата низина. Северозападно от Блу Ридж се намира силно разчленената област Ридж енд Вали, последвана от Апалачкото плато, което се спуска към Вътрешните равнини.

Името на Апалачите произхожда от езика на индианските племена, населявали в миналото тази планинска верига. Те са едни от най-старите планини на планетата. Богати са на въглища и желязна руда. Обрасли с широколистни, иглолистни и смесени гори, Апалачите имат над 2000 растителни вида като най-редките са дървото лале, дървото баки, кестенявия дъб и др.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада          Портал „САЩ“         Портал „САЩ