Портал:Канада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Канада

Местоположение на Канада в Северна Америка.
Местоположение на Канада в Северна Америка.
Национално знаме на Канада

Кана̀да е най-голямата по площ държава в Северна Америка, простираща се от Атлантическия океан на изток до Тихия на запад и до Северния ледовит на север. Тя е втората по площ страна в света, след Русия, а нейната обща граница със Съединените щати на юг и северозапад е най-дългата в света.

Територията на днешна Канада е обитавана от хилядолетия от различни местни етнически групи. От края на 15 век британски и френски експедиции изследват атлантическото крайбрежие, а след това започват и да се заселват там. Повечето френски колонии са отстъпени на Великобритания след края на Седемгодишната война през 1763 година. Канада възниква през 1867 година, когато три от британските колонии са обединени в Канадска конфедерация, федерален доминион, съставен от четири провинции. Това поставя началото на продължителен процес на териториално разширение и увеличаване автономията на страната. Основни стъпки в него са Уестминстърският статут от 1931 година, както и Законът за Канада от 1982 година, който премахва последните остатъци на правна зависимост на Канада от Британския парламент.

Федерация, съставена от 10 провинции и 3 територии, Канада е парламентарна монархия, в лична уния с Великобритания. Английският и френският са официални езици на федерално ниво. Канада е просперираща развита държава, деветата по големина икономика в света. Канада има развита икономика, основана на изобилните природни ресурси и външната търговия, главно със Съединените щати. Страната се нарежда на високо ниво в степента на човешко развитие, качеството на живот, здравеопазване, продължителност на живота, общественото образование, икономическата свобода и защитата на гражданските свободи и политически права. Страната е член на Г-7, Г-20, НАТО, ОИСР, СТО, Общността на нациите, ОАД, Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, ООН, НАФТА.

редактиране 

География

Топографска карта на Канада.
Топографска карта на Канада.

Канада е разположена в северната част на Северна Америка, заема 41 % от територията на континента, с обща площ – 9 984 670 км2. Страната се нарежда на 2–ро място по площ в света. По суша граничи единствено със Съединените щати (8893 км), на юг и северозапад (с американския щат Аляска). Простира се от Атлантическия океан на изток до Тихия океан на запад, а на север със Северният ледовит океан. По море граничи с Гренландия на североизток и френското владение – Сен Пиер и Микелон на югоизток. Канада, след Русия, е страната с най-много езера в света. Общият брой на езерата в страната с площ над 3 км2 е 31 752. От тринадесетте провинции и територии на Канада само две са без излаз на море (Албърта и Саскачеван), докато останалите единадесет всички пряко граничат с един от трите океана. Най – високата точка се намира в планината Логан, връх Логан, на 5959 метра надморска височина.

редактиране 

История

Териториални промени през годините в територията на съвременна Канада.
Териториални промени през годините в територията на съвременна Канада.

Името Канада идва от думата kanata на езика на племето ирокези, която буквално означава „село“ или „селище“. През 1535 г. местните жители от района на сегашния град Квебек използват тази дума, за да упътят френския мореплавател и изследовател Жак Картие как да стигне до селището Стадакона. По-късно Картие употребява думата kanata не само в смисъла на това конкретно селище, а за да обозначи всички земи, владени от вожда Донакона. Към 1545 г. модифицираната форма canada започва да се използва като топоним, отнасящ се за част от територията на съвременна Канада.

През 17 век и началото на 18 век Канада се наричат всички земи част от Нова Франция, които се намират по протежението на река Сейнт Лорънс или са част от северните брегове на Големите езера. Този район по-късно е разделен на две британски колонии – Горна и Долна Канада. През 1841 г. колониите са обединени под общото наименование провинция Канада. Когато през 1867 г. чрез конфедеративното обединение на четири провинции е създаден нов британски доминион, чието официално наименование е Канада. До средата на 1950-те най-често използваното име, отнасящо се за страната, е Доминион Канада, но с поетапното издействане на политическа автономия от Обединеното кралство, федералното правителство започва да насърчава използването единствено на името Канада във всички официални документи. През 1982 г. официалният празник на страната е преименуван от Ден на доминиона на Ден на Канада.

редактиране 

Население


редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Канада, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

За допълване

Това е списък на статии, свързани с Канада, които представляват мъничета и се нуждаят от допълнение. Те са категоризирани в категория „Мъничета за Канада“. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги разширите.

редактиране 

За обработка

Това е списък на статии свързани с Канада, които се нуждаят от подобрение. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги обработите.

редактиране 

Свързани портали

Ако желаете да допринесете за развитието на портала,
можете да се включите в Уикипроект „Канада“.