Портал:Астрономия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Астрономия

O nosso conhecimento sobre astronomia evolui graças ao desenvolvimento de novos aparelhos, especialmente o telescópio.
O nosso conhecimento sobre astronomia evolui graças ao desenvolvimento de novos aparelhos, especialmente o telescópio.

Астрономията е естествена наука, която изучава небесните тела (като например звездите, планетите, кометите, естествените спътници и галактиките) и явленията, които протичат извън земната атмосфера (например реликтовото излъчване). Тя се занимава с физическата и химическата еволюция на небесните обекти, с тяхното движение, като и с развитието на Вселената. Още с появата на първите цивилизации, се правят наблюдения към небето. Много по-късно с изобретението на телескопа се прави революция в изследването на звездите, разкривайки се все повече и повече подробности около тях. В момента астрономията е разделена на няколко изследователски области, при които целта и начина на получаване на информация се различават.

редактиране 

Избрана статия

Международната космическа станция (МКС) (на английски: International Space Station, ISS) е съвместен проект на няколко космически агенции. Космическата станция лети в орбита около Земята на височина от приблизително 360 km – вид орбита, обикновено определян като ниска околоземна орбита. Височината варира в рамките на няколко километра във времето, поради атмосферното съпротивление и корекциите на орбитата. Станцията губи средно по 100 метра от височината си на ден, което се коригира периодично. Една пълна обиколка около Земята МКС прави за около 92 минути. От извеждането в орбита до 27 април 2024 станцията е направила 145821 пълни обиколки. още »


редактиране 

Избрана биография

редактиране 

Избрани картинки

Слънчевото петно представлява част от повърхността на Слънцето, чиято температура е значително по-ниска от тази на околните области. още »

 
редактиране 

Знаете ли че?

… когато и как се формира Пояс на Гулд

… че според американския физик Фриймън Дайсън напреднала извънземна цивилизация може да изгради около своята звезда масивна сфера и да живее на нея?

… че eдна астрономическа единица е единица за дължина, която отразява средното разстояние между Земята и Слънцето и е равна на 149 597 870 691 ± 30 m или приблизително 150 милиона километра?

… че телескопът Хъбъл наскоро откри още два естествени спътника на Плутон ?

… каква е разликата между Транснептуновите обекти и Пояса на Кайпер ?

… колко страни членки има в МАС ?

… какъв е орбиталният период на телескопа Хъбъл ?

… на какво се равнява един парсек ?

редактиране 

Категории

редактиране 

Сродни в Уикимедия

Астрономия в Уикицитат     Астрономия в Уикикниги     Астрономия в Уикиизточник     Астрономия в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки