Портал:Биографии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал „Биографии“

Icon

Биография (от гръцките думи bíos (βίος), означаваща 'живот', и gráphein (γράφειν), означаваща 'пиша') е жанр в литературата и киното, който представлява относително пълно представяне на значимите събития от живота на дадена личност. Докато обект на биографията може да е измислена личност, то понятието биография се употребява предимно за животоописанието на реални хора. Противно на другите видове описания на човешкия живот като профилите и curiculum vitae, биографията е дълъг наративен жанр, чрез който се прави опит да се интерпретира и обясни характера на личността, поставена в даден социален контекст.
редактиране 

Избрана статия

Credit: Kunsthistorisches Museum Wien
Наполеон Бонапарт е френски военачалник, консул по време на консулата и първият френски император под името „Наполеон I Велики“ (Napoléon I le Grand) от 18 май 1804 до 6 април 1814 г. и повторно между 20 март и 22 юни 1815 г.

Завоювал военната си слава по време на Революционните войни, след идването си на власт Наполеон чрез завоевания или съюзи установява контрол над почти цяла континентална Западна и Централна Европа в течение на Наполеоновите войни, до поражението си в Битката на народите край Лайпциг през октомври 1813 г.

По-късно успява да осъществи краткотрайно завръщане, известно като Стоте дни (les Cent Jours), преди да бъде окончателно победен в битката при Ватерло на 18 юни 1815 г. Малко след това е пленен от британците и изпратен на остров Света Елена, където умира.

Освен с военните си успехи, Наполеон е известен с установяването на Наполеоновия кодекс, както и като един от просветените владетели. Наполеон поставя още няколко членове на фамилията Бонапарт на няколко трона в Европа. Макар че те не надживяват поражението му един негов племенник, Наполеон III, управлява Франция през втората половина на XIX век.

редактиране 

Знаете ли

редактиране 

Избрана картинка

Credit: Alex Bakharev
Портрет на Наталия Пушкина-Ланская, по рождение Гончарова, от Александър Брюлов. Наталия Пушкина е съпруга на руския поет Александър Пушкин, след чиято смърт тя се омъжва за генерал Пьотър Ланской.
редактиране 

Сродни Уикимедия

Биографии в Уикицитат     Биографии в Уикикниги     Биографии в Уикиизточник     Биографии в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки