Портал:Биографии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

Портал „Биографии“

Icon

Биография (от гръцките думи bíos (βίος), означаваща 'живот', и gráphein (γράφειν), означаваща 'пиша') е жанр в литературата и киното, който представлява относително пълно представяне на значимите събития от живота на дадена личност. Докато обект на биографията може да е измислена личност, то понятието биография се употребява предимно за животоописанието на реални хора. Противно на другите видове описания на човешкия живот като профилите и curiculum vitae, биографията е дълъг наративен жанр, чрез който се прави опит да се интерпретира и обясни характера на личността, поставена в даден социален контекст.
редактиране 

Избрана статия

Taylor, Elizabeth posed.jpg
Credit: Dr. Macro
Елизабет Тейлър е англо-американска актриса. Удостоена е с Орден на Британската империя. От 1957 до 2005 г. е удостоена с общо 36 награди и 6 отделни номинации за награда. Получила е 3 награди „Оскар“ – 2 за най-добра женска роля (за 1960 и 1966 година) и 1 специална (1993 г.). Наричана е „кралицата на Холивуд“ в периода на неговия разцвет. Има звезда на Холивудската алея на славата. Елизабет Тейлър е първата актриса, чиито хонорари се изчисляват на милиони долари. Нейният личен живот също е обект на голямо внимание – не на последно място и заради осемте ѝ брака. През 1999 г. Американският филмов институт я нарежда на 7-о място сред 100-те най-добри актриси за всички времена.

Започва кариерата си като дете в началото на 40-те години на XX-ти век и е една от най-популярните звезди на класическото холивудско кино през 50-те години. Тя продължава кариерата си успешно през 60-те години на миналия век и остава известна обществена личност до края на живота си. През 80-те години на миналия век участва в първите си значими роли и в няколко телевизионни филма и сериали и става първата знаменитост, която пуска марка за парфюми. Тейлър основава Американската фондация за изследване на СПИН през 1985 г. и Фондацията СПИН на Елизабет Тейлър през 1991 г. От началото на 90-те години до смъртта си отделя време за филантропия и получава няколко отличия за това, включително президентския граждански медал.

редактиране 

Знаете ли

редактиране 

Избрана картинка

Natalia Pushkina by Brullov.jpg
Credit: Alex Bakharev
Портрет на Наталия Пушкина-Ланская, по рождение Гончарова, от Александър Брюлов. Наталия Пушкина е съпруга на руския поет Александър Пушкин, след чиято смърт тя се омъжва за генерал Пьотър Ланской.
редактиране 

Сродни Уикимедия

Биографии в Уикиновини     Биографии в Уикицитат     Биографии в Уикикниги     Биографии в Уикиизточник     Биографии в Общомедия
Новини Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки