Херон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Херон Александрийски
Ἥρων
древногръцки инженер
Роден
около 10 г.
Починал
около 75 г. (65 г.)
Техника
ОбластМашинно инженерство, геодезия
Публикации„Пневматика“
„Аутоматопойетика“
„Диоптра“
ИзобретенияПарна машина, машина, задвижвана с вятър
Научна дейност
ОбластГеометрия, оптика, механика
Публикации„Метрика“
„Механика“
Херон Александрийски в Общомедия

Херон Александрийски е древногръцки изобретател, физик и математик, живял в Александрия, Египет, през 1 век.

Предполага се, че е работил в александрийския Музейон. Много от книгите на Херон са запазени до наши дни и са основен източник за познанията в областта на математиката и физиката в Древен Египет и Вавилония. В една от тях е описана и първата известна парна машина и първата машина, задвижвана с вятър.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Рисунка на Херонов двигател

Книгите, оцелели до наши дни, за които се приема, че са написани от Херон са:

  • Пневматика, описание на различни устройства, работещи с въздух, пара или вода под налягане. Сред тях са Хероновият двигател, наричан още еолопилът на Херон, първият известен монетен автомат, воден орган, водни часовници и други.
  • Аутоматопойетика, описваща механични и пневматични устройства, имитиращи чудеса в храмовете – отваряне и затваряне на врати, статуи, изливащи вино, и други.
  • Механика се основавава на работите на Архимед и е запазена само на арабски. Тя включва теория на движението и равновесието, както и методи за повдигане на тежки предмети с механични устройства.
  • Метрика е сборник с правила и формули за изчисляване на площта на равнинни фигури, околната повърхност и обема на тела и за разделяне на площта на фигури на части с определено съотношение. В тази книга е включена и Хероновата формула за изчисляване на лицето на триъгълник по дължината на неговите страни, както и итеративни методи за изчисляване на квадратен корен.
  • Диоптра включва описание на някои геодезически методи, както и на устройствата одометър и диоптра, уред, подобен на съвременния теодолит.
  • Белопоеика описва различни бойни машини.
  • Катоптрика се занимава с разпространението на светлината, отражението и използването на огледала.

От книгите Геодезия и Геопоника са запазени само отделни фрагменти. Понякога на Херон се приписват и книгите Геометрия, Стереометрика, Мензура, Хейробалистра и Дефиниции, но днес преобладава мнението, че това са по-късни компилации, основаващи се на неговите работи.