Извънземен живот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Снимка на НЛО

Извънземен живот се нарича живот, който е възможно да се е зародил извън пределите на Земята. Сродното понятие извънземна цивилизация се използва за предполагаеми интелигентни форми на извънземен живот. Науката, която се занимава с възможностите за развитие на живот на други планети се нарича астробиология. Засега няма категорични научни доказателства, потвърждаващи съществуването на такъв живот, и той се споменава основно в научнофантастичната литература или уфологията, но статистически погледнато, неговото съществуване е възможно[1][2].

Извънземният живот може да съществува не само под формата на човекоподобни същества, а също така бактерии, различни микроорганизми, растения и др. За да преценят възможността за живот на друга планета, учените взимат под внимание наличието на някои вещества, най-вече водата, тъй като се знае, че тя е благоприятна среда за създаването и развитието на живота. Счита се, че вода съществува или е съществувала на планети или спътници от Слънчевата система като Марс, Венера[3] и Европа.[4]

Историческо развитие на идеята[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за съществуването на извънземни цивилизации се е зародила много отдавна. Още в древна Индия, Египет, Китай, Вавилон, Асирия и Шумер се споменават вярвания в живот извън пределите на Земята, но е трудно те да бъдат разграничени от вярванията в божества. Едва в древна Гърция тези вярвания придобиват по-конкретна форма. Талес и Анаксимандър смятат, че една безкрайна Вселена трябва да има и безкрайно много населени светове, множество други планети, подобни на Земята. Дори Талмудът споменава за съществуването на 18000 други свята, макар да не дава обяснения за тяхната същност. Подобни твърдения се срещат в индуизма и исляма.

С навлизането на християнството идеите на Аристотел и Птолемей са широко приети, но противно на очакванията католическата църква не изказва твърдо становище по въпроса за извънземния живот.[5] През 1277 година френският епископ Етиен Темпие и по-късно кардинал Николай Кузански споменават, че е възможно Бог да е създал повече от един населен свят.

Драстичен обрат в развитието на идеята за извънземен живот се слага с изобретяването на телескопа и въвеждането на хелиоцентричната система на Николай Коперник. Това може да се счита за начало на научния подход към тази тема. Идеите на Джордано Бруно за безкрайната Вселена и милионите звезди със свои собствени планетни системи обаче се оказват прекалено напредничави за онова време и трън в очите на църквата. Заради тези свои възгледи той е изгорен жив на клада от Инквизицията. От XVIII до началото на XX век в научната фантастика широка популярност добива идеята, че планетата Марс е населена с разумни същества, така наречените марсианци. Томазо Кампанела пише в своето творчество за слънчева извънземна раса. Теорията за множествеността на световете е поддържана и от Уилям Хершел, Имануел Кант и Бенджамин Франклин.

TPF, предложен от НАСА инфрачервен интерферометър за търсене на подобни на Земята планети, засега не е получил необходимото финансиране

С напредъка на астрономията и развитието на космическите технологии идеята за извънземен живот става все по-актуална. Търсенето на извънземен живот се поставя на научна основа. Направени са проби от апарати, изпратени до съседни планети. Изучават се метеорити, паднали на Земята. Предполага се, че всяка достатъчно развита цивилизация ще се опита да влезе във връзка с други светове. Проекти като SETI[6] прослушват радиовълните от Космоса. Въпреки че са обсъждани варианти с използването на лазери и междузвездни пътешествия, засега най-ефективен метод са радиопредаванията.

Американският астрофизик и основател на Американското планетарно дружество Карл Сейгън е един от първите, които активно популяризират с помощта на телевизионни предавания и книги възможностите и ограниченията в търсенето на разумни същества в нашата Галактика и отвъд нея. В негова чест през март 2009 г. се предвижда изстрелването на апарата „Кеплер“, който ще изследва 100000 звезди едновременно.[7]

Досега са открити 942 планети, наподобяващи тези в Слънчевата система (с 34 мултипланетни системи), но техният брой се мени непрекъснато.[8]

Биохимия[редактиране | редактиране на кода]

Всичкият живот на Земята е изграден на основата на въглерода. Водата е най-важният разтворител, чрез който се осъществяват биохимичните реакции. Жизненоважни елементи са също водородът, кислородът, азотът, сярата, фосфорът и др. Предполага се, че всички планети са се образували подобно на Земята — от материал, изхвърлен от звездите. Поради това е много вероятно и на други планети да възникне въглероден.

Съществуват хипотези, че силицият може да замести въглерода като основен елемент на живота. Такива живи същества ще са способни да съществуват при много по-високи температури, например на планети, намиращи се близките до своите звезди.

Сравнително неотдавна на Земята бяха открити екстремофилите — организми, които живеят при невъзможни на пръв поглед условия (огромни жеги, студ или пълна тъмнина), и използват вещества, които според досегашните ни представи са несъвместими с понятието за живота. Това откритие променя до голяма степен насоката за търсенето на извънземни форми на живот. Оказва се, че водата не е задължително условие за съществуването на живот, тъй като новооткритите организми използват метан, етан, амоняк или още по-странни вещества, за да поддържат живота.[9]

Различни теории, свързани с извънземен живот[редактиране | редактиране на кода]

Извънземни същества и отвличания от извънземни[редактиране | редактиране на кода]

Извънземните са предполагаеми живи същества от други планети, звездни системи и дори галактики. Досега съществуването им не е доказано научно. Въпреки това много хора твърдят, че са ги виждали, а други дори, че са били отвличани от тях. Така например според бившия астронавт на НАСА Едгар Мичъл те са малки сиви същества и поради тази причина наречени сивите – ниски (между 90 см и 1.50 м), крехки, с големи черни очи, цепнатина вместо уста, с метален цвят, липса на окосмяване и големи глави.[10].

Извънземни същества в киното и телевизията[редактиране | редактиране на кода]

Различни форми на извънземен живот (от бактерии до сложноустроени цивилизации) присъстват в множество игрални филми и телевизионни сериали. Така например в научно-фантастичния сериал Вавилон 5, в който е представена идеята за космическа станция, изънземни цивилизации се срещат на неутрална територия, общуват помежду си и изглаждат различията си по мирен път. В Междузвездни войни фантазията на създателите претворява на екрана най-различни причудливи същества и планети. В един от най-известните филми за извънземни, Извънземното на пришълеца са приписани качества, присъщи по-скоро на земно дете.

Уфология[редактиране | редактиране на кода]

Основната идея, изследвана от уфологията е за връзката между различни странни явления с НЛО (неидентифицирани летящи обекти). Една от хипотезите за тези „летящи чинии“ е, че те са космически апарати на извънземни цивилизации, значително по-развити от земната. Това предположение автоматично води до извода, че земята е посещавана от извънземни същества и интелигентен живот. Засега няма никакви научни доказателства, че наблюдаваните НЛО са с извънземен произход.

Палеоконтакт[редактиране | редактиране на кода]

Статуите на Великденските острови

Палеоконтактът е хипотеза за евентуален контакт на човечеството с представители на друга цивилизация в древността. Един от най-известните разпространители на тази идея е писателят Ерих фон Деникен. В нейна подкрепа се представят следните аргументи:

 • В тектитите (естествено природно стъкло) са били открити радиоактивни изотопи на алуминий и берилий. За това все още няма обяснение.
 • В планините па Антиливан съществува каменна плоскост наречена Баалбекската тераса. Не се знае кога, как, защо и от кого е била построена. Някои изказват предположение, че е стартова площадка за древните космонавти.
 • В пещерите около Мъртво море са намерени свитъци със стари ръкописи, в които се описва унищожението на градовете Содом и Гомор. Има предположение, че причината може да е била ядрен взрив.
 • Джонатан Суифт е описал в роман двата спътника на Марс 150 години преди астрономите да ги открият.
 • Прецизността на календара на маите не може да се обясни с тогавашните научни знания.
 • Неразгаданите рисунки в пустинята Наска все още нямат научно обяснение.
 • Стоунхендж се счита за древна астрономическа обсерватория.
 • Счита се, че египетските пирамиди са построени от извънземна цивилизация, поради големината на отделните елементи и прецизността с която са направени.
 • Статуите на Великденския остров са направени от скални образувания, които не са местни за острова.

Повечето от тези аргументи, които Деникен представя за доказателства са опровергани от специалисти по астрономия, история и физика.

Живот на метеорити[редактиране | редактиране на кода]

Метеорит

Според някои учени животът на Земята е пренесен от Космоса. Основание за такава хипотеза дава фактът, че в метеоритите са открити органични вещества.[11] Така например британски учени откриват огромни количества „тежки“ аминокиселини в два богати на въглерод метеорита, паднали в Антарктика и на възраст почти колкото Слънчевата система.[12] Органични вещества са намерени и на комети.

Научни изследвания[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. космическия апарат „Марс Експрес“ открива признаци за наличиено на метан на планетата Марс. Впоследствие тези данни са потвърдени и от други наблюдения. Група учени от НАСА твърди, че причина за наличието на метан около тази планета са микроби, които живеят под почвата [13].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Британский астроном оценил число инопланетных цивилизаций
 2. Duncan Forgan: A Numerical Testbed for Hypotheses of Extraterrestrial Life and Intelligence
 3. Venus clouds 'might harbour life'. // BBC News, 2004-05-25. Посетен на 2007-12-05.
 4. Clues to possible life on Europa may lie buried in Antarctic ice NASA
 5. Alien Ideas Christianity and the Search for Extraterrestrial Life Benjamin D. Wiker
 6. Мрежа от телескопи започна да търси извънземен живот
 7. НАСА търси извънземен живот
 8. Interactive Extra-solar Planets Catalog
 9. Извънземният живот може да изглежда изненадващо
 10. Едгард Мичъл: Извънземните съществуват и са идвали няколко пъти на Земята, Информационна агенция БЛИЦ, 24 юли 2008, 20:02
 11. Учени откриха доказтелства за извънземен произход на живота
 12. Може би животът на Земята все пак е дошъл от Космоса
 13. НАСА: на Марс има живот. // Actualno.com, 15 януари 2009 г. 11:13 ч.. Посетен на 2009-01-18.