Томазо Кампанела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Томазо Кампанела
италиански философ

Роден
Починал
21 май 1639 г. (70 г.)
Философия
Епоха Възраждане
Школа хуманизъм, утопия
Повлиян Джордано Бруно,
Телезио Бернардино
Томазо Кампанела в Общомедия

Томазо Кампанела (Tommaso Campanella; християнско име Giovanni Domenico Campanella) е италиански философ, теолог, астролог и поет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на Томазо Кампанела

Роден е в Калабрия. Още съвсем млад става брат в Доминиканския орден, но заради свободомислието си си навлича гнева на останалите монаси и е принуден да напусне Италия. След завръщането си през 1598 г. е осъден от инквизицията и прекарва 27 години в затвора. Освободен е благодарение на застъпничеството на папа Урбан VIII. Последните години от живота си Кампанела прекарва във Франция, където получава пенсия благодарение на Ришельо. По това време той издава по-голямата част от творбите си, създадени в затвора.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Томазо Кампанела е автор на „Градът на слънцето“ (италиански – „La citta del Sole“; латински – „Civitas Solis“), което го нарежда сред великите писатели утописти. В този трактат той излага възгледите си за една идеална и справедлива държава, където всички хора са равни и където частната собственост и парите са премахнати. С това той се явява един от създателите на утопическия социализъм заедно с Томас Мор.

Кампанела създава още няколко философски труда, издадени след освобождението му – „Philosophia realis“, „Questiones sull' optima republica“ и др.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]