Междузвездни войни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Логото на Междузвездни войни

Междузвездни войни“ (на английски: Star Wars) е филмова космическа сага на американския режисьор Джордж Лукас, създадена през 70-те години на ХХ век и разработена от неговата компания „Лукасфилм“. Поредицата се състои от седем филма, премиерата на първия от които („Нова надежда“) се състои на 25 май 1977. Оттогава насам „Междузвездни войни“ оказват огромно влияние върху съвременната попкултура, и са третата най-печеливша филмова поредица на всички времена след „Джеймс Бонд“ и „Хари Потър“ със спечелените до момента 4,3 милиарда долара.[1] Основната сюжетна линия, представена във филмите и по която се изгражда старата „Разширена вселена“ и новият Официален канон (от 22 април 2014 г.) на „Междузвездни войни“, е вдъхновена от древния Рим.

Място на действието и сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Сюжетът на „Междузвездни войни“ се развива в измислена спираловидна галактика, населявана от стотици различни видове създания, повечето от които нехуманоидни. Важни обитатели на галактиката са и дроидите – високоинтелигентни роботи, които в почти всички случаи са създадени да слугуват на притежателите си. По-голямата част от населените хиляди планети и звездни системи са в състава на Галактическа република – демократично федеративно образувание, което впоследствие се изродява в Галактическа империя. Силата е вездесъща форма на енергия, даваща свръхестествени способности на хората, които умеят да я натрупват в себе си. Тя „произтича от всички живи създания, обгражда ни, прониква през нас и свързва всичко в галактиката“.[2] Съществува и нейна Тъмна страна, която се поражда от гнева, страха и омразата. Тези, които използват Силата за добро, са джедаите, а обърналите се към Тъмната страна са ситите, които използват способностите си в опит да завладеят галактиката.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Досега сагата „Междузвездни войни“ се състои от седем епизода (в последователност на събитията в сюжета), като се очаква да излязат още два:

 1. Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха (на английски: Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) (1999)
 2. Междузвездни войни: Епизод II - Клонираните атакуват (на английски: Star Wars: Episode II – Attack of the Clones) (2002)
 3. Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите (на английски: Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith) (2005)
 4. Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда (на английски: Star Wars: Episode IV – A New Hope) (1977, 1997, 2004)
 5. Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара (на английски: Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) (1980, 1997, 2004)
 6. Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите (на английски: Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi) (1983, 1997, 2004)
 7. Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда (на английски: Star Wars: Episode VII – The Force Awakens) (2015)
 8. Междузвездни войни: Епизод VIII - Последните джедаи (на английски: Star Wars: Episode VIIІ – The Last Jedi) (2017)
 9. Междузвездни войни: Епизод IХ (на английски: Star Wars: Episode IХ) (2019)

Епизодите от 4 до 6 сформират „оригиналната трилогия“ (ОТ), от 1 до 3 сформират „прикуъл трилогията“ (ПТ), а епизодите от 7 до 9 представляват финалната „сикуъл трилогия“ (СТ).

Освен трите основни трилогии, е замислена и „антология“. В нея ще влизат 3 странични истории от вселената на „Междузвездни войни“. Първият филм от антологията вече излезе с името „Rogue One: История от Междузвездни войни“. Сюжетът му се върти около мисията на бунтовниците да откраднат плановете на първата „Звезда на смъртта“, най-мощното имперско оръжие по онова време.

Във вторият филм от антилогията ще се разказва за Хан Соло и ще се казва Междузвездни войни: Историята за Хан Соло (2018)

Третият филм ще излезе през 2020 и не е уточнено за кого ще се разказва. Или за Боба Фет или за Оби-Уан Кеноби.

Културно влияние[редактиране | редактиране на кода]

Парад на имперски щурмоваци на изложение за научна фантастика в САЩ

Успехът на поредицата води до появата на различни допълнителни продукти, свързани с нея – компютърни игри на тема Star Wars, комикси, играчки, други филми (някои от които не са създадени от „Лукасфилм“) и т.н. Филмите от първоначалната трилогия са преиздадени с промени през 1997 г. по кината и на видеокасети, а през 2004 г. – на DVD. Промените включват подобрение в дизайна на космическите кораби, по-реалистичен вид на градовете и планетите, както и възстановяване на качеството на образа чрез дигитални технологии. Включени са и няколко сцени които са отпаднали от оригиналните прожекции.

Музиката към филма, написана от Джон Уилямс става известна и като самостоятелно произведение и се използва като мотив в различни телевизионни шоута, театрални постановки, сигнали на предавания, реклами, компютърни игри и др.

Цитати[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Някои реплики от „Междузвездни войни“, и особено от първите три филма, са станали изключително популярни и са навлезли най-вече в английския език. Други са станали емблематични и неизменно предизвикват асоциация с поредицата.

Преди много години в една далечна галактика...

—  С това изречение започват всички филми от „Междузвездни войни“.

Люк, използвай Силата!

—  Реплика на Оби-Уан Кеноби към Люк Скайуокър

Нека Силата бъде с теб!

— Почти всеки джедай преди битка

Люк, аз съм твоят баща!

—  Реплика на Дарт Вейдър към Люк Скайуокър

Ти ми беше като брат, Анакин!

—  Реплика на Оби-Уан Кеноби към Анакин Скайуокър

Джедаизъм[редактиране | редактиране на кода]

Приходи и критическа оценка[редактиране | редактиране на кода]

Критически реакции[редактиране | редактиране на кода]

Филм Rotten Tomatoes Metacritic
Средно Най-добри критици
Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда 95% (59 рецензии)[3] 88% (17 рецензии)[4] 91% (13 рецензии)[5]
Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара 97% (65 рецензии)[6] 88% (16 рецензии)[7] 78% (15 рецензии)[8]
Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите 77% (60 рецензии)[9] 71% (17 рецензии)[10] 52% (14 рецензии)[11]
Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха 64% (152 рецензии)[12] 39% (46 рецензии)[13] 52% (35 рецензии)[14]
Междузвездни войни: Епизод II – Атаката на клонингите 67% (210 рецензии)[15] 38% (39 рецензии)[16] 53% (39 рецензии)[17]
Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите 80% (246 рецензии)[18] 68% (41 рецензии)[19] 68% (40 рецензии)[20]
Междузвездни войни: Войните на клонираните 18% (147 рецензии)[21] 8% (24 рецензии)[22] 35% (30 рецензии)[23]
Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда 92% (349 рецензии)[24] 88% (51 рецензии)[25] 81% (52 рецензии)[26]

Докато оригиналната трилогия е възхвалявана от критиците и зрителите като „революционна“ за киното, прикуъл трилогията се посреща с всеобщо неодобрение от феновете и смесени критични отзиви. Основните ѝ проблеми са, че засяга твърде силно политически теми и има лоша актьорска игра, както и посредствена режисура.

Първият филм от сикуъл трилогията на Дисни обаче е аплодиран от критиката и от повечето зрители, макар че някои феновете не го одобряват заради многото сюжетни прилики с „Епизод IV“.

Първият филм от антологията – „Rogue One“ се приема много добре от публиката и предимно добре от критиката.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Шестте филма от поредицата биват номинирани за общо 22 награди на Американската филмова академия, и спечелват общо 7.

Награда Спечелени
IV: Нова надежда V: Империята отвръща на удара VI: Завръщането на джедаите I: Невидима заплаха II: Клонираните атакуват III: Отмъщението на Ситите
Най-добра поддържаща роля Номинация
(сър Алек Гинес)
Най-добри декори Спечелена Номинация Номинация
Дизайн на костюмите Спечелена
Най-добър режисьор Номинация
(Джордж Лукас)
Филмова редакция Спечелена
Грим Номинация
Оригинална музика Спечелена Номинация Номинация
Най-добър филм Номинация
Оригинален сценарий Номинация
Звукови ефекти Номинация Номинация
Звуков микс Спечелена Спечелена Номинация Номинация
Визуални ефекти Спечелена Номинация Номинация

Вселената на „Междузвездни войни“[редактиране | редактиране на кода]

Галактиката[редактиране | редактиране на кода]

Символът на Републиката

„Далечната галактика“ или просто „Галактиката“ е спирална галактика, с дължина 120 000 светлинни години. В нея има приблизително 400 милиарда звезди и около половината от тях има планети, на които може да се поддържа живот. Около 10% от тях наистина са развили такъв, докато разумни същества има на една от 1 000 планети с живот (т.е., на около 40 милиона). Галактиката е разделена на няколко региона, подредени по своята отдалеченост от Ядрото. Регионите се делят на по-малки единици като сектори, системи и планети. Почти всички светове са под контрола на демократичната Галактическа република.

В самото сърце на Галактиката е Дълбокото ядро – малък регион, който крие необичайни светове. По-навън се намират световете на Ядрото, които са някои от най-престижните, високоразвити и известни планети в Галактиката. Регионът е началната зона на човешко обитание. Тук са разположени планетите Корусант и Алдеран. В концентрична последователност следват Колониите, Вътрешен ръб (или Вътрешен пръстен), Експанзивен регион, Среден ръб (или Среден пръстен) и Външен ръб (или Външен пръстен), които са значително по-слабо развити. Най-отдалечените части на галактиката са ръкавът Тингъл, който съдържа полунезависимият от Републиката Корпоративен сектор. Отвъд Външния ръб са Непознатите региони, които са слабо населени и почти неразвити, а отвъд тях се намира Необитаемият космос.

Господстващият вид са хората, които държат основната част от големите правителства. Разумните видове, различни от хора (напр. туай'леки, хътяни, монкаламарианци и др.) са наричани от хората просто „пришълци“. Въпреки че не са смятани за раса, дроидите образуват значителна част от населението.

Планети[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналният декор за Татуин в пустинята Сахара в Тунис

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Оръжия[редактиране | редактиране на кода]

Раси[редактиране | редактиране на кода]

Свързани филми[редактиране | редактиране на кода]

 • The Ewok Adventure: Caravan of Courage / Приключението на еуоките: Керванът на смелите (1984) (разширена вселена)
 • The Ewok Adventure: The Battle For Endor / Приключението на еуоките: Битката за Ендор (1985) (разширена вселена)

Анимационни филми, игри, книги[редактиране | редактиране на кода]

Пълнометражни филми[редактиране | редактиране на кода]

Поредица Антология[редактиране | редактиране на кода]

Анимационни сериали[редактиране | редактиране на кода]

Игри[редактиране | редактиране на кода]

 • Star Wars: Knights of the Old Republic I, II
 • Star Wars: Republic Commando
 • Star Wars: The Old Republic – online
 • Star Wars: Battlefront I, II,III
 • Star Wars: The Force Unleashed I, II

Книги, излезли в България[редактиране | редактиране на кода]

Подредбата на заглавията следва не годината на първото им издание или превода им на български, а хронологията на събития от света на „Междузвездни войни“, за които разказват.

 • „Междузвездни войни: Ученик на джедая“, кн.1 – 7, автори Джуд Уотсън и Дейв Уолвъртън (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Епизод I – Невидима заплаха“, автор Тери Брукс (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Епизод II – Атаката на клонингите“, автор Р. А. Салваторе (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Изходящ полет“, автор Тимъти Зан (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Тъмен чирак“, автор Кристи Голдън (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Епизод III – Отмъщението на ситите“, автор Матю Стоувър (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Таркин“, автор Джеймс Лусино (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Тъмните ситски лордове“, автор Пол С. Кемп (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Отмъщението на Хан Соло“, автор Брайън Дейли (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Изгубени звезди“, автор Клаудия Грей (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Нова зора“, автор Джон Джаксън Милър (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“, автор Джордж Лукас (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Нова надежда – Принцесата, разбойникът и фермерското момче“, автор Александра Бракен (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Оръжието на джедая – Приключенията на Люк Скайуокър“, автор Джейсън Фрай (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Кейбърският кристал“, автор Алън Дийн Фостър (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Бягството на разбойника – Приключенията на Хан Соло и Чубака“, автор Грег Рука (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Епизод V – Империята отвръща на удара“, автор Доналд Глът (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Империята отвръща на удара – И какво? Ще ставаш джедай?“, автор Адам Гидуиц (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Подвижна мишена – Приключенията на принцеса Лея“, автори Сесил Кастелучи и Джейсън Фрай (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Епизод VI – Завръщането на джедаите“, автор Джеймс Кан (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Последици“, автор Чък Уединг (официален канон)
 • „Междузвездни войни: Наследникът на Империята“, автор Тимъти Зан, първа книга от Трилогията за Траун (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Тъмната сила“, автор Тимъти Зан, втора книга от Трилогията за Траун (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Последната заповед“, автор Тимъти Зан, трета книга от Трилогията за Траун (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Пред буря“, първа книга от трилогията „Кризата с Черния флот“, автор Майкъл Кюб-Макдоуъл (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Щит от лъжи“, втора книга от трилогията „Кризата с Черния флот“, автор Майкъл Кюб-Макдоуъл (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Изпитанието на тиранина“, трета книга от трилогията „Кризата с Черния флот“, автор Майкъл Кюб-Макдоуъл (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Призрак от миналото“, първа книга от двулогията „Ръката на Траун“, автор Тимъти Зан (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Поглед в бъдещето“, втора книга от двулогията „Ръката на Траун“, автор Тимъти Зан (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: В търсене на оцелелите“, продължение на „Ръката на Траун“, автор Тимъти Зан (разширена вселена)
 • „Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда“, автор Алън Дийн Фостър (официален канон)

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Star Wars' Earnings. // AOL UK Money, May 14, 2007. Посетен на 2007-12-27.
 2. Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда, 20th Century Fox. [[[DVD]]]
 3. Star Wars. // Rotten Tomatoes. Посетен на 2008-09-11.
 4. Star Wars (Cream of the Crop). // Rotten Tomatoes. Посетен на 2007-09-11.
 5. Star Wars: Reviews. // Metacritic. Посетен на 2008-09-11.
 6. Empire Strikes Back. // Rotten Tomatoes. Посетен на 2008-09-11.
 7. The Empire Strikes Back (Cream of the Crop). // Rotten Tomatoes. Посетен на 2008-09-11.
 8. The Empire Strikes Back. // Metacritic. Посетен на 2008-06-25.
 9. Return of the Jedi. // Rotten Tomatoes. Посетен на 2008-06-25.
 10. Return of the Jedi (Cream of the Crop). // Rotten Tomatoes. Посетен на 2008-09-11.
 11. Return of the Jedi. // Metacritic. Посетен на 2008-06-25.
 12. Star Wars Episode I: The Phantom Menace (Cream of the Ctop). // Rotten Tomatoes. Посетен на 2008-06-16.
 13. Star Wars Episode I: The Phantom Menace(Cream of the Crop). // Rotten Tomatoes. Посетен на 2007-05-17.
 14. Star Wars : Episode I – The Phantom Menace : Reviews. // Metacritic. Посетен на 2008-06-25.
 15. Star Wars Episode II: Attack of the Clones. // Rotten Tomatoes. Посетен на 2007-06-16.
 16. Star Wars Episode II: Attack of the Clones (Cream of the Crop). // Rotten Tomatoes. Посетен на 2007-05-17.
 17. Star Wars : Episode II – Attack of the Clones: Reviews. // Metacritic. Посетен на 2007-06-23.
 18. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith. // Rotten Tomatoes. Посетен на 2007-06-16.
 19. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (Cream of the Crop). // Rotten Tomatoes. Посетен на 2007-05-17.
 20. Star Wars : Episode III – Revenge of the Sith: Reviews. // Metacritic. Посетен на 2008-06-25.
 21. Star Wars: The Clone Wars. // Rotten Tomatoes. Посетен на 2009-01-01.
 22. Star Wars: The Clone Wars (Cream of the Crop). // Rotten Tomatoes. Посетен на 2009-01-01.
 23. Star Wars: The Clone Wars: Reviews. // Metacritic. Посетен на 2009-01-01.
 24. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens. // Rotten Tomatoes. Посетен на 2016-04-18.
 25. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens. // Rotten Tomatoes. Посетен на 2016-04-18.
 26. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens. // Metacritic. Посетен на 2016-04-18.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]