Междузвездни войни: Епизод II - Клонираните атакуват

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Междузвездни войни: Епизод II – Клонираните атакуват
Star Wars Episode II: Attack of the Clones
Режисьор Джордж Лукас
Продукция Рик Маккалъм
Джордж Лукас
Сценарий Джордж Лукас
В ролите Юън Макгрегър
Натали Портман
Хейдън Кристенсен
Йън Макдайърмид
Самюел Джаксън
Кристофър Лий
Франк Оз
Музика Джон Уилямс
Разпространител 20th Century Fox
Премиера 16 май 2002
Времетраене 142 мин
Страна САЩ
Език английски
Бюджет $120 000 000
Хронология
Fleche-defaut-gauche-bord.svg
Епизод I – Невидима заплаха
Епизод III – Отмъщението на ситите
Fleche-defaut-droite-bord.svg
Външни препратки
IMDb
Общомедия В Общомедия

„Клонираните атакуват“ (на английски: Attack of the Clones) е вторият епизод от поредицата „Междузвездни войни“, но е петият издаден след Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха.

Дейстието във филма се развива 5 – 6 години след събитията, описани в „Невидима заплаха“. Настъпили са значими промени както в галактиката, така и в живота на главните герои. Анакин вече е напреднал в овладяване на джедайските умения под ръководството на Оби-Уан, който от ученик се е превърнал в учител, докато Падме се е издигнала до сенатор. В този филм се и появява учителят на мъртвия Куай-Гон Джин – Граф Дуку. Всъщност ситското му име е Дарт Тиранъс.

Тогава ловец на глави, на име Джанго Фет е подчинен на Дуку. В началото той му заповядва да убие Падме, докато спи и му дава два чифта отровни червея. Оби-Уан и Анакин обаче усещат това и още преди гадинките да са я отровили те ги разрязват на две. Понеже не самият Джанго ги е сложил на прозореца ѝ, а една машина-робот. В този миг Оби-Уан скача през прозореца и преди робота да се е измъкнал той се хваща за него. Анакин пък излита с кораба си. Джанго Фет също има и асистентка, на име Зен. Те я намират и ѝ отрязват ръката. Още преди тя да изрече името на ловеца на глави, той я застрелва, за да не го издаде. Зен умира, а джедаите се връщат в дома на Падме.

По образа, силата и поведение на Джанго създават клонинги. Те са като хора-роботи, които изпълняват всичко, което нареди началникът им. Джанго помолва да му дадат и малък клонинг – дете. Той да си го отгледа като свое, и когато детето порасне да наследи баща му. Той го кръщава Боба Фет.

Анакин сънува кошмари, в които вижда, че майка му (Шми Скайуокър) умира. Уато я продал на един селянин и той се оженил за нея. Но преди няколко дни са я отвлекли пясъчните хора. Анакин отива да я спаси. Но вместо това я намира изнасилена, изтощена, гладна и жадна. Гневът на Анакин към пясъчните хора е невъздържан. Той ги избива до крак – от най-едрия мъжкар до най-малкото дете.

По-късно успяват да хванат Падме, Анакин и Оби-Уан. Завързват ги и пускат срещу тях чудовища. Над арената, на нещо като тераса стоят Граф Дуку, Джанго Фет и още няколко дроиди. По някакъв начин Анакин, Падме и Оби-Уан се отвързват. И в този момент на арената излизат джедаи. 15 – 25 джедаи с лазерен меч и изключително добро бойно обучение. А на терасата пристига Мейс Уинду – велик майстор от ранга на Йода и джедаите от Съвета. Граф Дуку се прави на изненадан. Но какво се случва и Уинду слиза на арената. Един от джедаите със скок се качва на терасата и се опитва да посече Дуку, но не знаеше за Фет, който го простреля 3 – 4 пъти с неповторимия си бластер„(оръжие с формата на пистолет, изтрелващ лазерни лъчи, а не куршуми). По-късно и Фет слиза на бойното поле. Но Уинду го осъкатява и го убива. Въпреки това джедаите отстъпват по численост на дроидите. Но тогава идва боен кораб, качени на него Йода и цял боен отряд клонинги. От страх Дуку избягва. На друг кораб се качват Оби-Уан и Анакин и преследват Дуку до скривалището му. Там се опитват да го убият, но не успяват, защото той ги победи. Отсяканата ръка на Анакин и леките наранявания по ръката и крака на Оби-Уан се ясен резултат. Обаче идва Йода. Той се оказва по-труден противник и Дуку избягва. По-късно Анакин и Падме се женят.

Епизоди на „Междузвездни войни
Предишен
Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха
Епизод II – Клонираните атакуват Следващ
Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите