Рей (Междузвездни войни)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Рей.

Рей
герой 
от Междузвездни войни
Характеристики
Пол жена
Вид / Раса човек
Родна планета Джаку
Работа скитник
Родители неизвестна
неизвестна
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Дейзи Ридли
Рей в Общомедия

Рей е герой от поредицата „Междузвездни войни“, който се появява в седмия филм и осмия филм. Играна е от английската актриса Дейзи Ридли. Като малка Рей е изоставена на пустинната планета Джаку. Нейното приключение започва, когато дроидът BB-8, който е на Поу Дамерън (пилот на Съпротивата), се среща с нея, заедно с щурмовак на име Фин.

На 11 декември 2014 г. е нейното име върху карти за игра.[1]

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Създаване и кастинг[редактиране | редактиране на кода]

Сценаристът Майкъл Арндт казва, че президентът на Лукасфилм Катлин Кенеди е предложила създаването на епизод VII от поредицата през 2012 г., но той е проявил интерес чак след като му е представена идеята за жена главен герой и се среща с Джордж Лукас. Първоначално е било решено героинята да се казва Кира. Арндт я описал като „самотник, гадняр“. Той също казва, че е било сложно тя да бъде представена като главният герой в историята, без да бъде засенчена след срещата с Люк, чиято роля в крайна сметка е намалена. Ридли потвърждава, че Джей Джей Ейбрамс е смятал героинята да носи името Кийра, но по време на снимките в Абу Даби разкрил намеренията си да я кръсти Рей.

Ейбрамс споделя, че по време на първоначалните диксусии с Лорънс Касдан, е бил развълнуван за създаването на главен герой жена за новата трилогия. Казва „Винаги сме искали Рей като главен герой“.

Историята на Рей и животът ѝ като скитник са част от идеята на създателите да я представят като „краен аутсайдер“, тъй като вярват, че подобен човек вероятно би имал по-дълго и интересно приключение от останалите типове хора.

Дейзи Ридли не е била известна преди ролята си като Рей. Тя споделя, че е била прослушвана много пъти за ролята в продъжение на седем месеца и е трябвало да го пази в тайна за 12 седмици. Обявена е като част от актьорския състав през април 2014 г. Дотогава, тя е участвала само в малки телевизионни шоута. Въпреки това тя получава ролята, защото Ейбрамс смятал, че тя е забавна и със страхотно излъчване, както и имала много добра игра на сцената, твърдейки, че от първия път се е справила отлично. Той я възхвалява, казвайки, че тя е „родена с талант да има момент и да го направи свой. Има физиката и самочувствието, което е било толкова важно за ролята“.

Режисьорът Душан Лазаревич, който присъствал на кастинга на Ридли за роля в британската драматична поредица Silent Witness, освен че похвалил нейната актьорска игра, заявил: "Тя показа комбинация от уязвимост и сила, която ѝ даде сложност, видях интелигентността в очите ѝ, което е показател, че може да изиграе доста сложна част.

Кайли Флеминг играе малката Рей.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

В „Силата се пробужда“ Рей е представена като млада жена, която е инатлива, смела, директна, оптимистична и е винаги предена на приятелите си. Рей е опитен боец, чувствителна към Силата, което се вижда, когато тя използва меча на Анакин Скайуокър и по-късно на сина му, Люк Скайуокър. Без да е тренирана, тя е способна да използва сложни техники и дори да победи Кайло Рен по време на битка, въпреки че той е ранен и Тъмната страна, за да не бъде повален от болката си.

Участия и филми[редактиране | редактиране на кода]

  • „Медузвездни войни: Силата се пробужда“

Рей живее сама на планетата Джаку, като краде части от кораби, докато чака връщането на семейството си, което я е изоставило. Тя спасява дроида BB-8 и се среща с щуромвака Фин. Първият ред напада планетата, търсейки дроида, но тримата се изкъват, като тя пилотира Хилядолетния сокол.

Скоро след това Контрабандистът Хан Соло (чийто е Хилядолетният сокол) и неговият партньор Чубака се срещат с Рей, Фин и BB-8. Срещат банда, която им създава неприятности, но заедно те се справят. Впечатлен от уменията, Хан ѝ предлага работа, но тя отхвърля предложението си, чувствайки, че трябва да се върне на родната си планета, след като върне дроида на притежателя му.

Отиват в замъка на Маз Каната на планетата Такодана, за да върнат ББ-8 на съпротивата, а Първи ред е предупреден за тяхното присъствие. Рей е привлечена в мазето на замъка, в което Маз пази светлинен меч, който е притежаван от Люк Скайуокър и баща му. Докосвайки го, пред очите ѝ се появяват ужасяващи сцени: битка на Кайло Рен (сина на Хан Соло, преминал към Тъмната страна), вижда себе си като по-малка и видение за Люк, последният джедай в галактиката. Маз ѝ казва, че който и да я е изоставил, няма да се върне и единственият начин да намери утеха е Силата. Уплашена, Рей хвърля лазерния меч и избягва в гората.

Първият ред атакува замъка на Маз и Кайло Рен улавя Рей, когато пристига съпротивата. Той я отвежда в базата „Старкиллер“ и опитва да проникне в ума ѝ, за да види картата за Люк Скайуокър. Рей успява да влезе в неговото съзнание, четейки неговите мисли, което го оставя потресен. Той докладва на своя господар, Върховният лидер Сноук, а той заповядва да я доведат при него. Оставена сама с пазача, Рей използва Силата, за да го накара да я освободи. След като се измъква от базата, търсейки начин да избяга, тя е намерена от Фин, Хан и Чубака. Стават свидетели как Бен (Кайло Рен) убива баща си. След пагубната загуба, те бягат през гората. Водят битка, Рен предлага на Рей да прмине към Тъмната страна и дори ѝ казва, че той ще я тренира, но тя устоява и взима меча.

Докато съпротивата празнува победата, Рей жалее смъртта на Хан с Лея Органа и посещава Фин, който все още е в безсъзнание. Тя решава да потърси местоположението на Люк, използвайки информацията, предоставена от BB-8 и отново активирания R2-D2, в когото е станалата част от картата. Рей, Чубака и R2 пътуват до Океанската планета, където се намира Люк и Храмът на джедаите. Рей го посреща и му дава светлинния меч.

  • „Междузвездни войни: Последните джедаи“

Рей е един от главните герои. Люк пасивно хвърля меча настрана и пренебрегва Рей. Тя му казва, че е дошла от името на Лея и Съпротивата, за да го доведе вкъщи и да сложи край навойната с Първия ред. Той отказва да вземе част във всичко това и пита Рей защо лично е дошла. Тя му разказва за някои от преживяванията си със Силата и му споделя, че се страхува от собствените си способности. Люк в крайна сметка се съгласява да даде на Рей три урока за начините на действие със Силата. Чрез тези уроци Рей демонстрира огромна сурова сила и явно изкушение към Тъмната страна, което напомня на Люк за Кайло Рен, който някога е племенник и някогашен ученик. През цялото време Рей усеща връзка с Рен и дори успяват да говорят по между си. Той ѝ разказва как Люк се е опитал да го убие. (Люк по-късно ѝ обяснява, че е искал да убие Бен, след като е видял болката и страданието, които са били у него, но се е отказал.)

В един от разговорите си, Рей и Рен докосват ръцете си чрез Силата и чувства конфликтът между доброто и злото у него, което я кара да вярва, че може да го върне към Светлата страна. Рей отново опитва да разубеди Люк да дойде с нея и да се върне отново в Съпротивата, но той отказва. Рей, Чубака и R2-D2 напускат без него.

Рен държи Рей за затворник и когато тя му споделя, че е видяла доброто у него, но той твърди обратното – че е видял е Тъмната страна у Рей и я води при Сноук. Той ѝ казва, че е създал връзката между тях като капан, за да достигне до Люк. Измъчва и се подиграва с Рей, нарежда на Кайло Рен да я убие. Той вместо това убива Сноук и двамата започват битка със стражите. Побеждават ги, но Рен иска от Рей да се присъедини към него. В опит да я накара, Рен разкрива, че родителите на Рей са били просто хора, които са пиели, продали са я за пари и са отдавна мъртви. Въпреки откровението, Рей отказва да се присъедини към него и използва Силата в опит да вземе светлинен меч. Той се разкъсва на две.

Съпротивата се премества на друга планета, мислейки, че е защитена, но впоследствие разбира, че скоро ще бъдат нападнати. Люк се появява като образ чрез Силата и се изправя пред Тъмната страна въпреки че всъщност още се намира на острова. Побеждава. Рей и Фин се срещат отново.

Източници[редактиране | редактиране на кода]