Рей (Междузвездни войни)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Рей.

Рей
герой 
от Междузвездни войни
Характеристики
Пол жена
Вид / Раса човек
Работа скитник
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Дейзи Ридли

Рей е герой от поредицата „Междузвездни войни“, който се появява в седмия филм и осмия филм. Играна е от английската актриса Дейзи Ридли. Като малка Рей е изоставена на пустинната планета Джаку. Нейното приключение започва, когато дроидът BB-8, който е на Поу Дамерън (пилот на Съпротивата), се среща с нея, заедно с щурмовак на име Фин.

На 11 декември 2014 г. е нейното име върху карти за игра.[1]

Участия и филми[редактиране | редактиране на кода]

  • Медузвездни войни: Силата се пробужда

Рей живее сама на планетата Джаку, като краде части от кораби, докато чака връщането на семейството си, което я е изоставило. Тя спасява дроида BB-8 и се среща със щуромвака Фин. Нападнат от войници от Първия ред, Рей открадва и пилотира "Столетният сокол", за да ги избегне и да избяга от планетата. Контрабандистът Хан Соло и неговият партньор Чубака улавят сокола в корабния си товарен кораб. Срещат неприятности, но се измъкват. Впечатлен от Рей, Хан ѝ предлага работа, но Рей обаче отхвърля предложението си, чувствайки, че трябва да се върне на родната си планета. Отиват в замъка на Маз Каната на планетата Такодана, за да върнат ББ-8 на съпротивата, Първият ред е предупреден за тяхното присъствие. Рей е привлечена в мазето на замъка, в което Маз е складирала светлинни мечове, които принадлежат на Люк Скайуокър и баща му пред него. Докосвайки го, тя изпитва ужасяваща визия: тя вижда битка, водена от Кайло Рен, повторение на по-младото си себе си, изоставено на Джаку и видение за Люк, последния джедай в галактиката. Маз твърди, че тези, които са я изоставили няма да се върнат, а единствената ѝ възможност е да ги потърси със Силата. Чувствайки се зашеметена, Рей отхвърля лазерния меч и избягва в гората.

Първият ред атакува замъка на Маз и Рен улавя Рей, когато пристига съпротивата. Рен я отвежда в базата "Старкиллер". Опитва да открие картата, която ББ-8 ѝ показа, използвайки сили, за да чете ума ѝ. Рей обръща нещата и започва да чете неговите мисли, виждайки, че той никога няма да бъде толкова могъщ, колкото Дарт Вейдър. Рен докладва на своя господар, Върховният лидер Сноук, а той заповядва на Рей да отиде при него. Оставена сама с пазача, Рей използва трикове на джедаите, за да го накара да я освободи. След като се измъква от базата, търсейки начин да избяга, тя е намерена от Фин, Хан и Чубака, които са я търсили. Те гледат с ужас, как Рен убива собствения си баща, Хан Соло. След пагубната загуба, те бягат през гората. Рен предизвиква Рей и Фин със своя меч. След като той сериозно наранява, Фин и го обезоръжава от меча на Люк, Рей използва Силата и го взима. Първоначално преизпълнена, Рей отхвърля предложението на Рен да я тренира и използва Силата, за да го победи. Те се спасяват от разрушената планета, благодарение на "Хилядолетния сокол" и Чубака. ранения Фин. Връщат се в базата на Съпротивата. Докато съпротивата празнува победата, Рей жалее смъртта на Хан с Лея Органа и посещава Фин, който все още е в безсъзнание. Тя решава да потърси местоположението на Люк, използвайки информацията, предоставена от BB-8 и отново активирания R2-D2, в когото е станалата част от картата. Рей, Чубака и R2 пътуват в Сокола до океанската планета, където се намира Люк и Храмът на джедаите. Рей го посреща и му дава меча му.

  • Междузвездни войни: Последните джедаи

Рей е един от главните герои. Люк пасивно хвърля меча настрана и пренебрегва Рей. Тя му казва, че е дошла от името на Лея и съпротивата, за да го доведе вкъщи и да сложи край на борбата срещу Първия ред. Той отхвърля това и пита Рей защо лично е дошла. Тя му разказва за някои от преживяванията си със Силата и му казва, че се страхува от собствените си способности и потенциал. Люк в крайна сметка се съгласява да даде на Рей три урока за начините на действие на Силата. Чрез тези уроци Рей демонстрира огромна сурова сила и явно изкушение към тъмната страна, която напомня на Люк за Кайло Рен, който някога е бил негов племенник и ученик, наричан Бен Соло. През цялото време Рей усеща връзка чрез Силата с Рен, която ѝ казва, че Люк се е опитал да го убие. (Люк по-късно ѝ обяснява, че е искал да убие Бен, след като е видял болката и страданието, които са били у Бен, но се е отказал.) В един от разговорите си Рей и Рен докосват ръцете си чрез Силата и през това Рей се кълне, че е в състояние да почувства конфликтът между доброто и злото у него и решава да го върне към светлата страна. Рей отново пита Люк да дойде с нея и да се върне отново в Съпротивата, но когато отказва, Рей, Чубака и R2-D2 напускат без него. Рен държи Рей за затворник и когато тя му соделя, че е видяла доброто у него, той твърди обратното – видял е тъмната страна у Рей и я води при Сноук. Той ѝ казва, че е създал връзката между тях като капан за достигане до Люк. Измъчва и подиграва Рей и накрая нарежда на Рен да я убие. Рен вместо това убива Сноук и той и Рей се бият заедно със стражите на Сноук. Побеждават ги, но Рен иска от Рей да се присъедини към него, но Рей отказва. В опит да я накара да се обърне, Рен разкрива, че родителите на Рей са били просто хора, които са пиели, продали са я за пари и са отдавна мъртви. Въпреки откровението, Рей отказва да се присъедини към него и използва Силата, както и прави Рен. Мечът се разкъсва на две. Съпротивата се премества на друга планета, мислейки, че е защитена, но в последствие разбира, че скоро ще бъдат нападнати. Люк се появява чрез Силата и след няколко напрегнати часа в битки се измъкат. Рей и Фин се срещат отново.

Източници[редактиране | редактиране на кода]