Дарт Вейдър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Анакин Скайуокър)
Дарт Вейдър
Darth Vader
Семейство
СъпругаПадме Амидала
ДецаЛюк Скайуокър
Принцеса Лея Органа
Други родниниКайло Рен (внук)
Хан Соло (зет)
Дарт Вейдър в Общомедия

Дарт Вейдър (роден Анакин Скайуокър) е герой от кинопоредицата Междузвездни войни. Той е централният антагонист (противник) и герой и се появява в оригиналната трилогия, както и принципно всички филми от поредицата, освен 7-и, 8-и и 9-и. Създателят на поредицата Междузвездни войни Джордж Лукас назовава първите шест епизода от поредицата като „Трагедията на Дарт Вейдър“. По начало обикновен роб на планетата Татуин, Според пророчеството Анакин Скайуокър е т.нар. джедай, който трябва да допринесе за баланса в Силата. Той е примамен към тъмната страна на Силата от Палпатин и се превръща в един от Лордовете на Ситите. След като остава изгорен и раздробен на части на планетната система Мустафар след дуел със своят бивш ментор Оби-Уан Кеноби, Анакин е спасен от Палпатин и превърнат в Киборг. Оттогава той е главнокомандващ на армиите на Галактическата империя и дясната ръка на Палпатин (Дарт Сидиъс), до момента, в който е опростен от своят син Люк Скайуокър след като убива Палпатин като го хвърля в сърцето на реактора на втората „Звезда на смъртта“, на която са. По този начин той се жертва самия. Преди да стане Дарт Вейдър, той е тайният съпруг на Принцеса Падме Амидала, също така той е бащата на Принцеса Лея и дядо на Кайло Рен. Люк и Принцеса Лея са скрити от него при раждането им.

Героят е игран във времето от различни актьори: Дейвид Прауз, който физически играе Вейдър, докато междувременно Джеймс Ърл Джоунс озвучава героя с легендарния си глас в оригиналната трилогия. Себастиян Шол играе Вейдър със свалена маска в Завръщането на джедаите както и призрака на Вейдър, който се появява в същия филм. Джейк Лойд и Хейдън Кристенсен играят ролята в трилогията предшестваща оригиналната трилогия, респективно Кристенсен също играе ролята на духа в Завръщането на Джедаите от 2004 насам. Неговите появи са в първите 6 епизода, както и в Rogue One: История от Междузвездни войни. Той е споменат и в Силата се пробужда както и Последния джедай, както и вокално се изразява като Дарт Вейдър и Анакин Скайуокър. Той се появява и в телевизионната анимационна поредица Войните на клонираните (The Clone Wars) както и множество участия във видео игри, романи, книги и комикси като част от Света на Междузвездни войни.

Дарт Вейдър е един от най-известните злодеи във филмовата история (на трето място в класацията на Американския филмов институт за 100-те най-големи герои и злодеи в киното).

Създаване и развитие на персонажа Дарт Вейдър[редактиране | редактиране на кода]

Няколко комбинации на имена за героя са изработени, базирани върху фразата „Черна Вода“ (Black Water). „Тогава Лукас добави много имена като Вейдъри, Уилсъни, Смитс, и тогава му хрумна комбинацията между Дарт и Вейдър“. След излизането на Империята отвръща на удара (1980), Лукас казва, че името Вейдър е базирано на немско-холандската дума ватер/вадер (vater or vader), което означава „Баща“ – това прави името нарицателно за Тъмен Баща. Други думи, които са вдъхновили името Дарт Вейдър са „смърт“ или „нахлуващ“ (invader).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за