Зона 51

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Спътникова снимка на Зона 51, около 2000 г.
Карта на федералните парцели в южна Невада, включително Зона 51

„Зона 51“ (на английски Area 51) е американски свръхсекретен военен полигон, разположен в местността Грум Лейк (Groom Lake) между градчетата Аламо и Рейчъл в южна Невада, на около 90 мили от Лас Вегас.

Намира се в 51-ви квадрант на военно-въздушната база „Нелис“, оттам и името „Зона 51“. Сред основните дейности в зоната са проектиране, създаване на нови летателни апарати и пробни полети с тях, както и изучаване на чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия.

Базата е обявена за забранена зона и всички коли, които пътуват в близост, биват зорко наблюдавани от военни постове по хълмовете. Съществуват пътни знаци, които предупреждават, че фотографирането е забранено и че използването на смъртоносно оръжие е разрешено по силата на акт от 1950 година за вътрешната сигурност (1950 McCarran Internal Security Act). Път 375 в района се нарича "Извънземна магистрала" (Extraterrestrial Highway). В периода от 1957 до 1968 година тук са проведени поне 4 документирани ядрени опита.

По-голямата част от хората, които работят тук, са карани на работа и връщани обратно с чартърен самолет от Лас Вегас. Поради строгата секретност, нищо не може да напусне района - нито боклук, нито поща, нито хора. Единственото, което понякога живеещите в района или преминаващи туристи наблюдават, са светлините през нощта или летящи обекти. Дълго време самото правителство отрича съществуването на зона 51. Поради пазенето в тайна на всички дейности в базата постепенно възникват различни конспиративни теории. Най-популярната от тях е, че правителството изучава катастрофирали извънземни космически кораби и други НЛО, както и извънземни същества. Последните разсекретени документи обаче показват, че там е имало самолети с чудновати форми, но не е имало летящи чинии. Според хората на това място има извънземни.

Никой учен не посмява да излезе от зоната, защото ще бъде убит поради свръхтайните.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Път 375, "Извънземната магистрала"