Седемгодишна война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Седемгодишна война
Benjamin West 005.jpg
Смъртта на генерал Улф в битката на Авраамови поля, худ. Бенджамин Уест, 1770
Период 17561763
Място Европа
Резултат
Територия Status quo ante bellum в Европа
Воюващи страни
Австрия
Франция
Русия
Испания
Саксония
Швеция
Прусия
Великобритания
Португалия

Седемгодишната война (1756-1763 г.) се води между коалициите на: Австрия, Франция, Русия, Испания, Саксония и Швеция срещу Прусия, Великобритания (в лична уния с Хановерското курфюрство) и Португалия.

Войната е предизвикана от съперничеството на Великобритания и Франция за колониите в Северна Америка и Индия и изострянето на отношенията между Прусия и Австрия, Франция и Русия.

Войната започва на 18(29) август 1756 г. с нахлуването на пруските войски в Саксония. Като използва несъгласуването на плановете на антипруската коалиция, крал Фридрих II разгромява френската и австрийската армия при Росбах (1757 г.).

Руската армия на фелдмаршал Степан Апраксин разбива пруската армия при Грос-Егерсдорф и окупира Източна Прусия (1758 г.), побеждава пруските войски в сраженията при Палциг и Кунерсдорф (1759 г.). През 1760 г. окупира Померания, а един корпус под командването на генерал Захар Чернишов превзема Берлин. През 1761-1762 г. Прусия загубва Померания, Силезия и Саксония и е изправена пред катастрофа.

Новият руски император Петър III сключва сепаративен мир с Прусия през 1762 г. и отстъпва източната ѝ част, окупирана от руските войски. След свалянето на Петър III императрица Екатерина II се отказва от договора, но не участва с войски във войната. Действията на Русия по същество спасяват Прусия от пълно поражение.

Великобритания и Франция водят борба по море и в колониите. Войната в Северна Америка е известна като Френска и индианска война сред британците и Война на завладяването сред французите. Войната завършва на 10 февруари 1763 г. с подписването на Парижкия мирен договор между Франция и Великобритания. Великобритания взема от Франция Канада, малки части от Източна Луизиана и част от колониите в Индия. От Испания, англичаните получават Флорида, която испанците заменят за превзетия през 1762 г. остров Куба. Освен това, Франция предава на Испания Луизиана, с което испанците окончателно укрепват властта си в северозападна Северна Америка.

Между Прусия и Австрия със Саксония е подписан Хубертусбургският договор (1763 г.). Прусия взема Силезия и заедно с Великобритания укрепва политическото си положение в Европа.