Август III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Август III
Крал на Полша и Велик княз на Литва, Курфюрст на Саксония
August III (Poland).jpg
Управление1733 – 1763 (Жечпосполита)
1733 – 1763 (Курфюрство Саксония)
Коронация17 януари 1734 г. като крал на Полша и велик княз на Литва
НаследилФридрих Август I и Станислав Лешчински
НаследникСтанислав Август Понятовски, и Фридрих Християн
Лични данни
Роден
Починал
5 октомври 1763 г. (66 г.)
Дрезден
Погребан вДрезден
ПодписSignature of August III of Poland.PNG
Семейство
ДинастияВетини, Албертини
БащаФридрих Август I
МайкаКристина Еберхардина
БракМария Йозефа Австрийска
ПотомциФридрих Август
Йозеф Август
Фридрих Христиан
Мария Амалия
Мария Маргарета
Мария Анна
Франц Ксавер
Мария Йозефа
Карл Християн
Мария Кристина
Мария Елизебет
Алберт Казимир
Клеменс Венцеслаус
Мария Кунигунда
Август III в Общомедия

Август III (Фридрих Август II) (на немски: August III; на полски: August III Sas; на литовски: Augustas III; на беларуски: Аўгуст Саксонскі) е крал на Полша и велик княз на Литва в периода (1733 – 1763), както и курфюрст на Саксония в периода (1733 – 1763).

Единственият законен син и наследник на Фридрих Август I, възпитан от майка си Кристина Байройтска в дух на протестантство. По време на пътешествието, предприето от него през 1712 г. в Германия, Франция и Италия, в Болоня той тайно преминава към католицизма, макар че признава това открито пред привържениците си едва през 1717 г. в Саксония. Може да се предположи, че на това решение повлияват намеренията му спрямо полската корона и встъпването в брак с австрийска принцеса.

След смъртта на баща му през 1733 г., въпреки старанието на Луи XV отново да възкачи на престола на Полша Станислав Лешчински, Август III е провъзгласен за крал от част от полската шляхта. Официално е признат за крал едва на Варшавския сейм през 1736 г., след края на Войната за полското наследство. За разлика от баща си той не притежава политически способности и наследява от него само страстта към разкоша и изкуството и по негов пример поддържа блестящ двор и харчи огромни суми за картини. Управлението на държавите Август предоставя на първия си министър и любимец, граф Хайнрих фон Брюл.

През 1741 г., по време на Първата силезийска война, той действа против Мария Терезия, в съюз с Испания, Франция и Бавария, но, обезпокоен от успехите на Фридрих II, още на следващата година сключва съюз с императрицата, започвайки нова война. През 1745 г. на два пъти търпи поражение и едва по силата на Дрезденския мир (25 декември) получава обратно страната си, окупирана от Прусия.

След възобновяването на войната през 1756 г. Август, вследствие на таен договор с Австрия, отново е въвлечен във война с Прусия, но е обсаден от Фридрих II при Пирна. Самият Август бяга в Кьонигщайн, а оттам в Полша. Завръща се в Дрезден след Губертусбургския мир.

След неговата смърт през октомври 1763 г., Саксония е наследена от сина му, Фридрих Християн, а короната на Полша е предадена на Станислав Понятовски. Фридрих Християн умира скоро след Август – на 7 декември къщата година, и е наследен от малолетния си син, бъдещият саксонски крал Фридрих Август I.

Станислав Лешчински крал на Полша и велик княз на Литва (1733 – 1763) Станислав Август Понятовски
Фридрих Август II курфюрст на Саксония (1733 – 1763) Фридрих Християн