Йозеф I (Свещена Римска империя)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йозеф I
Свещен римски император, крал на Бохемия, Хърватия и Унгария
Йозеф I 
Роден: 26 юли 1678 г.
Починал: 17 април 1711 г. (32 г.)
Виена, Австрия

Йозеф I (на немски: Joseph I; 26 юли 167817 април 1711) е княз от фамилията Хабсбурги и от 1705 до 1711 г. император на Свещената римска империя, крал на Бохемия, Хърватия и Унгария и ерцхерцог на Австрия, е син на император Леополд I и неговата втора жена Елеонора Магдалена фон Пфалц-Нойбург, която е дъщеря на пфалцграф-курфюрст Филип Вилхелм фон Пфалц.

Роден във Виена, той е образован от принц Дийтрих Ото фон Залм и става добър лингвист. През 1687 получава короната на Унгария и става крал на римляните на 6 януари 1690.

Император[редактиране | редактиране на кода]

Йозеф I, Свещен римски император

През 1702 в началото на Войната за испанско наследство той служи изцяло на войската. Присъединява се към имперския генерал Лудвиг Вилхелм в обсадата на Ландау. Смята се, че когато е посъветван да не отива към опасността, той отвръща, че тези, които ги е страх, могат да се оттеглят.

Йозеф наследява императорската корона от своя баща през 1705. Той има големия късмет да управлява австрийските доминиони и да е глава на Империята през годините, в които неговият доверен генерал принц Евгений Савойски, понякога действащ сам в Италия или с Джон Чърчил, Херцог Марлборо в Германия и Фландрия, побеждава армиите на владетеля на Франция Луи XIV. През управлението на Йозеф I Унгария постоянно е в конфликт с Ференц II Ракоци, които впоследствие намира убежище в Османската империя. Самият император не се бие срещу бунтовниците, но той взема голям дял от лаврите по възвръщането на своята власт. Той поправя множество педантични повелителни мерки, взети от баща му, помирявайки всички опоненти, които могат да бъдат помирени. Той се бие смело за това, което смята, че е негово право. Йозеф се показва като много самостоятелен относно папата и вражески настроен срещу йезуитите, от които баща му е значително повлиян. Той има вкус за изкуство и музика, което е почти наследствено в неговото семейство. Йозеф също е и активен ловец. Той се опитва да прекрати въпроса относно австрийското наследство чрез прагматично решение, което е продължено от брат му Карл VI. Йозеф умира във Виена от едра шарка.

Женитба и деца[редактиране | редактиране на кода]

Йозеф се жени на 24 февруари 1699 г. във Виена за Вилхелмина Амалия фон Брауншвайг-Люнебург (1673–1742), дъщеря на Йохан Фридрих фон Брауншвайг-Каленберг и съпругата му Бенедикта Хенриета фон Пфалц-Зимерн. Йозеф I има множество афери с други жени и умира през 1711 г. във Виена от едра шарка. Двамата имат три деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • F. Krones von Marchiand, Grundriss der Oesterreichischen Geschichte (1882)
  • F. Wagner, Historia Josephi Caesaris (1746)
  • J.C. Herchenhahn, Geschichte der Regierung Kaiser Josephs I (1786—1789)
  • C. van Noorden, Europäische Geschichte im achtzehnten Jahrhundert (1870—1882).